Annonce
Udstilling

Se Julies smukke udstilling om byens kirkegårde på Østerbro Bibliotek

Julie Thesander har skabt sine stemningsfulde fotografier ved hjælp af den gamle fototeknik pinhol. Foto: Morten Larsen 
Julie Thesander, fotograf, grafisk designer og antropolog, har med sit hjemmelavede pinhol kamera taget nogle fantastiske billeder fra Holmens og Garnisons kirkegård. Billedserien med titlen ”Livet på kirkegården” kan lige nu ses på Østerbro Bibliotek.
Annonce

Julie Thesander har boet på Østerbro i 20 år. Hun er ofte gået igennem de to kirkegårde, Holmens og Garnisons kirkegård, og det har fremkaldt mange forskellige følelser i hende – og også lysten til med sit kamera at skildre det, hun ser og oplever på kirkegården. Ved brug af pinhol fotografiet har hun nu skabt en billedserie fra de to kirkegårde med titlen ”Livet på kirkegården” som er udstillet på Østerbro bibliotek.

Pinhol fotografi giver et lidt dystert og sløret udtryk, som Julie Thesander synes passer godt til at beskrive stemningen på kirkegårde. Foto: Julie Thesander

Udstillingen er både smuk og tankevækkende. Fotos af gravsteder, sten, kors, engle og beplantning. De mange fine billeder kan få os til at tænke over, hvordan vi mindes vores afdøde kære og måske også overveje, hvordan vi selv vil mindes den dag, vi ikke er her mere.

Julie Thesander formulerer det selv meget smukt:

- Kirkegårde er steder, som giver mange følelser. Sorgen bliver håndgribelig med de tunge gravsteder, engle og duer, der våger og tidsangivelser for livets afslutning. Døden opleves overvejende som noget skræmmende, og ikke mindst de dødes jordiske rester, kranier og skeletter, optræder ofte som symboler på menneskets forgængelighed og minder os om, at livet ikke er evigt. Samtidig tjener byens kirkegårde som grønne oaser, hvor byens puls kommer lidt på afstand, og tiden sættes i stå. Der promeneres, hviles på bænkene og samtales i fred og ro. Der vokser noget frem over jorden. Mennesker bliver til blomster. Alt er forbundet, og man kan få en fornemmelse af at være til stede sammen med alle sjæle, der er stedt til hvile i deres grave, fortæller Julie Thesander om de tanker og iagttagelser der ligger bag hendes pinhol fotografier.


Alt er forbundet, og man kan få en fornemmelse af at være til stede sammen med alle sjæle, der er stedt til hvile i deres grave.

Julie Thesander


Pinhol er en fortidig fototeknik, hvor billedet bliver til i et hjemmelavet kamera uden linse – en æske med et hul i, hvor et stykke lysfølsomt papir eksponeres for lys i den tid, der skal til for at skabe et negativ. Negativet fremkaldes i en opløsning af mynte, C-vitamin og soda, forklarer Julie. Resultatet er et lidt dystert og sløret billedudtryk, som hun synes passer godt til at beskrive kirkegårde.

Julie Thesanders hjemmelavede pinhol kameraer. Foto: Kristine Funch

- Jeg stiftede bekendtskab med pinhol fotografi for fem år siden og har ikke været i stand til at slippe mine håndlavede kameraer. Jeg har i pinhol fotografiet fundet den udtryksform, som bedst giver liv til det, jeg ønsker at undersøge og videregive, siger Julie Thesander.

Udstillingen ”Livet på kirkegården” kan ses på Østerbro Bibliotek, Dag Hammerskjölds Alle, frem til 29. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Corona

Et gymnasieliv med mundbind

KøbenhavnLIV

Børns Vilkår: Når børnechecken fjernes, peger det direkte tilbage på Københavns Kommune

Debat

Brug kulturlivet - også under corona

Valby

Minister fordømmer flugtbilist efter femårig piges død: - Jeg har sjældent set magen til fej og krysteragtig adfærd

Annonce