Annonce
Klumme

Vesterbros retssalstegner spiller remis med døden

Jørgen Bitsch har tegnet op mod 300 retssagstegninger. Foto: Githa Schultz
Annonce

Klumme: Hvis man synes man genkender Jørgen Bitsch, kan det være fordi, han deltog med en tegning i DR1 programmet ” Danmarks bedste portrætmaler.” Malerier eller tegninger af A-liste darlings og kulturpersonligheder som modeller med rent mel i posen.

Jørgen har boet 26 år på Vesterbro og har tegnet en helt anden virkelighed de sidste årtier - sort som kul - end skønportrætterne fra underholdningsprogrammet.

Op mod 300 retssagstegninger har Jørgen tegnet af højprofilerede A-liste kriminelle fra diverse retssager rundt omkring i landet til bl.a. Ekstra Bladet. For det meste makabre sager, såsom drabssager og samtlige terrrorsager siden 2005. Han har endda tegnet klummeskribentens nevø fra retssalen. En kendt børnerapper, der myrdede sin værge i 2010.

De ældre retstegninger bruges ofte kriminalhistorisk i medierne – i øjeblikket på Kanal 5.

Alle hans tegninger er tegnet på papir. Kriminalstoffet er med kul og farveblyanter, og tegneserierne og de satiriske tegninger er med tusch, pensel og pen. Jørgen maler også på lærred. Min personlige favorit er hans maleri af digteren Asger Stig Møller (søn af Per Stig Møller), der døde alt for ung.

Jørgen er autodidakt tegner, for han ville ikke have, at en tegnelærer ødelagde hans streg.

Men han er cand.mag. i Etnologi, og det har mere med hans tegninger at gøre, end man skulle tro. Han rundede af med næsten at sprænge karakterskalaen med en kulturhistorisk afhandling om Dødsfiguren. I populærkulturen fra 1400-1700-tallet i Europa fungerede Døden i Danse Macabre-genren i tekst og billeder som datidens samfundsrevser. En upartisk, ubønhørlig dommer, anklager og bøddel, der hånede standspersoner og samfundsklasser. En forløber for den moderne satiriske tradition ifølge Bitsch.

Sidste år modtog han ”Finn Falkersbys Mindelegat”, stiftet af klummeskribenten og kunst- og arkitekturanmelder Torben Weirup efter en kunstarv.

I juli 2020 udkom Claus Seidels skamroste trebindsværk ”Til Stregen” på 7,5 kg, der er bogen om dansk bladtegnings historie gennem 170 år.

Der er mest fokus på ældre og afdøde tegnere som P.C. Klæstrup, Storm P. eller Hans Bendix, men Jørgen er også med.

Jørgens eget succeskriterium for bogen var om han fik 10% så mange billedvisninger og sider med omtale som Storm P. Og i registret står der 59 sider med Storm P. og 7 med Bitsch.

”Man kan deraf konkludere, at jeg er cirka en tiendedel så stor en bladtegner som Storm P., og dividerer man kvadratmeterantallet på Storm P-museet med 10, så må man kunne forudse et Jørgen Bitsch Memorial Museum med et areal ca. som en toværelses lejlighed på Vesterbro. Men det er ikke størrelsen, der er afgørende for en turistattraktion, tænk bare på den lille havfrue”, siger den to meter høje tegner beskedent.

Jørgen Bitsch selv er en munter og afholdt mand i Vesterbros gadebillede. Og det til trods for, at han også har tegnet en eller to venner fra Vesterbro i retssager. Altid ulasteligt klædt og af en eller anden grund har Jørgen fået tilnavnet ”Bedemanden”.


Men det er ikke størrelsen, der er afgørende for en turistattraktion, tænk bare på den lille havfrue

Jørgen Bitsch


I ekstremt grove sager som for eksempel en tegning af Amagermanden, der kigger på foto af sit offer helt upåvirket, er tegnerens følelser blevet afslørende reportage, for hvem kan se på det uden at blive berørt?

Den tegning kan også ses i Seidels bogværk, med teksten: ”Bitsch er en nøgtern iagttager, der i sine tætte, detaljerige tegninger dokumenterer den anklagedes psyke.”

Måske kommer der snart en udstilling med hans retssagstegninger. I hvert fald talte han med Politimuseet i foråret om at lave en udstilling på Fælledvej. Men dagen efter kom nutidens svar på den sorte Død, corona-lockdown, og udskød projektet på ubestemt tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
BYLIV

Så er der døgnåbent på genbrugspladsen

DEBAT

Langelinie tilbage til københavnerne

Byliv

Lokale børnehaver modtager frugtplantager

Klumme

Som kornet i jorden

Annonce