Annonce
KLUMME

Vis mig dit klædeskab, og jeg vil give dig nogle gode råd ...

Vi køber uanede mængder af tøj i vesten, skriver Marie Daugaard i denne uges grønne klumme. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vi køber uanede mængder af tøj i vesten. Virkelig uanede mængder! En undersøgelse peger på at vi i Danmark i gennemsnit køber omkring 16 kg tøj. Hvert år! Når jeg tænker på hvor lidt jeg køber, så er det vildt så meget nogle må købe.

Og der er ikke noget galt med at købe tøj. At være glad for tøj. At gå op i sit tøj. Men som med så meget andet kan vi sagtens overveje vores træk på klodens ressourcer.

Produktion af tøj er forbundet med mange kemikalier og pesticider når det for eksempel gælder bomuldstøj. Og vandforbruget til en enkelt t-shirt anslås til at være minimum 1.400 liter. En enkelt. Så der er altså god grund til at overveje sit tøjindkøb.

Annonce

Når du køber nyt tøj er et typisk råd at købe kvalitet, undgå tidens trend i for stor stil og vær så i øvrigt glad for det du køber! Jeg vil tilføje at gå efter bæredygtige mærker. Det er lidt af en jungle.

Man kan starte med at gå efter certificeret økologisk bomuld. Her skal man se efter GOTS mærket. Man kan også støtte sig til den guide over bæredygtige butikker som GoGreen Danmark står bag.

Tjek de fysiske kort eller app’en. Men er det ikke meget dyrt at købe bæredygtigt og økologisk tøj tænker du sikkert? Jo, det er det tit desværre. Så tænk grundigt over dine nyindkøb og pas så i øvrigt rigtig godt på det!

Du forlænger dit tøjs levetid ved at vaske lidt mindre, og i stedet lufte det, når det er tilstrækkeligt. Og jo, det kan man godt uden en tørresnor. Vinduer er glimrende til den slags. Ved at lufttørre fremfor at bruge en tørretumbler giver du også dit tøj omsorg og et længere liv. Miljøet og tøjet vinder på det.

Når tøjet går lidt i stykker kan du enten selv reparere det eller støtte en lokal skrædder der gør den slags. Eller måske opsøge en af de mange Repair caféer der efterhånden er dukket op rundt omkring.

I bæredygtige bloggerkredse er det blevet en trend med visible mending. Det betyder at man reparerer et hul eller dækker et plet synligt med et broderi af en art. Ikke noget jeg selv gør det i, men har bemærket mig at det er en utrolig fin og bæredygtig trend.

Så hvad er alternativerne til billig og nogen gange dårlig kvalitet/bæredygtigt, men måske for dyrt tøj?


Når tøjet går lidt i stykker kan du enten selv reparere det eller støtte en lokal skrædder der gør den slags.

Marie Daugaard


Genbrug er et rigtig godt bud. Der findes efterhånden et hav af genbrugsmuligheder. Både meget basic og mere eksklusivt. Byttehylder på genbrugsstationer, lokale bytterum, byttekredse, byttemarkeder, og selvfølgelig de velkendte genbrugsbutikker.

På bl.a. Østerbro er der også kommet et slags genbrugssupermarked, hvor sælgere køber sig ind på en stand og så sælger ud af tøj til store og små, fodtøj, nips, bøger, boligudstyr osv. Supersmart!

Det tror jeg på er fremtiden. En anden ny trend er også butikker med abonnement, hvor man her måned betaler et beløb og så har adgang til fx. mange kjoler man så ikke ejer. Og i det hele taget er det måske her en interessant nøgle til en mere bæredygtig verden ligger: Vi skal ikke eje, vi skal låne, dele, bytte.

Vi har ikke brug for en bil, men for at komme fra a til b, vi har ikke brug for en boremaskine, men brug for at få lavet huller i væggen, vi har ikke brug at eje tøj, men for at få tøj på kroppen. Kan man forestille sig at det er der vi er på vej hen?

Marie Daugaard

Marie Daugaard

Marie Daugaard er hverdags miljø- og bæredygtighedsildsjæl. Uddannet Cand. scient. pol, mor til tvillinger, er 52 år, og arbejder med projektudvikling, holder foredrag og skriver om hverdagens grønne puls. Din grønne puls.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce