Annonce
Kerteminde Ugeavis

400 nye beboere i Geels Å

De små elritser kom i en stor kasse, og måtte finde sig i at blive flyttet over i en spand for at komme videre ned til et nyt, frit liv i åen. Foto: Søren Bay
Onsdag flyttede cirka 400 elritser ind i Geels Å - godt hjulpet af biolog Søren Bay. Med dem håber man, at også den sjældne tykskallet malermusling vender tilbage i åen.
Annonce

Nordøstfyn: En ganske lille og uanselig karpe ved navn elritse er nu igen at finde i Geels Å.

Kerteminde Kommune - med biolog Søren Bay i spidsen har netop udsat 400 af slagsen. Og ikke bare er det meningen, at de skal blive til mange flere. De skal også hjælpe med at få genskabt en population af den sjældne tykskallet malermusling.

- Kerteminde Kommune har igennem en årrække arbejdet målrettet på at forbedre tilstanden i naturen - og herunder også i Geels Å, fortæller Søren Bay.

- Der er allerede opnået meget gode resultater, både hvad angår tæthed af ørreder og i sammensætningen af smådyrlivet.

I en spand blev de små karpefisk gelinde sluppet fri i åen, hvor de nu helst skal mangfolddiggøre sig. Foto: Søren Bay
Annonce

Den sjældne musling

Men tykskallet malermusling, det er der ikke. Indtil 2003 troede man, at den var helt uddød i Danmark, men så fandt man en lille forekomst i Odense Å. Den er så sjælden, at den optræder på EF-habitatdirettivets liste over dyr og planter, som kræver særlig beskyttelse

- Lodsejere langs åen fortæller os, at så sent som i 60-erne var der en meget veludviklet bestand af tykskallet malermusling, og det kan man også se af det store antal tomme skaller på brinkerne og i bunden. Denne musling lever i nær tilknytning til værtsfisk som for eksempel elritsen, som også er forsvundet fra Geels Å, fortæller Søren Bay.

Derfor har kommunen nu valgt at sætte et en flokelritser ud i åen. Den tykskallede malermuslings larver snylter på elritsens gælles og i bedste fald, så har Søren Bay samtidig med, at han satte elritser ud, også fået nogle muslingelarver med.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce