Annonce
KøbenhavnLIV

Strandboulevarden: Fra promenade til omfartsvej

Strandboulevarden med sporvogn i 1958. Foto: Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv
Annonce

Frem til 1897 lå der en strandpromenade, hvor Strandboulevarden ligger i dag. Hertil gik Øresund og stranden. Familier promenerede for at se og blive set og københavnere badede her, ligesom Strandpromenaden også var vejen til Rosenvængets Hovedvej, et eksklusivt villaområde etableret i anden halvdel af 1800-tallet.

Rosenvænget var indhegnet, og man skulle have nøgle for få adgang området. Da Frihavnen var blevet etableret i 1896 og jernbanen fra Hellerup til Østerport etableret i 1897, blev kystlinjen flyttet et godt stykke udefter, og Strandpromenaden mistede dermed den nære forbindelse til Øresund.

Annonce

Parisisk forbillede

Borgerrepræsentationen havde i 1895 vedtaget at anlægge en rigtig vej på området, kaldet Strandboulevarden. Den blev etableret delvis på den daværende Gefiongades tracé der lå ud for Nordre Frihavnsgade, og delvis på den gamle Strandpromenade ud for Classens have.

Disse sti- og vejstrækninger blev således genanvendt til den nye boulevard. Strandboulevarden blev anlagt som en bred, boulevard i klassisk fransk stil, og er tydeligt inspireret af Baron Haussmanns parisiske boulevarder fra 1870erne.

Med sine tre rækker platantræer skabtes et smukt byrum omkring et fodgængerareal og en ridesti. Senere da sporvognene i årene mellem 1938 og 1958 blev lagt ind i trærækkerne, forsvandt den midterste trærække, og i 1960’erne blev de resterende trærækker alvorligt beskåret til fordel for svingbaner for biler.

På ejendommen Holsteinsborg, på hjørnet af Holsteinsgade og Strandboulevarden, fortæller en beskeden grå plade ud mod boulevarden, at her boede forfatteren Georg Brandes fra 1910 til sin død i 1927.

Annonce

Boulevardpræget ryger

Strandboulevarden er absolut ikke en beskeden gade, den er kolossal bred og cirka kilometer lang, og de mange platantræer, oprindeligt i tre rækker, der skaller af i store flader giver den sit sydlandsk præg. Gaden er i dag altovervejende præget af beboelse med få forretninger.

Tidligere var der meget mere liv i gaden med et hav af forskellige småhandlende; vinhandlere,frugtforretninger, blomsterforretninger, vaskeri, frisørsaloner, boghandler, damelingeri, cigar- og tobaksforretninger, apotek, restauranter og værtshuse, mejeri og viktualiehandler. Noget er der fortsat, men langtfra så meget som førhen.

Københavns kommune har vedtaget omfattende ændringer af gaden, som allerede er igangsat, på en stor del af strækningen vil det grønne bliver rykket over i den ene side i stedet for at være på midten, dermed ryger boulevardens særpræg. Den sidste boulevard i København.

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, 2100 København Ø

www.2100lokalhistoriksk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Find Holger

Annonce