Annonce
Kerteminde Ugeavis

Østfyn Museers årsskrift på gaden med nye fortællinger om historie og kunst

En af årsskriftets historier handler om malerinden Anna E. Munch, ”Frøken Pensel”. Her ses hun (t.h.) sammen med ”Frøken Pen”, forfatterinden Sophie Breum i deres villa ”Østenkrog” ved Nordstranden i Kerteminde. Illustration: Museumsforeningen
Polske roearbejdere, præsteindberetninger og fuglekunst er noget af det, der kan læses om i den nye udgave af Cartha.
Annonce

Kerteminde: En af forårstraditionerne på Østfyns Museer er, at årsskriftet Cartha kommer på gaden.

I år indeholder årsskriftet fem artikler. J

ohannes Larsen Museets leder, Jeppe Priess Gersbøll, fortæller om Johannes Larsens tætte forhold til Filsø i Vestjylland. Det var her, Johannes Larsen for alvor gjorde levende fugle i landskabet til et motiv i dansk kunst.

En af museets medarbejdere, Eigil Nikolajsen, har været om bord i de indberetninger, som landets præster i 1620’erne skulle sende til kongen om fortidsminder i deres sogn. Stubberup-præsten beretter for eksempel om en skibssætning ved Sømose, som de lokale bønder desværre for nylig har fjernet for at bruge stenene i deres stengærder.

Tilbage i nutiden skriver Troels Borch om Johannes Larsen Museets store satsning på fuglekunsten. Den første store udstilling, der løb af stablen hen over den forgangne vinter, viste den enorme spændvidde inden for området. Hele 360 kunstnere havde fulgt opfordringen til at byde ind på fuglekunst i alle tænkelige genrer.

Annonce

Indvandrerhistorie

Chenny Hvass fortæller om polske roearbejdere på Hindsholm. For omkring 100 år siden kom cirka 100.000 polakker til Danmark, hvor langt de fleste fik arbejde i landbruget. I artiklen følger vi Jozefa Branska, der fik ansættelse på Kileagergård nord for Martofte.

Årsskriftets sidste artikel tager udgangspunkt i en gave til museet fra Norge - nemlig en stor samling skitsebøger, fotografier og erindringsskitser, der har tilhørt malerinden Anna E. Munch.

Kurt Risskov Sørensen fortæller om Anna E. Munch - frøken "Pensel" - som boede i "Østkrog" ved Nordstranden med forfatterinden Sophie Breum - "Frøken Pen".

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce