Annonce
KøbenhavnLIV

Metroplads: Kommune siger nej til beboerønske om normalt hegn, men opfører selv et skur lige ved station

Flemming Olsen foran skuret, som han undrer sig over, at kommunen har opført. Foto: Thomas Frederiksen
Beboere har fået nej af kommunen til hegn på 1,8 meter mellem boligselskab og metroplads ved Poul Henningsens Station, fordi det vil skæmme området. Kommunen har dog selv opført et højere skur lige ved metroen.
Annonce

Beboerne i boligforeningen Øbrohus er særdeles forundrede over, at Københavns Kommune har ladet et skur opføre lige ved metrostationen Poul Henningsens Plads.

Ikke fordi de har noget mod skuret som sådan, men de mener, at placeringen er udtryk for dobbeltmoral i forhold til den behandling, de har fået af kommunen.

Skuret er omkring 10 meter langt og omkring 2,5 meter meter højt og står ganske massivt til venstre, når man nærmer sig metrostationen fra Jagtvej.

Derimod har Øbrohus fået nej til at opføre et 1,8 meter højt hegn mellem deres område og metroforpladsen.

Det har kommunen gjort med henvisning til, at det vil være i strid med intentionerne om et sammenhængende og pænt byrum ved metroen. I stedet er et 1,2 meter højt hegn opført.

Annonce

Sammenhængende rum

Beboerne ønsker et højere hegn, da de frygter uvedkommendes indtrængen på deres grund, blandt andet hvis der er masser af fulde folk og slagsmål efter arrangementer i Parken, eller almindelig tumult og fuldskab, når folk går til eller fra metroen om aftenen.

- Man kan ikke sammenligne med, hvordan vi havde det før tiden. Der var der ingen metro, og vores grund var ikke hegnet ind, da det var et stille område. Men alt det vi forudsagde, er gået i opfyldelse, siger beboerformand Flemming Olsen og peger på øget graffiti, folk der vader ind i beplantningen mellem metrostationen og boligforeningen, hiver i hegnet eller går ind og henter affald i en containere.

Flemming Olsen understreger, at han er tilhænger af metroen, men han ønsker blot, at  beboerne skal respekteres, og et hegn på 1,8 meter skærmer dem langt mere mod uro og indtrængning end et på 1,2 meter.

Hegnsloven, som Københavns Kommune dog er undtaget fra, siger i øvrigt, at når der er uenighed om højden af et hegn, er det 1,8 meter, som er gældende.

- I forbindelse med sagen er det vurderet, at et hegn med en højde på 180 cm vil være i strid med lokalplanens intentioner om at skabe et sammenhængende rum, hvor det offentlige og det private areal visuelt bliver opfattes som ét, selv om det er adskilt, forklarer Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning i et kortfattet skriftligt svar til Østerbro Avis.

Annonce

Filmen knækker

Flemming Olsen er som sådan tilfreds med metropladsens udseende og er glad for, at Metroselskabet og Københavns Kommune er inspireret af, hvordan Øbrohus' gamle plads, hvor platantræer var vokset op siden 1960'erne, så ud.


Nu har vi i ti år hørt på, at vi ikke kan få et hegn på 1,8 meter, fordi det skal være et sammenhængende byrum, så knækker filmen fuldstændig, når vi ser dette skur,

Flemming Olsem, beboerformand, Øbrohus


Men når kommunen argumenterer så kraftigt for, at det skal være en sammenhængende luftig og grøn plads, som et hegn på 1,8 meter vil stride imod af æstetiske årsager, undrer han sig kraftigt over, at selvsamme kommune opfører et massivt skur så tæt på metrostationen.

- Nu har vi i ti år hørt på, at vi ikke kan få et hegn på 1,8 meter, fordi det skal være et sammenhængende byrum, så knækker filmen fuldstændig, når vi ser dette skur, siger Flemming Olsen, som bemærker, at han og andre beboere næppe havde løftet et øjebryn over skuret, hvis de var blevet imødekommet med et hegn på 1,8 meter.

Det er Øbro-Jagtvej Bibliotek, som benytter skuret blandt andet til cykler. Flemming Olsen peger på, at et tidligere skur stod i den anden ende bag biblioteket, inden metrobyggeriet gik i gang.

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning peger på, at området bag biblioteket er omfattet af en anden lokalplan end metropladsen.

- Biblioteket er omfattet af lokalplan nr. 74, Masnedøgade. Lokalplanen muliggør opførelse af mindre bygninger. Det kan fx være et cykelskur, skriver de.

Og ganske vist er pladsen bag biblioteket en anden lokalplan, men Flemming Olsen fremhæver, at i visualiseringer over stationspladsen viser en helt åben plads også til venstre for stationen, hvor skuret står, som han ikke anser for at være en mindre bygning.

- Når man kigger i den retning nu, kan man ikke se meget af pladsen, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Frederiksberg – et vidt begreb

#HvorErDerEnVoksen

"Det er ikke fordi ledelsen ude i institutionerne ikke vil dække dagen bedre ind, der er simpelthen ikke penge til det"

Bolig

Nedrivning på Smedestræde er næsten færdig

Debat

Klumme: Billige boliger på Brugsen-grunden

Kultur

Pligten kalder 1. oktober på Stairway

Annonce