Annonce
KøbenhavnLIV

»Vi er stedet, folk vender tilbage til, når de bare trænger til en god bøf, fritter og bearnaise«

Annonce

Mens Nørrebro hele tiden er i forandring, og det ene hippe spisested popper op efter det andet, er en særlig fransk dame gået hen og blevet en institution i bydelen. Bistroen Sebastopol har i år 25 års jubilæum, og det fejres på ægte fransk manér.

»Gennemsnitsgæsten vil nok sige om os, at vi er kendt for ikke at være first movere, at vi er støvede og meget traditionelle. Og alt det er med til at gøre os til en institution,« siger medindehaver Tommy Juhl Jespen og smiler.

Den franske café Sebastopol, som er beliggende på hjørnet af Guldbergsgade og Sankt Hans Torv, har aldrig forsøgt at være andet end det, den er. Et sted, hvor der er fokus på høj kvalitet og kærligheden til det franske køkken og miljø.

»Vi leverer, og altid på et højt niveau, og man bliver glad, når man har spist her,« siger Tommy, som ejer Sebastopol sammen med Ole Saabye Pilgaard.

Og der må være noget om snakken. I hvert fald kan den franske dame i hjertet af Nørrebro i år fejre 25 års jubilæum 27. oktober.

Sebastopol er måske ikke hip eller first mover, men man ved, at maden og servicen er i høj kvalitet, og de går langt for at give deres kunder en god oplevelse,.

»Vi har ikke veganske eller vegetariske retter på menukortet, men vi har råvarerne til, at vores kokke hurtigt kan lave nogle veganske eller vegetariske løsninger til dem, der ønsker det,« siger Tommy, der er klar over, at der i en bydel, hvor der hele tiden kommer nye spændende spiseoplevelser, er nok at vælge i mellem.

»Vi er stedet, folk vender tilbage til, når de har prøvet den der pizza på bryggeriet, der er lavet med noget specielt gær, og bare trænger til en god bøf, fritter og bearnaise,« siger han.

Selvom menukortet er fransk, er de da heller ikke for fine til at sørge for en omgang højtbelagt smørrebrød eller wienerschnitzler, hvis det bestilles på forhånd til et selskab, tilføjer han.

Størstedelen af deres kunder bor på Nørrebro eller har boet i bydelen og vender tilbage til Sebastopol, når de er flyttet derfra.

»I nogle tilfælde er vi med fra start til slut. Folk holder barnedåb, konfirmationer og i nogle tilfælde begravelser her, så på den måde får vi et vindue til andre folks liv. Sådan er det at være forankret lokalt,« siger Tommy.

Annonce

Kun råd til udeservering

Han og Ole lærte området ved Guldbergsgade at kende, da en af deres fælles venner fik en kæreste, der boede i gaden. Og de spottede hurtigt, at det gamle sporvognsknudepunkt på Sankt Hans Torv var et perfekt sted at have udeservering.

I 1994 fik de mulighed for at købe den del af bistroen, der ligger i Guldbergsgade, og som indtil da havde været Joe’s Kaffebar.

To år senere købte de det tilstødende lokale på Sankt Hans Torv, hvor der havde ligget en marskandiser.

»Men der gik et til to år, før vi havde penge til at renovere lokalet, så indtil da havde vi kun udeservering, og lokalet stod bare tomt,« fortæller Tommy.

Da det endelig blev muligt for dem at indrette den del af caféen, tog Ole og Tommy til Paris for at hente plakater, lamper, sågar bardisken, og andre effekter i Paris - for at skabe den helt rigtige parisiske stemning.

[caption align="aligncenter" width="662"]

FOTO: martin sørensen

[/caption]

»Vores zinkbar er nok den mest værdifulde genstand i bistroen. Det er en helt speciel legering af zink og tin, og den kostede 10.000 kroner pr. meter. Heldigvis er den også ret svær at stikke af med,« siger Tonny og peger over på baren, hvor tjenerne iført hvide skjorter og sorte veste er i fuld gang med at betjene gæsterne denne eftermiddag.

Siden starten har den franske mad og vin været i centrum. Og særligt blåmuslinger er der blevet solgt mange af gennem tiden, fortæller Tommy.

»Vi prøvede at regne på det, og vi nåede frem til, at vi har solgt 75 tons muslinger, siden vi åbnede i 1994.«

Selvom de franske klassikere som moules frites, steak sauce bearnaise og crème brûlée altid er at finde på kortet, har et af kendetegnene for maden på Sebastopol altid været de hyppige skift af menukortet for at følge sæsonens råvarer af asparges, vildt, lam, østers, stenbiderrogn, bær osv.

Mindst 95 procent af vinen er importeret fra Frankrig, og Tommy og Ole bruger leverandører fra alle de bedste vindistrikter som Rhone, Bourgogne, Provence og Alsace.

Annonce

Tåregas og bilbrande

Da Tommy og Ole flyttede ind på Nørrebro i 1994, var området præget af autonome, og der var ofte demonstrationer, som begyndte eller sluttede på Sankt Hans Torv, husker Tommy.

»Det gjorde os ikke noget, vi var vant til det, og det var nørrebroerne også. Men nogle år senere, i forbindelse med lukningen af Ungdomshuset, var der flere dage med bilbrande, og der blev kastet så meget tåregas, at vi var nødt til at lukke gæsterne ud af bagdøren.«

De autonome fylder langt mindre i gadebilledet i dag, og Nørrebro har forandret sig på mange måder, siden Sebastopol åbnede i 1994.

»Det gamle Indre Nørrebro skal man til Nordvest for at finde i dag. I dag minder Indre Nørrebro mere om Østerbro, og der er kommet meget mere restauration til her i området, end da vi åbnede. Dengang var der kun en enkelt bodega og kaffestue i Ravnsborggade, så marskandiserne spurgte, om de måtte henvise til os, når de havde markedsdag, og deres kunder gerne ville have en kop kaffe« siger Tommy.

25 år er noget, der skal fejres, og derfor inviterer Sebastopol til fødselsdagsfest i weekenden fra fredag 25. oktober kl. 14 - 17, hvor der vil være fødselsdagsreception med østers, skaldyr, gougères, gryere og crément.

Aftenens spisende gæster får serveret rosé crément, gougères og profiterole med chokoladesauce.

Bon appetit!

[caption align="aligncenter" width="662"]

FOTO: martin sørensen

[/caption]

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Frederiksberg

På bunden af sagosuppen

Annonce