Annonce
112

Smedejernsbænke stjålet på Vestre Kirkegård: Hvem kan få sig selv til sådan noget?

Vagn Kjærgaard opdagede, at fler smedejernsbænke var stjålet fra Vestre Kirkegaard. Foto: Jens Mouvielle
Syv bænke er blevet stjålet fra Vestre Kirkegård i sommer, og Politiet er på bar bund i sagen. Tilbage står kirkegårdens besøgende som Vagn Kjærgård med en tom fornemmelse, for hvem kan få sig selv til at stjæle fra en kirkegård?
Annonce

73-årige Vagn Kjærgaard besøger hyppigt Vestre Kirkegård. Det har han gjort, lige siden han flyttede til Valby for 10 år siden. For ham har kirkegården altid været et eventyr, hvor han kunne gå på opdagelse i sjældne planter, træer, skæbner og indtryk.

Blandt andet holder han meget af at sidde på bænken lige foran Nordre Kapel, hvor han kan se ud over Det Røde Hav, som Kirkesøen er døbt.

Problemet er bare, at det kan han ikke længere. Vagns bænk er nemlig blevet stjålet som en blandt i alt syv smedejernsbænke på kirkegården.

Det skete i sommer, men bænkene er ikke erstattet, og derfor tog Vagn kontakt til ValbyLIV.

Annonce

På bar bund

- Det er jo helt forfærdeligt. Jeg fatter ikke, man kan få sig selv til det. På en kirkegård, het ærligt.

Ordene kommer fra Vagn Kjærgaard. Han opdagede for lidt tid siden, at flere af bænkene på et af hans yndlingssteder i Valby, Vestre Kirkegård, var væk. Først troede han, de var ved at blive renoveret, men så snakkede han med en pakkemedarbejder, der fortalte, at de er blevet stjålet.

Det bekræfter Københavns Politi, der er på bar bund i sagen.

Vagn Kjærgaard sidder her på en af de smedejernsbænke, der er tilbage på Vestre Kirkegård. Foto: Jens Mouvielle

- Vi kan bekræfte, at vi i den 29. juli fik en anmeldelse om, at syv bænke på Vestre Kirkegård var blevet stjålet, sandsynligvis i løbet af natten. Desværre har det vist sig, at der ikke umiddelbart er brugbare spor eller oplysninger om tyverierne, fortæller Københavns Politi, der gerne høre fra borgere, der skulle sidde inde med relevante oplysninger:

- Vi hører selvfølgelig gerne fra borgere, hvis de har set noget, for så har vi mulighed for at tage sagen op igen.

Annonce

En skam

Tilbage på Vestre Kirkegård går Vagn rundt og håber på, at de stjålne bænke snart vil blive erstattet, så han og andre besøgende igen kan sidde i ro og mag og suge de mange indtryk til sig, som kirkegården rummer.

- Det her sted er helt fantastisk, og det er ikke til at begribe, at nogen kan få sig selv til at ødelægge det. Det her sted betyder så meget for en helt masse mennesker. Derfor må vi til bunds i den her sag, ikke mindst så bænkene kan komme tilbage, siger Vagn Kjærgaard.


Det her sted er helt fantastisk, og det er ikke til at begribe, at nogen kan få sig selv til at ødelægge det. Det her sted betyder så meget for en helt masse mennesker. Derfor må vi til bunds i den her sag, ikke mindst så bænkene kan komme tilbage.

Vagn Kjærgaard, borger i Valby og hyppig bruger af Vestre Kirkegård


Netop det kan have lange udsigter, fordi bænkene ofte bliver stjålet, hvis de bliver sat op igen. Derfor skal der udtænkes en løsning i samarbejde med Københavns Politi.

Annonce

Svært at forhindre

- Vi vil sætte bænkene op igen snarest muligt, men desværre sker tyverierne også, når bænkene er fastgjort til underlaget. Når vi så sætter en ny bænk op, hvor der tidligere er stjålet en bænk, ser vi ofte, at også den nye bænk bliver stjålet. Vi arbejder sammen med politiet på at få stoppet tyverierne og afprøver sammen med dem en tyverisikring af bænkene, siger Søren Ærendal Mikkelsen, projektleder i Københavns Kommune, og fortsætter:

Her foran Nordre Kapel stod i sommer en smedejernsbænk. Den er nu stjålet. Foto: Jens Mouvielle

- Vi ser desværre, at disse tyverier af Københavnerbænke sker i bølger og de seneste måneder har vi set flere tyverier end sædvanligt. Det er utrolig trist, at være vidne til, at disse fine bænke bliver stjålet og solgt videre.

En af portene på Vestre Kirkegård er defekt, og mens politiet fortæller, at det sandsynligvis er sket i nattetimerne, hvor tyvene altså kan have udnyttet den defekte port, så afviser kommunen, at det er årsagen.

- Vi ser disse tyverier ske på alle tidspunkter af døgnet. Nogle gange ved højlys dag og med vidner, men det stopper ikke tyven. Vores vurdering er derfor at den defekte kirkegårdsport ikke har haft nogen betydning for de seneste tyverier af bænke på Vestre Kirkegård, lyder det fra Søren Ærendal Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Stoffer gemt i te og kager

Vesterbro

En snak om: Sorg og selvmord

Historisk

Tiden går, Under Uret består

Annonce