Annonce
KøbenhavnLIV

Politisk klumme: Et stykke wienerbrød skal gøre København sundere

Politisk kommentator og klummeskribent Carsten Mai. Foto: Martin Sørensen
Annonce

Sig ordet 'doughnut' og de fleste ser det kendte, fedtede stykke wienerbrød med krymmel på toppen for sig. Men en doughnut er andet end en fedende snack. Det er også et billede på en ny måde at tænke vækst på. Nemlig ved at inddrage andre elementer i en 'politisk cirkel' af samme form som en doughnut.

Et bredt flertal af partierne i Borgerrepræsentationen har nemlig nu besluttet at undersøge, hvordan vi får en mere bæredygtig udvikling i København.

Det centrale i Doughnut-modellen er, at al vækst ikke i sig selv er godt. Kun hvis væksten bidrager til trivsel og velfærd og på samme tid ikke driver rovdrift på naturen, skal vi satse på den. Modellen tager udgangspunkt i FN’s 17 velkendte mål for bæredygtighed.

Ud over at være en spændende og epokegørende strategi samt en ny måde at tænke københavnsk vækst og udvikling på, er gruppen af partier der står bag forslaget også i høj grad værd at lægge mærke til.

Dansk Folkeparti med Finn Rudaizky i spidsen er nemlig gået sammen med hele venstrefløjen – SF, Enhedslisten, Alternativet samt de radikale. Det er en understregning af, at der nu er kommet et helt nyt grønt flertal i Borgerrepræsentationen, da Danske Folkeparti leverer de afgørende mandater.

Partiet og Finn Rudaizky stod sammen med overborgmester Frank Jensen (S) også bag løsningen af kloaksagen, som truede med at sende store mængder spillevand direkte ud i Øresund.

Dansk Folkeparti har med sin nye gruppeformand Finn Rudaizky indtaget en ny og styrket position som et grønt og fremadrettet parti, der formår at skabe flertal bag miljøsager - nogen gange på trods af forvaltningernes lidt stive måde at se på tingene.

Mens Dansk Folkeparti på landsplan døjer med sløve meningsmålinger, formår partiet i København at skaffe sig indflydelse og profil.


Flertallet i København har altid været miljøorienteret. Men nu står kampen ikke længere mellem rød og blå blok i miljøpolitikken. På kryds og tværs konkurrerer partierne om at være mest grønne, og nye samarbejder spirer frem.


De andre forligspartier kan bestemt også se fordelene ved forslaget. Fanny Broholm fra Alternativet hæfter sig ved, at den nye måde at tænke på sikrer miljømæssig ansvarlighed, mens Gorm Anker Gunnarsen fra Enhedslisten slår fast, at bæredygtighed ikke længere blot er et 'blæreord' som han udtrykker det, men en politisk realitet.

Også Mette Annelie Rasmussen fra de radikale har blik for, at modellen er et vigtigt bæredygtighedstjek, mens Klaus Mygind fra SF understreger, at modellen sikrer, at man kan se de samlede konsekvenser af byens beslutninger og ikke kun de økonomiske.

Med til historien hører, at både Venstre og Socialdemokratiet bakkede op om forslaget i Borgerrepræsentationen, mens de konservative som det eneste parti stemte imod.

Forvaltningerne skal nu inden udgangen af i år lægge et forslag frem til, hvordan København i fremtiden kan styres af Doughnut-modellen.

Flertallet i København har altid været miljøorienteret. Men nu står kampen ikke længere mellem rød og blå blok i miljøpolitikken. På kryds og tværs konkurrerer partierne om at være mest grønne, og nye samarbejder spirer frem.

Carsten Mai

Carsten Mai analyserer politikken i København. Han var i otte år pressechef for tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen. I dag driver han konsulentvirksomheden Carsten Mai & Com som rådgiver virksomheder og organisationer om kommunikation og politik. Han er uddannet cand.scient.soc. og bor med sin familie i København. www.carstenmai.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Afsked

Efter 22 år: Filialdirektør siger farvel

Indre By

Cykler I til skole?

Annonce