Annonce
KøbenhavnLIV

Udsyn fra Vesterbro til USA

Lars Græsborg Mathiasen i kontoret på Vesterbro, hvor Kongressen.com holder til og optager tv- og podcastindslag. - Foto: Martin Sørensen

USA I FOKUS. Netmediet Kongressen.com er nærmest Vesterbro Bladets modsætning. Mens vi skriver om det nære og lokale, har de rettet blikket mod USA, og det er der absolut dansk publikum til. »Det berører os jo helt vildt, hvad der sker i USA,« siger Lars Græsborg Mathiasen, som er tv- og podcastredaktør på Kongressen.com.

Annonce

NETMEDIE: 46-årige Lars Græsborg Mathiasen er mere end bare almindeligt bidt af USA og amerikanerne. Han arbejder som tv- og podcastredaktør på Kongressen.com, et uafhængigt netmedie, der siden 2012 har skrevet om samfundsforhold og indenrigspolitik i USA.

»Jeg voksede op i en købmandsbutik på Helgenæs ved Mols og havde adgang til alle aviser og interesserede mig generelt for nyheder. Og så var jeg udviklingsstudent i USA i 1990-91 under den første golfkrig. Faktisk lige da USA invaderede fra Kuwait ind i Irak - Desert Storm, som det hed, under den gamle præsident Bush. 41,« fortæller han.

Læg mærke til tallet 41. Sådan giver man i USA kort og præcist udtryk for, hvad nummer George H. W. Bush er i den amerikanske præsident­rækkefølge.

Bare ét eksempel på det univers af amerikansk sprogbrug, man straks havner i hos Lars Græsborg Mathiasen og Kongressen.com.

Præsident Trumps voldsomme hang til at tweete gør, at Twitter kaldes Det Hvide Hus’ intranet.

Eller hvad med Gul Klud? Det er både betegnelsen for den klud, som dommeren i amerikansk fodbold smider, når der begås fejl. Og så er det navnet på det website, som Lars Græsborg Mathiasen i 2013 startede sammen med Claus Elming og Robin Lykke, der alle dækkede football-ligaen NFL på den gamle TV2 Sport.

»Da det stoppede og blev solgt til TV3 Sport, så startede vi Gul Klud som et NFL-community-site, som vi kørte i fritiden. Det eksisterer stadig og er en stor succes - Danmarks vel nok største community for football-interesserede,« fortæller han.

Annonce

Bedre forståelse for amerikanere

I et kælderkontor på Vesterbro har Kongressen.com hovedkvarter. Chefredaktør og stifter Anders Agner Pedersen startede netmediet, fordi han syntes, der manglede nuancer i danske mediers dækning af USA.

»Hvis du ser en fodboldkamp, så fortæller kommentatoren, hvad der sker, og ekspertkommantatoren fortæller, hvorfor det sker. Vi savner ekspertkommentatoren - der er for meget konstateringer af, at nu gør præsidenten sådan. Men der er ingen dybere kontekst, så man forstår, hvorfor man ikke taler om våben eller om sundhed på samme måde, som vi gør herhjemme. Hvorfor abort er et problem i USA. En forståelse for, hvorfor amerikanere er så meget lige som os, men alligevel så forskellige fra os,« siger Lars Græsborg Mathiasen.

Journalister og akademikere, der kan formidle journalistisk, står bag artikler, podcasts og tv-indslag.

»Det er eksperter på hvert deres område, som skriver tidsløst aktuelt. Vi udkommer jo ikke flere gange om dagen som Ekstra Bladets nyhedsrulle og har ikke en trang til klik på den måde. Vi har behov for at være et opslagsværk for folk, der godt vil vide noget om USA,« fortæller Lars Græsborg Mathiasen.

Ved I, hvem jeres publikum er?

»Det er meget, meget bredt. Vi går jo fra de yngste på 16-18 år, som stempler ind, fordi de har om USA i skolen og gerne vil vide noget fra os. Og så til pensionister, som har lyst til at fordybe sig og som måske kan huske Kennedy, ’Ask not’-talen og Berlin-talen, eller kan huske Lyndon B. Johnson, Nixon og krigene. Der er nostalgi og historisk vingesus over det.«

»Folk fascineres stadig over Kennedy. Vi holder foredrag om Kennedy og har en podcast i fire dele på vores hjemmeside om familien Kennedy. Anders havde på et tidspunkt et show med Kennedys taler med skuespilleren Caspar Phillipson, som også bor på Amager. Han spiller Kennedy i filmen ’Jackie’. Anders fortalte om det - han var en af de sidste journalister, der talte med Ted Sorensen, Kennedys taleskriver, og ved alt om, hvordan hver eneste tale blev til. Og Caspar Phillipson kunne så læse talerne op med den rigtige Massachusetts-dialekt, som man har oppe i Boston. De turnerede rundt og var blandt andet i Berlin og holdt talen samme sted, hvor Kennedy holdt den i sin tid.«

Annonce

USAs direkte aftryk på Danmark

På Vesterbro Bladet fortæller vi om det lokale; hvad sker der på mit barns skole og i den der gade. Kongressen.com er nærmest modsætningen og fortæller om USA, der jo er langt væk.

»Jo, men det berører os jo helt vildt. Når Trump laver en handelskrig med Kina, så sætter det motoren i stå i Tyskland, sætter dem i recession. Tyskland er vores store handelspartner, så det sætter os i langsom recession, og det påvirker vores lånerenter. Så det du bliver trukket i renter påvirkes af, hvad Trump går og gør i USA, og derfor er det vanvittigt interessant. Og så er USA vores tredjestørste handelspartner og vigtigste allierede i alt, hvad vi gør i forhold til forsvar og handelsaftaler. Kulturelt er USA også vigtig for os. Jeg tror også, fascinationen af USA er ret stor.«

Hvad har Trump gjort for jer som medie?

»Ændret hele cyklussen. Normalt har du jo en stille periode fra præsidentvalget til det næste midtvejsvalg - det har vi ikke haft. Det har nærmest kørt nonstop, hvor alt planlagt ferie forsvandt. Trump er ikke på nogen som helst måde en konventionel præsident. Og det kan man vrænge næse af eller have en holdning til. Vi forholder os til det - det er jo amerikanerne, der har valgt ham. Og han er talerør for noget, der foregår i USA, som vi har snakket om i meget lang tid. Splittelsen har været der lang tid, og det startede måske allerede under Nixon og er blevet større og større.«

»Trump har i princippet udnyttet den splittelse og valgt benhårdt at gå efter de stemmer. Han udfordrer alt, hvad vi troede der var. Både institutioner og diplomati. Du havde jo aldrig forventet, at en George Bush eller Obama aflyste et statsbesøg på et tweet. Derfor er Trump en kæmpe udfordring for alle de systemer vi har. Og man kan sige: Er det ikke okay, at vi får rusket lidt i det. Det kan vi se, når han engang forlader kontoret, om det var godt eller skidt.«

Annonce

Foredrag og forsamlingshus

Artikler og podcasts er gratis at læse og lytte til, så Kongressen.com skriver også bøger og holder foredrag om USA. Og som en del af forretningsmodellen indgår mediet i forskellige projektsamarbejder.

Blandt andet var Anders Agner Pedersen og Lars Græsborg Mathiasen vikarer på Radio 24Syv-programmet Kampagnesporet under valgkampen til folketinget.

»Og da jeg startede på Kongressen sidste år, var det i et projekt sammen med Jyske Bank TV, hvor vi lavede programmet ’Morgen i Amerika’ to gange om ugen indtil midtvejsvalget i november sidste år. Vi har også haft en aftale med Ekstra Bladet, hvor vi - også to gange om ugen - leverede programmet ’Lige på og Trump’.«

Og onsdag 18. september har Kongressen.com et Townhall-arrangement hos Literaturhaus på Nørrebro med to gæsteeksperter, blandt andet med fokus på Rusland og den mulige indblanding i USAs præsidentvalget i 2020 samt et blik på den nye stormagt Kina, og hvad det betyder for USA.

»Et forsamlingshus, hvor vi taler med folk. Det bliver ikke oplæsning og foredrag, og så går folk hjem. Vi skal have engageret folk til at tale om politik.«

Læs mere på kongressen.com. Læs mere om arrangementet 18. september her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce