Annonce
Kerteminde Ugeavis

84-årige kom på børnehjem som to-årig, da forældrene blev skilt: Siden har Hasse passet på 'børn alene i verden'

Hasse - Hans Peter Holm Christiansen - har et utal at fotoalbums med billeder, som han har taget i løbet af de mange år, han har arbejdet på børne - og skolehjem. Foto: Mette Lousie Fasdal
84-årige Hans Peter Holm Christiansen kom som to-årig på børnehjem med sine søskende. Hans liv på børnehjemmet er langt væk fra de skrækhistorier, der ellers har fyldt om børnehjem. Han endte selv med at uddanne sig som pædagog. Han har arbejdet på flere børne - og skolehjem i Danmark og har gjort en afgørende forskel for andre.
Annonce

Dalby: Ind i mellem møder du et menneske, hvor du ser en vis ro i hans eller hendes øjne og mærker et oprigtigt nærvær. Han eller hun er stilfærdigt selvsikker og udstråler en rolig tilfredshed, som er meget smittende.

15. februar kunne Radio4's lyttere høre radio-reportagen "En afgørende forskel: Henrik, Alex og Hr. Holm," hvor Henrik Marker og Alex Mathislund fortæller historien om, hvordan de netop mødte sådan et menneske, da de i en tidlig alder blev sendt på børnehjem, fordi de kom fra ustabile hjem. Livet på institution gjorde det ikke lettere for de to drenge, der ikke kendte til sociale koder og higede efter de voksnes omsorg. Den ene blev selvudslettende, mens den anden konstant testede andres og egne grænser.

Drengenes liv tog dog en afgørende drejning, da de ved tilfælde endte på børnehjemmet Nebs Møllegård, hvor Hr. Holm - Hans Peter Holm Christiansen - arbejdede som pædagog.

Det fortæller de to mænd om i udsendelsen, hvor de også tager på besøg hos Hr. Holm, som i dag er 84 år og bor i Dalby og tager imod de gamle børnehjemsdrenge med højtbelagt smørrebrød, æblekage og en masse fotoalbums, hvor minderne om dengang er foreviget i sort/hvid.

I Hasses stue er der en hylde med de gamle fotoapparater, og henover er der et billede, hvor han selv er på. Det er Hasse til venstre. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

På børnehjem som to-årig

Hr. Holm - eller Hasse, som han mest bliver kaldt i Dalby, hvor han er kommet på hat med alle, har selv en fortid som børnehjemsdreng.

Han var kun to år, da han sammen med sin storebror og storesøster kom på børnehjem i Aarhus i 1938.

- Mine forældre skulle skilles, og så kom vi på børnehjem. Sådan gjorde man jo dengang. De blev siden gift hver for sig igen, ved jeg.

Hasse husker kun tiden på børnehjemmet som rigtig god, fuld af omsorg og varm mad og langt fra de skrækhistorier, der ellers til tider fortælles om børnehjemslivet.

Annonce

Vant til at være omgivet af mennesker

Måske var det også den omsorg, som han selv blev fyldt op af, der gjorde, at han selv gerne vil være noget for andre.

For selv om han faktisk blev udlært klejnsmed og også var soldat ved ingeniørtropperne i Randers, endte han alligevel med at bruge det meste af sit arbejdsliv på at arbejde på børne - og skolehjem - på Sjælland, i Jylland og på Fyn.

Han var vokset op på et hjem med 80 børn og var vant til at være omgivet af mennesker. Så når han havde fri - både som klejnsmed og soldat, brugte han sin fritid på at gøre en forskel for børnene på børnehjem - både på sit gamle børnehjem og på det børnehjem, der lå over for det soldaterhjem, han boede på i Randers.

- Så var jeg også sikker på, at der var dejlig, varm mad hver dag, ler han.

Hasse (tv) formår at samle en flok af drenge omkring modelflyvning. Foto: Mette Louise Fasdal

">

Børnehjemsdrengene var glade for Hr. Holm, som Hans Peter Holm Christiansen også blev kaldt. I dag er han primært kendt som Hasse. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Hjalp til at ændre børnenes selvopfattelse

Andre så også muligheder i Hasse, og derfor var det på opfordring fra de mennesker, han havde mødt og mødte på sin vej, at han endte med at uddanne sig som pædagog.

Selv vidste han, at han ikke skulle arbejde på fritidshjem eller i en børnehave, fordi han ikke følte, at han kom i tæt nok kontakt med børnene der, når han kun havde de flygtige møder med dem.

På børnehjem ville han være en del af deres liv hele døgnet. På den måde kunne han følge dem, og de kunne opnå en tættere kontakt til ham. Og Hasse kunne lide, når han kunne flytte børnenes egen selvopfattelse.

Som når drengen, der ikke ville tale, pludselig sagde sætninger til ham, eller drengen, der ikke troede, at han kunne være med til at ordne en modelflyver, pludselig gerne ville være "pilot" og styre flyveren rundt på himlen.

- Det handlede for mig hele tiden om at finde på ting, som ikke provokerede dem for meget, men fik dem til at flytte sig, forklarer han.

Hasse har altid godt kunne lide at tage billeder af børnene, han mødte i sit arbejdsliv. Privatfoto
Annonce

Minderne lever i albums

I 1996 gik han på efterløn. Han sluttede af som ansat på Birkelund Børnehjem i Seden, og i dag er han så pensionist i Dalby på Hindsholm, hvor han er yderst aktiv og meget vellidt.

På væggene i hans rækkehus og i de mange fotoalbums, han har fået lavet i løbet af årene, lever minderne om hans arbejdsliv på børnehjemmene, for Hasse har været en ivrig fotograf og har også selv stået i mørkekammeret og fremkaldt billederne. Ofte med hjælp fra børnene. Derfor kan han og de gamle børnehjemsbørn nu se på billeder af de hyggelige stunder, de har haft sammen.


Hasse lærte også at arbejde med forskellige kreative materialer, så han kunen sætte børnene i gang med selv at være kunstneriske. Privatfoto
Privatfoto
Preben på Nebs Møllegård. Privatfoto
Billedet her viser det børnehjem, hvor Hasse voksede op i Aarhus. I dag er der indrettet lejligheder. Privatfoto
Også farvebilleder findes i Hasses fotosamling. Her en hyggelig indianerstund. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Kerteminde Ugeavis

Tredje generation overtager campingpladsen: - Jeg har altid drømt om at bygge en swimmingpool, men det passer ikke til

Annonce