Annonce
KøbenhavnLIV

Sådan undgår du brune striber i toilettet

Foto: Kolar Oi (Unsplash)

Af Rikke Berg,Videnscenteret Bolius

Annonce

Hvorfor får du brune kalkstriber i toilettet?

De brune striber i toilettet består af kalk og jernforbindelser. De kommer fra vandet og afsættes, når der skylles ud i toilettet.

Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, vil du sandsynligvis opleve større problemer med brune striber i toilettet. Drikkevands hårdhed er nemlig et udtryk for indholdet af kalk og magnesium.

I Midtjylland er vandet meget blødt (4-8 dH), mens det i visse københavnske områder er hårdt til særdeles hårdt (20-30 dH).

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Kalk i drikkevandet

Svup vandet ud af toiletkummen. Hvis der er brune striber under vandoverfladen, kan du bruge en svupper til at pumpe vandet ud først. Bland dette i en sprayflaske: 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand. Sæt toiletpapir på striberne, og spray blandingen på, så papiret klistrer til kummen. Husk at bruge handsker og udluftning i forbindelse med spray. Lad det virke nogle timer eller natten over.

Hvis blandingen ikke tager kalken, kan du forsøge dig med wc-tabletter, der fjerner kalk og snavs i kummen. Du kan også prøve et middel med fosforsyre som fx Fluren 33 eller Borups kalk- og rustfjerner. Er de brune striber rust, kan de nemt fjernes med en pletfjerner til rust fx Magica.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Gør badeværelset hovedrent – sådan

Annonce

Fru Grøns superfif: Hvis der STADIG er brune striber

Hvis der STADIG er brune striber i toilettet: Bland 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Foto: Tommy Verting

Annonce

Flere tricks til brune striber i toiletkummen

Nu burde dit toilet være uden brune striber – men hvis der stadig er brune striber i toiletkummen, kan du forsøge dig med dette trick:

Lav denne blanding: 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, vandet er varmt – vaskepulverets blegende effekt virker først rigtigt, når vandet er over 60 grader. Dyb toiletbørsten i blandingen og skrub toilettet godt. Lad blandingen virke nogle minutter.

Du kan også bruge en lavasten til at slibe striberne af med.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan undgår du, at toiletbørsten bliver ulækker

Undgå, at de brune striber kommer igen

Tjek en gang i mellem om toilettet løber: Foto: Tommy Verting

Annonce

Hold toilettet rent

Fru Grøns rengøringsfilosofi er: HOLD rent frem for at GØRE rent. Og det er sådan, du forebygger brune striber i toilettet.

Skrub toiletkummen hver dag med en børste uden brug af rengøringsmidler. Tjek, om vandet løber, efter at cisternen er fyldt op. Hvis vandet løber, kommer striberne hurtigere, og toilettet skal repareres. Tjek, om vandet løber ved at sætte et stykke toiletpapir på den øverste kant, hvor vandet løber ind, og se, om det bliver vådt. Rengør toilettet en gang om ugen med WC-rens, gerne miljømærket. Lad midlet virke nogle timer eller natten over.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Fru Grøn: Drop duftblokke til toilettet

Brug disse tre ting til at holde de brune striber væk fra dit toilet: toiletbørsten til det daglige skrub, en sur blanding af eddikesyre og vand og et almindeligt toiletrengøringsmiddel – gerne miljømærket. Foto: Tommy Verting

Bland 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand i en sprayflaske. Foto: Tommy Verting

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Fri os for granitfliser

Annonce