Annonce
Historisk set

Tilbageblik: Østerbro Politistation

Østerbro Politistation lå i Rosenvængets Allé i årene 1931-1971.
Annonce

København Politis Station 7, med sine grønne lanterner udenfor, huskes vel af de fleste ældre østerbroere. Østerbro Politistation, som den kaldtes, lå fra 1931 til 1971 i en lille villa, Rosenvængets Alle 9.

Villaen, som blev opført i 1866 var tegnet af arkitekt H.C. Stilling, og havde været anvendt som lægekonsultation, Arkitektstue, politistation og tilholdssted for besættelsesmagten under 2. verdenskrig.

Bygherren Michael Frederik Christian Lund nedsatte sig her som praktiserende læge efter en karriere som skibslæge og distriktslæge, men drømte om en tilværelse som praktiserende læge efter sin kones død i 1868. Den lå ret frit i starten, men op til cirka 1900 blev der bygget en del villaer i Rosenvænget, orlogskaptajn Wulff opførte nr. 15, maleren Eilesen Rasmussen blev genbo og Høker Rasmussen i nr. 14.

I 1907 overtog Anton Rosen ejendommen og boede her til 1928. I 1929 gennemførte Borgmester kaper køb af villaen for kr. 100.000,- . Efter større ombygninger og reparationer under store protester fra flere partier i borgerrepræsentationen, bl.a. for husbukke, til i alt ca. 80.000,- flyttede den daværende politistation fra Nordre Frihavnsgade 9, hvor lokalerne var blevet for trange. Her havde lokalpolitistationen haft til huse siden 1891. Inden da havde stationen i en kortere periode, fra d. 2. november 1885, været placeret på adressen Rosenvængets Alle nr. 6, st-tv..

Under krigen, i perioden 1944-45, var stationen overtaget af det tyske Gestapo ligesom det var tilfældet med alle andre politistationer i Danmark. Den lokale forfatter Ole Frøslev har skrevet en serie af bøger om livet på Station 7, under navnet Mørketid. Disse giver et levende tidsbillede af politistationen og området omkring.

I de senere år var der en lokalpolitistation på Østerfælled Torv, som lukkede i 2012. 

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Bryggervangen 62, kld

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Affaldet hober sig fortsat op på Frederiksberg

Rund dag

Et liv med malerpensler og filmstrimler

Byliv

Nyt om den bemandede legeplads ByOasen

Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Debat

Vi skal bevare Hospitalsgrundens grønne præg

LEDER

Lad ikke vores butikker dø: Køb dine julegaver lokalt

Annonce