Annonce
Ældre

Præst ser flere ensomme dødsfald i Nordvest

Tagensbo Kirke. Foto: Tagensbo.dk
Opråb fra Nordvest præst. Flere dør alene som eftervirkning af corona. Lad os sørge for det ikke sker igen.
Annonce

Et C-dødsfald er betegnelsen for et dødsfald sket inden for hjemmets fire vægge, og hvor politiet derfor er involveret. Det sker at der er fundet en mistænkelig handling sted, men det er langtfra størstedelen af dødsfaldene, hvor det er tilfældet.

I stedet for er ensomhed et centralt nøgleord her. Noget som sognepræst i Tagensbo Kirke, Mads Graves Pedersen, i høj grad kæder sammen med de føromtalte C-dødsfald.

Tilbage i maj og juni begyndte der at vise sig en tendens i de dødsfald, som tikkede ind på kirkekontoret. Der kom en reel stigning af C-dødsfald. Mads Graves Pedersen så en klar sammenhæng, og er overbevist om at dødsfaldene er en eftervirkning af den ensomhed, som ramte mange særligt ældre borgere under corona-nedlukningen.


Faktisk så oplevede vi, at der skulle meget lidt til da vi først begyndte at tænke i nye baner og genopfinde måder at kunne være sammen på.

Mads Graves Pedersen, Præst Tagensbo kirke


- Vi var flere præster som havde forventet et øgede antal "corona-begravelser" i marts og april, men de kom heldigvis ikke. Tilgengæld kom der en stigning af kommunale bisættelser i maj og juni. Bisættelser med meget få eller slet ingen pårørende, det vi ofte ser ved C-dødsfald. For hvis man har ligget død i sin lejlighed i 14 dage, så har man med stor sandsynlighed også siddet alene 14 dage før, siger Mads Graves Pedersen.

Annonce

Tydelig tendens i Nordvest

Mads Graves Pedersen tegner et billede af de ældre i Nordvest, som i starten af forårets nedlukning, dog i mindre grad, stadig havde kontakt til andre. Men så skete det, at corona og Mette Frederiksen lukkede landet, og dermed også tilbuddene til ældre og svage.

Her forklarer sognepræsten, hvordan det mentale og psykisk aspekt betyder meget. Der skal ikke meget stilhed til før ensomheden træder til. Og det mentale slid, som ensomheden er skyld i, kan være rigtig usundt, hvilket i følge Mads Graves Pedersen får mange til at give op.

Vi har forhørt os hos en række præster på Nørrebro. De har ikke oplevet samme tendens, men som de siger, så består deres kreds også typisk af yngre borgere.

Mads er ikke i tvivl, demografi har en hel del at sige. I følge ham er der generelt flere C’er i Nordvest - flere små lejligheder hvor folk sidder på sofaen og aldrig vågner.

- I Nordvest bor der mange ældre borgere. Ældre som sidder alene i deres lejligheder, og for hvem ensomheden hurtigt kan blive alt overskyggende, siger Mads Graves Pedersen.

Annonce

Der er en risiko

Præsten i Tagensbo kirke har endnu ikke oplevet en gentagelse af forårets tendens, men han frygter et lignende billede, hvis lande igen må lukke ned på grund af corona.

- Jeg håber og tror, at vi, med de erfaringer vi gjorde os i foråret, er blevet bedre til at håndtere ensomhed. Faktisk så oplevede vi, at der skulle meget lidt til da vi først begyndte at tænke i nye baner og genopfinde måder at kunne være sammen på. Men når det så er sagt, så frygter jeg stadig, at det kunne ske igen, siger sognepræsten.

Derfor skal også lyde en opfordring herfra. For selv om vi måske ikke kender vores nabo, så ved vi ofte godt hvem der bor ved siden af. Hold øje med hinanden og vær opmærksom på om de jævnlige møder på trappen, ved skraldeskuret eller ved cykelstativet ophører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
København

Seneste nyt om corona: Heunicke erkender at udkast til epidemilov ikke er perfekt

Kultur

Bageri åbner pop-up i Det Kongelige Teater

Klumme

Ventetiden er til visioner

Annonce