Annonce
Tilbageblik

Vordingborggades dramatiske historie: Englænderne skød mod København herfra i 1807, og modstandsmand blev skudt af dansk politi i 1942

Vordingborggade har en dramatisk historie under flere navne gennem 200 år.
Englænderne skød mod København herfra i 1807, og modstandsmand blev skudt af dansk politi i 1942. Vordingborggade gemmer på en lang og dramatisk historie,
Annonce

Indtil 1949 hed Vordingborggade Øresundsgade, men da navnet gav uheldige forvekslingsmuligheder med Øresundsvej på Amager, måtte det gamle navn vige.

Gaden var anlagt i 1850’erne på en parcel af Slagtervænget som forbindelsesvej til Ny Kalkbrænderi fra Østerbrogade, den fik sit navn, Øresundsvej, i 1858 af sukkerrafinør H. C. Drewsen.

Øresundsvej/Vordingborggade ligger på det gamle areal kaldet ”Slagtervangen”. På hele stykket fra Nøjsomhedsvej og helt op til Svanemøllen lå frem til 1850’erne kun Slagtervangen. Det var Københavns Kommune, der lejede arealet ud til byens slagterlaug, der her lod kvæg og grise fede op her, før de blev slagtet.

Annonce

København beskudt

Da briterne bombarderede København i 1807 stod én af deres støttepunkter netop her, omkring det nuværende kryds mellem Vordingborggade og Løgstørgade. Herfra beskød de København.

Der opstod hurtigt en tæt bebyggelse på sydsiden af gaden, præget af småindustri og villaer, der først er forsvundet i 1970’erne. Den nordlige side af gaden blev derimod først meget sent bebygget.


Der opstod hurtigt en tæt bebyggelse på sydsiden af gaden, præget af småindustri og villaer, der først er forsvundet i 1970’erne.


Ved Halskovgade lå tidligere ”P. Rønning & Gjerløff”s fabrik for blæk og kontorartikler, og på den anden side af Randersgade lå vaskemaskinefabrikken ”Georg E. Mathiasen”, der helt til 1970’ernes begyndelse havde bevaret sin direktørvilla i nr. 10 med bydelens største rødbøg i forhaven. Begge steder er de gamle bygninger afløst af boligbebyggelse.

Annonce

Dræbt måske ved en fejl

I Vordingborggade nr. 19 dræbtes Christian Michael ”Mik” Rottbøll, der som repræsentant for England skulle støtte den spirende modstandsbevægelse i Danmark.

Under en razzia blev Rottbøll – muligvis ved en misforståelse af en indgået underhåndsaftale – dræbt af det danske politi med 12 skud på klos hold. Det skete 26. september 1942.

Hjørneejendommen Vordingborggade 15 blev opført i 1917 af Jesper Tvede som Teknisk Skole, men benyttedes fra 1939 til 1954 som vandrerhjem. Omkring 1945 anvendtes bygningerne dog som internat for østpreussiske flygtninge. Nu bruges huset som personaleskole for Københavns Kommunes Social- og Sundhedsforvaltning.

Annonce

Stort set beboelse

I 1950’erne lå der en del småhandlende, blandt andet i nummer 3 lå ”Østerbros Fodpleje” samt frugtforretningen ”Øresund”, i nr. 25 ”Østerbros Vuggestue”, i nr. 35 en cigarhandler, i nr. 37 en instrumentmager, i nr. 93 en isenkræmmer, i nr. 2 et mejeri, i nr. 4 en cykelhandler, i nr. 20 restaurationen ”Øresundskroen”, i nr. 30 "Wichmann's bageri", i nr. 36 frugthandlen ”Grønærten”, i nr. 76 en frugthandel, i nr. 82 en skomager og i nr. 98 en skibsproviant. Georg E. Mathiasens fabrik, en maskin- og vaskemaskinefabrik, lå i Vordingborggade 12, men er siden revet ned. Fabrikken er kendt for at have produceret den første danske påhængsmotor, GEM, i 1905.

Den blev bygget i 3000 eksemplarer. Med bagsiden ud til Vordingborggade, ligger den gamle sporvognsremise, som i dag er Østerbrohuset, hvor man bl.a. kan spille badminton, basketball, og den fungerer også som medborgerhus med faciliteter i form af lokaleudlejning og café. Der er i dag stort set kun beboelse på Vordingborggade.

På hjørnet Løgstørgade og Vordingborggade ses et stavkirkeagtigt tårn af træ på toppen. I de to ender mod henholdsvis Østerbrogade og Kalkbrænderihavnsgade ligger der nogle få mindre huse, men ellers er det altovervejende høje beboelsesejendomme.

Peter Saxov

Østerbro Lokalhistoriske Forening og arkiv

www.2100lokalhistorisk.dk

Annonce
Annonce
112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Flere Kastrup-svømmere smittet med corona

Debat

Øget fokus på entreprenørsvigt

Kunst

Særudstilling står i genbrugets tegn

Annonce