Annonce
Kerteminde Ugeavis

Alle elskede husmanden Arnold med de mange dyr, den røde traktor og den hvide røgterhat: - Hans dør stod altid åben

Her er det Bøgebjerg Naturbørnehave, der er på besøg hos Arnold Jensens gård. Arkivfoto: John Fredy
I 2018 døde den 95-årige - den tidligere gårdejer i Hersnap, Arnold Jensen. Livet med dyrene og jorden gav ham mange gode oplevelser, som han gladeligt delte med andre, og som folk stadig husker ham for.

Hersnap: - Han var virkelig en ener. Selv om han havde ondt over det hele - for det havde han, så havde han bare sådan en positiv energi, husker Jette Bavngaard Jørgensen.

- Hans dør stod altid åben, tilføjer hun..

Hendes niece, Louise Bavngaard Andersen, nikker ved siden af hende.

Annonce

Sådan mindes hun også sin morfar og Jette Bavngaard Jørgensens far, Arnold Jensen. For de fleste bare Arnold, mens andre kaldte ham Nolle.

Han døde på en julidag for tre år siden og blev 95 år. På Hindsholm, hvor han boede, indtil han som 86-årig flyttede til Kerteminde med sin Thora, har han sat mange aftryk.

Når børnene kom på besøg hos Arnold Jensen, kom de også med ind i stalden for at se til grisene. Arkivfoto: John Fredy

For Arnold vadede ind i folks hjerter med træsko på.

Husmanden fra Hernsap havde et liv med jord og dyr, og han delte gerne det hele med andre. Derfor har utallige børn fra daginstitutioner og skoler i både Kerteminde og Odense Kommune ofte været på gården på Hersnapvænget 39. En gård, som han købte i 1956. Indtil da havde han arbejdet på flere af de lokale gårde. Han boede på gården til 2008, hvor han solgte den til Maria Schmidt og Torben Laigaard.


Han var virkelig en ener, og selv om han havde ondt over det hele - for det havde han, så havde han bare sådan en positiv energi.

Jette Bavngaard Jørgensen


I 2019 købte Stine Gaarsmand gården, og i Facebook-gruppen "Hjælp hinanden på Hindsholm" efterlyste hun for nylig historier og fortællinger om "Arnolds gård."

Arnolds gård

Arnold Jensens datter og barnebarn har masser af historier og stakkevis af billeder af den lille mand med den hvide røgterhat, som i så mange år berigede masser af mennesker med oplevelser. At han har gjort et uudsletteligt indtryk på mange, viste sig også 7. august 2018, da han blev bisat fra Dalby Kirke. Det væltede ind med mennesker i kirken, og Jette Bavngaard Jørgensen, der havde regnet med, at der var 75, der tog med på Munkebo Kro efter bisættelsen, var nødt til at sørge for, at der blev dækket op til nogle ekstra.

- Jeg tror, at vi var tæt på 100 på kroen, mindes hun.

Hersnapvænget 39. Privatfoto

På "Arnolds gård" kunne de børn, der kom på besøg for lov til at møde en masse dyr - køer, grise, gæs, kalkuner, høns og katte.

Annonce

Den gamle, røde traktor

Næsten alle børn, der kom på besøg, fik lov til at styre den langsomt kørende traktor, mens Arnold sørgede for kontrol over situationen.

- Sådan noget var jo slet ikke gået i dag, ler Jette Bavngaard Jørgensen.

Det mest populære ved et Arnold-besøg var netop at køre traktor, og på vognen bag den røde Massey-Ferguson fra 1959 lå og sad børnene på hynder, og så gik turen ud i æbleplantagen, hvor kvæget gik. Hvis det var sensommer, blev der plukket æbler, og alle gnaskede løs.

Et Arnold-besøg inkluderede altid den røde traktor, og flere af børnene prøvede også at sidde ved rattet, mens Arnold hjalp dem lidt med at styre. Privatfoto

Når Arnold vidste, at han fik besøg af børnene, bagte han også altid sin mazarinkage med chokoladeovertræk. Desuden gav han et lille nummer for børnene på sin harmonika, når de sad og spiste deres madpakker.

I 2000 blev Arnold belønnet af Kerteminde Kommunes Fortjenstfond, og der var både buket og 6000 skattefrie kroner. Det var mange penge for husmanden, der dengang var 77 år og pensionist.

- Hvad jeg skal bruge pengene til? Jeg har lige fået besked om, at jeg skal af med 6000 kroner i restskat, så....-

Sådan sagde Arnold Jensen til Fyens Stiftstidende, da avisen kort efter var på besøg på gården sammen med en flok børn og voksne fra Bøgebjerg Naturbørnehave.

Jens Arnold Jensens barnebarn og datter, Louise Bavngaard Andersen (tv) og og Jette Bavngaard Jørgensen. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Den sidste køretur

Louise Bavngaard Andersen havde ikke noget imod at dele sin morfar med de mange andre børn. Hun vidste, at han havde så rigeligt at give af, at der også var en masse kærlighed til hende og hendes bror, fætter og kusine.

I tæt på 30 år gik Arnold Jensen til madlavning. Han har stort set aldrig fravær, og i 2017 blev han hædret for sin ihærdighed. Privatfoto

Kort før han døde, tog hun ham med på en køretur rundt i det landskab på Hindsholm, som han holdt så meget af. Hun kørte ham ud til en af Scheelenborg Gods' marker, hvor hendes mand, Henning, hjalp med høsten, så kunne hendes morfar også opleve det. Han var træt den dag - måske det, vi omtaler som "mæt af dage," og undervejs på køreturen slumrede han lidt.

- Jeg husker, at han var så taknemmelig og glad, fordi jeg kørte ham en tur, siger Louise Bavngaard Andersen.

På den måde føler hun, at hun fik sagt farvel til ham på en god måde.

Luftfoto af "Arnolds gård." Privatfoto
Annonce

Pandekager og æg

Nu lever minderne om Arnold Jensen.

Louise Bavngaard Andersen og Jette Bavngaard Jørgensen husker hans pandekager. I dag kæmper de med at lave dem så papirstynde, som han kunne. Det er ikke lykkes endnu, og de smager heller ikke som hans - selv om, det er hans opskrift, de bruger.

I dag er "Arnolds gård" ændret meget, men hans barnbarn, Louise Bavngaard Andersen, kan sagtens fortælle, hvordan der så ud, da hun kom der. Foto: Mette Louise Fasdal

Både hans datter og barnebarn husker også tilbage på de lørdag formiddage, hvor han kørte til Dalby fra Hernsap for at levere æg hos folk. Var der én, der skulle modtage æggene, der havde fødselsdag, satte han små flag på dem. Når han var rundt med æggene, tog det nogle timer - både fordi han skulle have noget snak, og fordi han skulle forbi kirkegården for at hilse på sin kone, Ellen, som han mistede i 1970.

Han oplevede også at miste sin datter, Lene (Louises mor, red), og sin svigersøn, Jan (Jettes mand, red.) - blot inden for tre måneder.

- Det tog hårdt på ham, husker Jette Bavngaard Jørgensen.

Selv om Arnold i 2008 solgte gården og flyttede til Kerteminde, holdt han faktisk ikke op med at skabe en masse oplevelser for børn. Det kan blandt Kerteminde Legestue skrive under på, for han lagde han ofte vejen forbi, efter han og hans Thora var flyttet til Møllevænget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Grundlovsmøde i Venstre

Annonce