Annonce
KøbenhavnLIV

Verdens ældste artist holder til i Vanløse cirkus

88-årige Flemming Thomsen har været cirkusartist, siden han var 13 år, og han bliver ved til den dag han dør. - Foto: Chili Djurhuus

I cirkus Panik har Vanløse Bladet besøgt verdens ældste cirkus artist. Han hedder Flemming Thomsen og er 88 år.

Annonce

»Jeg håber jeg dør på scenen, måske dagen før,« siger Flemming Thomsen og smiler. Flemming er verdens ældste cirkusartist.

Kærligheden for cirkus og gøgl startede, da han som 5-årig var til en forestilling i Cirkus Schumann med sine forældre.

»Det var helt fantastisk. Jeg husker tydeligt, at jeg så op på mine forældre med store forventningsfulde øjne og sagde: ’Jeg skal være cirkusartist,’« fortæller Flemming Thomsen, der efterfølgende begyndte at træne. Da han var 13 år tog det fart, og han begyndte at turnere i en alder af 14 år.

Annonce

Kreativ familie

»Min mor var sanger og deltog i mange sangkonkurrencer, og min far ja, han steppede, når han var fuld,« siger Flemming Thomsen og fortsætter grinende.

»Mit talent ligger helt sikkert i generne, og mine forældre støttede mig hele vejen igennem.«

Interessen for cirkus og gøgl har Flemming givet videre til sin datter Tatiana Thomsen, også kaldt Miss Tatiana. Miss Tatiana er cirkusdirektør af Vanløse cirkusset, Cirkus Panik. Cirkus Panik er en af de få gammeldags gøglerfamilier der er tilbage i Danmark.

Sammen med Cirkus Panik har Flemming Thomsen turneret i ind og udland de sidste otte år. Cirkusset selv har eksisteret i 35 år.

Annonce

Den smukkeste kvinde

Flemming Thomsens mødte kvinden i sit liv, Birgit Thomsen i cirkusmanegen. Birgit Thomsen blev hans partner både i cirkus arenaen og privat.

»Jeg lærte Birgit at kende i et kastenummer, og jeg blev hurtigt meget glad for hende. Hun var verdens sødeste, dejligste og smukkeste kvinde. Vi blev hurtigt gift på kongebrev, fordi vi jo skulle rejse sammen ud i verdenen, og vi ville gerne sove på samme værelse, Hun var 17 og jeg var 25,« siger Flemming Thomsen med et blik i øjnene der viser at Birgit var og stadig er hans soulmate.

Artiklen fortsætter under videoen.

Annonce

Hele verdenen rundt

Sammen med Birgit har Flemming Thomsen har været hele verdenen rundt og lidt til. De har optrådt for Elvis og Joan Collins, fortæller stolt om dengang . Han har optrådt med akrobatik, han har hængt i i trapezer med folk hængende i sine tænder, han og Birgit har optrådt de fleste store cirkusser og været ni måneder i Las Vegas.

Annonce

Størst af alt

Det største i Flemming Thomsens karriere, bortset fra at møde Birgit, var da han og Birgit var artister to år i ´cirque soleil i 2003.

»Der var en annonce i avisen, hvor ´cirque soleil’ søgte artister. Vi grinede lidt af det. Vi troede ikke, de ville bruge sådan som nogle som os. Jeg var 73, og Birgit var 68. Men før vi vidste af det blev v i kontaktet af dem og inviteret til Canada - vi fik biletter og en tre-værelses - og så skulle vi bare vise hvad kunne,« fortæller Flemming Thomsen.

To år og 507 shows senere - uden en eneste sygedag - glider Birgit i en alder af 70 år, mens de optræder. Hun gennemfører showet, og da de er færdige kører hun og Flemming på hospitalet.

»Birgits ryg var gået af led,« siger Flemming og kigger ned i gulvet.

»Det eneste de kunne gøre var at give hende seks skruer i ryggen, også endte vores internationale karriere der.«

Når Birgit og Flemming Thomsen ikke var ude på de skrå brædder, tog de hjem og var med Cirkus Panik. Vi elskede at komme hjem - også fordi det jo er vores familie. Da Birgit gik bort i 2012, begyndte Flemming fuldtid i Cirkus Panik.

Når jeg står på scenen, glemmer jeg alt om, hvad jeg fejler. Når jeg er inde, fejler jeg intet
Annonce

Glemmer alt på scenen

Selvom Flemming Thomsen er 88 år, og derved kan bryste sig med at være verdens ældste cirkusartist, mærker han ikke de skavanker der naturligt følger med når man er 88 år i hvert fald ikke når han står på scenen.

»Når jeg står på scenen, glemmer jeg alt om, hvad jeg fejler. Når jeg er inde, fejler jeg intet,« siger Flemming og smiler.

Flemming har skiftet akrobatikken ud med blandt andet at være tallerken-jonglør.

»Det er fantastisk at kunne blive ved. Vi er jo en cirkusfamilie. Vi lever og ånder for det her,«« siger Flemming Thomsen og fortsætter » og når jeg pludselig går ned i spagat, så går folk i chok,« siger Flemming Thomsen og griner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Ærgerligt med fugleøen

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Synoptik åbner ny butik

Jul

Jul i Kronen. Få et overblik her

Debat

Vanvidsbilisme skal straffes langt hårdere

Trafik

Find én fejl

Byrum

En ring af lys skal samle Nordvest

Annonce