Annonce
KøbenhavnLIV

Ny undersøgelse: Sexisme i de københavnske folkeskoler

Genrefoto. Foto. Ninas Møller
Ny undersøgelse viser, at det ikke udelukkende er karakterer og børn der tales om i de københavnske lærerværelser. Sexisme og krænkende adfærd er mere hyppig end Trivselsundersøgelse fra Københavns Kommune ellers konkluderede i 2019. Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) hilser undersøgelsen velkommen og lover handling.
Annonce

- Min mandlige kollega har fortalt min teammakker, at mit outfit skriger efter hans pik, og at han forestiller sig mit ansigt smurt ind i sæd.

Det er en af kommentarerne fra Klfnets spørgsskemaundersøgelse, der netop er offentliggjort. Spørgeskemaet er udsendt blandt 3562 medlemmer af Københavns Lærerforening, hvoraf 1054 har bidraget med besvarelser, svarende til en svarprocent på 30 procent. Og kommentaren, som du netop har læst, er ikke den eneste, der beskriver hvordfasn tonen er i eller omkring lærerværelset.

Et andet sted står der.

- En mandlig kollega sad og udbredte sig om sin erobring af en faglig leder. Det grænseoverskridende var, at han fortalte at man godt kunne mærke, at hun havde født børn, og det blev fortalt i sådan en tøho-tone. Det var virkelig nedværdigende.

Det er dog ikke kun mænd, der har en krænkende adfærd eller kommunikation. Et andet sted står der:

- En kvindelig kollega tog hånden ned i mine bukser og nussede min numse.

Annonce

Seksuelt grænseoverskridende adfærd

Selvom man ikke lige forestiller sig, at ovenstående er en del af Københavnske folkeskolelæreres hverdag, viser undersøgelsen noget andet.

Ifølge undersøgelsen har 11 procent af Københavns Lærerforenings medlemmer været udsat for seksuelt grænseoverskridende adfærd på deres arbejdsplads indenfor de seneste tre år. Adfærd, der spænder fra vittigheder med seksuelt indhold, til uønskede befamlinger samt sms’er med lummert indhold.

I undersøgelsen svarer desuden hver femte, at de har overhørt samtaler blandt kolleger inden for de seneste tre år, som de fandt seksuelt grænseoverskridende. Det på trods af, at Københavns Kommunes Trivselsundersøgelse fra 2019 viste, at krænkende adfærd og sexisme ikke er det store problem for de ansatte i københavnske folkeskoler.

Forskellen på Københavns Kommune TYrivselsundersøgelse og KLFnet.dk's spørgeskeundersøgelse er blandt andet, at der i Københavns Trivselsundersøgelse er to spørgsmål. Første er:

- Har du inden for de sidste 12 måneder været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på din arbejdsplads? samt

- Hvis ja, fra hvem har du været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på din arbejdsplads?'

Annonce

Tallene er ikke overraskende

I spørgeskemaundersøgelsen er spørgsmålene omkring sexisme og seksuelt krænkende adfærdspecificeret, såsom seksualiserende vittigheder, seksualiseret kænkende berøringer, seksualiserede mails eller sms' er. Vi har spurgt Børne- Og Ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S)  hvorfor han tror, der er forskel på de to undersøgelser. Han svarer i en mail:

- Når tallene i de nye undersøgelser er klart højere, end i kommunens seneste trivselsundersøgelse fra begyndelsen af 2019, så jeg ser det som en naturlig konsekvens af den store og vigtige debat, som Sofie Linde har sat i gang i dette efterår. Den debat hilser jeg velkommen. For den har desværre været tiltrængt.

Kommer tallene bag på dig?

- Desværre er tallene i undersøgelsen fra Københavns Lærerforening ikke så overraskende. Det er på niveau med en lignende ny landsdækkende undersøgelse fra Danmarks Lærerforening og nye undersøgelser fra andre faggrupperm, udtaler han.

Hvordan vil forvaltningen handle baseret på de nye informationer fra undersøgelsen?

- Københavns Kommune har for nyligt revideret vores politik for vold, trusler og krænkende adfærd. Børne- og Ungdomsforvaltningens hovedsamarbejdsudvalg med repræsenter fra ledelsen og medarbejderne har netop bedt alle de lokale samarbejdsudvalg om at forholde sig til den nye politik, drøfte retningslinjer på arbejdspladsen og sikre, at alle medarbejdere får kendskab til dem og ved, hvad man gør, hvis man oplever krænkende adfærd.

Mailen fortsætter.

- Alle ansatte i Københavns Kommune får til januar en informationsfolder om den nye politik om krænkende adfærd på arbejdspladsen tilsendt i deres E-boks. Dertil kommer, at vi i Borgerrepræsentationen har besluttet, at der udover den almindelige trivselsundersøgelse skal laves en særlig undersøgelse til foråret af sexistisk kultur og seksuelt krænkende adfærd på kommunens arbejdspladser. Vi har også besluttet at oprette en anonym klageadgang om seksuel krænkende adfærd med virkning fra foråret 2021.

Annonce

Kulturen skal ændres

Vi har også talt med Formand fr Københavns Lærerforening, og han er helllere ikke overrasket, netop fordi en lignende undersøgelse fra Danmarks lærerfrening viste samme tendens, som nu også kan påvises i København. Han udtaler.

- Resultaterne er så skræmmende, som vi havde tænkt. Jeg er glad for, at vi fik lavet undersøgelsen, og at der blev svaret i et sådan omfang, at der nu kan handles.


Det er ret tankevækkende, når jeg læser beskrivelserne, at omgivelserne ikke reagerer. Det er. derfor ikke kun den krænkende adfærd, vi skal til livs. Det er hel kultur, hvor alle skal tage et ansvar og sige fra, når man oplever at ens kollega udsættes for krænkende adfærd eller sexisme

Lars Sørensen, Formand for Københavns Lærerforening


Noget af det som også kommer bag på Lars Sørensen, der har læst de udvidede besvarelser og kommentarer (som dem som der var i starten af artiklen, red), det er, at omgivelserne ikke reagerer, når en kollega har en krænkende adfærd.

- Det er ret tankevækkende, når jeg læser beskrivelserne, at omgivelserne ikke reagerer. Det er. derfor ikke kun den krænkende adfærd, vi skal til livs. Det er hel kultur, hvor alle skal tage et ansvar og sige fra, når man oplever at ens kollega udsættes for krænkende adfærd eller sexisme, siger han og fortsætter.

- Det skal være tydeligt for alle, at sexisme og krænkede adfærd ikke er acceptabelt.

Lars Sørensen er med i den arbejdsgruppe, der skal udarbejde spørgsmålene til den kommende undersøgelse der har til fiormnål at undersøge sexistisk kultur og seksuelt krænkende adfærd på kommunens arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Der er lort i buret på Boulevarden

Natur

Lille padde kan forsinke fælledbyggeriet

Klumme

Revykongens villa

Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Erhverv

Biografejer: 2021 bliver et kanonår

Byliv

Stor donation skal løse problemet på Anker Jørgensens Plads: Nu kan vi gøre en forskel

Annonce