Annonce
Linde Alle 40-44

Socialpædagog: Det bliver en udfordring på Linde Alle

De afmærkede steder er de institutioner og skoler, der allerede findes på Linde Allé i Vanløse. Botilbuddet skal placeres på Linde Allé 40, der hvor den røde prik er. - Foto. Google maps
I forbindelse med det kommende bosted har VanløseLIV talt med socialpædagog, Mette Rønberg Olsen der mener, at det kommende bosted på Linde Alle vil give problemer, fordi der ikke er pædagoger nok.
Annonce

- Den allerstørste udfordring er personalemangel. Og det har jeg oplevet gang på gang. Og når der ikke er hænder nok, så ender de ofte med at blive overmedicineret, og går de enten rundt som zombier eller er udadreagerende, fortæller Mette Rønberg Olsen, der har arbejdet som pædagog på bosteder i 15 år.

- Hvad er problemet med det?

- Det er en udfordring, da de stadig kan gå ud på gaden. En misbruger er en misbruger, så de vil komme til at cirkulere rundt i et gadebillede, der i forvejen er udfordret med blandet andet salg af stoffer og skyderi.

Annonce

Et hadet folkefærd

Mette Rønberg Olsen mener, at løsningen på udfordringen er flere ansatte på de kommunale bosteder.

- Da jeg arbejdede kommunalt, blev vi konstant dunket i hovedet af socialtilsynet. Hvis jeg havde en vagt på otte timer, så havde jeg måske reelt set 45 minutter sammen med beboerne. Resten var kontrol og praktisk arbejde. Det var mere praktisk arbejde end nærvær med beboeren. Og det er jo i nærværet, vi vokser og udvikler os, slår Mette Rønberg Olsen fast og fortæller, at når der ikke er personale nok, er det svært for beboerne at modstå fristelser. Specielt hvis der er et klientel der sælger stoffer og begår kriminalitet.


De bliver et hadet folkefærd. De bliver jagtet, og det er så synd for dem, at de ikke bliver normaliseret, fordi der ikke er personale nok

Mette Rønberg Olsen


- Socialborgmester Mia Nygaard (R) siger, at Københavns Kommune har gode erfaringer fra andre botilbud på Vesterbro og Amager, og at beboerne gerne vil være en del af lokalsamfundet. Hvad siger du til det?

- Jeg kan ikke bruge det til noget. Jeg kender i hvert fald tre steder i Københavns Kommune, hvor jeg, eller mine venner, har været vikar. Ingen af de steder er beboerne blevet normaliseret på en positiv måde. De bliver et hadet folkefærd. De bliver jagtet, og det er så synd for dem, at de ikke bliver normaliseret, fordi der ikke er personale nok, siger Mette Rønberg Olsen, og fortæller om en meget beskidt beboer fra Mette Marie Hjemmet, der tit går rundt på gaden i morgenkåbe og bare fødder i al slags vejr.

- Jeg synes ikke, det er værdigt, at en person får lov til at gå sådan rundt, også er det jeg tænker: at hvis de havde haft personale nok til at hjælpe den pågældende til at få tøj og sko på, så havde de nok det, forklarer Mette.

Annonce

Stilfærdige beboere

VanløseLIV har forelagt souschef på Mette Marie Hjemmet, Peter Larsen, Mettes citat. I en telefonsamtale svarer Peter Larsen:

- Jeg kan ikke udtale mig om en konkret beboer, men jeg kan garantere dig for, at vores fornemmeste opgave er at accepteptere dem der bor her. De skal ikke rette sig ind efter os og vores værdier. Vi skal rette os ind efter dem, fordi vi har overskuddet, siger Peter Larsen og henviser til deres pædagogiske arbejdsmetoder, hvorefter han slår fast, at Mette Marie Hjemmet ikke mangler arbejdsressourcer.

- De fleste af vores beboere holder sig faktisk indenfor. De er meget stilfærdige og har ikke mange kræfter, siger Peter Thomsen og fortæller, at han flere gange har oplevet, at der har verseret rygter om, at beboerne havde begået kriminalitet, hvor det viste sig, at det ikke havde noget på sig.

Antropolog, ph.d. og forsker hos Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser i Region Hovedstadens Psykiatri og forfatter til artiklen: Kortlægning af brug og håndtering af rusmidler på botilbud, Sidsel Busch, mener at vi skal spørge os selv, hvad problemet er, og om det ér et problem. Specielt set i lyset af at de er ældre, og mange af dem sidder i kørestol.

- Det her er mennesker i kørestol, og folk der har haft et hårdt liv. Derfor skal man lige klappe hesten, siger Sidsel Busch, og pointerer, at mange har en tankegang, der automatisk kobler rusmidler og kriminalitet sammen.

- Se for eksempel på Mette Marie Hjemmet, hvor beboerne er nogle af de allermest belastede, da de både har svære psykiske lidelser samt et misbrug og ofte ikke accepteres mange steder i samfundet. Mette Marie Hjemmet er optaget af og dygtige til at opretholde og opbygge gode relationer med naboer og lokale samarbejdspartner, siger hun og slår fast, at man skal huske, at beboerne bruger rusmidler af en grund, og at bostedet giver dem ro og stabilitet.

Hun anerkender, at normeringen kan have en betydning, men forklarer, at man ikke kan pege på en til en sammenhæng mellem normering, og hvordan en beboer klarer sig.

- Til gengæld ved vi, at medarbejderens tilgang til beboerens brug af rusmidler har afgørende betydning for beboerens liv, siger Sidsel Stæremose Busch.

Annonce

Læs opfølgende artikel på side 4.

Annonce
Annonce
Natur

Lille padde kan forsinke fælledbyggeriet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Sognepræst: Jeg løber ad helvede til

Erhverv

Vinhandler begyndte som købmand

Annonce