Annonce
Kerteminde Ugeavis

Bedemanden Mette lærer børn om døden: - Børn er gode til at tackle sådan noget

Når Mette Andersen taler med skoleklasser om sit job og om døden, har hun altid både rustvogn, urne og kiste med, så børnene kan få lov til at se, hvordan sådan en egentlig ser ud. Arkivfoto: Nanna Malou Rasmussen
For fire år siden overtog Mette Andersen bedemandsforretningen Holm Begravelser efter en forgænger, hvis sko hun - med egne ord - på ingen måde kan fylde. I dag er hun så småt ved at have fundet sine egne ben at stå på, både som selvstændig erhvervsdrivende og som en bedemand, der gerne vil have os til at tale mere åbent om døden.

Kerteminde: Et gammelt mundheld i bedemandsfaget siger, at man skal stoppe, når det bliver et arbejde. For der er ingen sag, ingen mennesker, der er ens, og hvis man begynder at behandle dem som sådan, er man på gale veje.

Bedemand Mette Andersen, ejer af Holm Begravelser, personificerer på sin vis netop dette mundheld. For en ting er livet som selvstændig, som en, der driver en forretning - heri ligger det ene ansvar. Det andet ansvar, en bedemand påtager sig, er det menneskelige; som samtalepartner og rådgiver. Og som et værktøj, de pårørende til en afdød kan anvende i en tid, hvor sorgen har lov til at fylde mest.

Mette Andersen er ganske bevidst om skellet mellem de to størrelser:

- Jeg ved ikke, hvor længe det er tilladt at kalde sig ny. Som bedemand føler jeg mig jo ikke ny, for jeg har tjek på det faglige. Men som selvstændig føler jeg mig stadigvæk ny.

Arven efter forgængeren

At det tager lidt tid at finde sine ben, når man starter noget nyt, vil de fleste nok kunne nikke genkendende til. Men for Mette Andersen var det ikke alene en ny tilværelse som selvstændig, hun tog hul på i 2016; hun overtog også en virksomhed, der i mange år var ledet af Nils-Peter Holm, en mand, de fleste lokalkendte har forholdt sig til på den ene eller den anden måde. Nils-Peter Holm har gjort sig bemærket som bedemanden, der også turde være sjov. En karakter, komiker og gennem flere år kollega med store armbevægelser, fortæller Mette Andersen:

- Det har været spændende og udfordrende på den gode måde at overtage efter en person som Nils-Peter Holm. Han er en fantastisk mand og en entertainer, om nogen. Og dem, der har set ham, har jo virkelig respekt for det, han kan, når han står på en omvendt ølkasse og taler. Men han er altså også god til at være alvorlig, når han skal være det. Og han er altid seriøs. Det skal man heller ikke lade sig narre af.

Hun fortsætter:

- Nils-Peter har formatet til det. Han er det specielle mennesker, der gør, at han kan bevæge sig ad to så forskellige stier. Enhver kunne ikke gøre det.


Jeg vidste bare, at 'jeg kan ikke være Nils-Peter'. Og jeg skal heller ikke være Nils-Peter. Jeg skal være Mette. Og så må jeg jo opfinde mine egne sko.

Mette Andersen, bedemand og ejer af Holm Begravelser


Bedemænd har nuancer i måden, de forvalter deres fag på, forklarer Mette Andersen. Man gør det, der falder naturligt. Og det, der larmer, falder - modsat forgængeren - ikke så naturligt for den nye ejer af Holm Begravelser:

- Fra starten har Nils-Peter og jeg jo aftalt, at jeg på ingen måde kan fylde hans sko. Det, Nils-Peter kan, er han unik til. Så er der andre, der kan en masse andet; en af vores kollegaer spiller eksempelvis harmonika. Men jeg vidste bare, at 'jeg kan ikke være Nils-Peter'. Og jeg skal heller ikke være Nils-Peter. Jeg skal være Mette. Og så må jeg jo opfinde mine egne sko.

Annonce

Børn er bedre til at tale om døden

En del af det at opfinde sine egne sko handler for Mette Andersen om at skubbe lidt til den kultur, der i Norden er udbredt omkring døden; at den er noget, vi helst holder ud i strakt arm.

- I det store og hele er min oplevelse, at vi stadig befinder os ved status quo: Vi vil helst ikke forholde os til døden eller tale for meget om den. Og man skal bestemt heller ikke opholde sig ved døden, men man skal acceptere den som et livsvilkår og så tage den accept med sig i fred og ro.

I 2016 overtog bedemand Mette Andersen virksomheden Holm Begravelser efter Nils-Peter Holm. Firmanavnet holder hun fast ved. Arkivfoto: Nanna Malou Rasmussen

På nogle områder ser Mette Andersen dog ansatser til forandring; blandt andet inddrager flere og flere forældre deres børn, når nogen går bort, og tager dem med hen for at sige farvel til den afdøde. Mange forældre er også blevet bedre til at svare på de mange spørgsmål, børn ofte - og ligefremt - stiller.

Det er også netop børnene, Mette Andersen har fokus på i sit eget virke som bedemand:

- Jeg tager ud og taler med børn. Det ligger jo ikke direkte i bedemandsbeskrivelsen, at man skal ud at snakke med nogle børn. Men det er en del af virksomheden, mine kollegaer og jeg holder meget af - måske, fordi vi så kan bidrage lidt til den her udvikling i vores mindset omkring døden. Og unger er jo dejlige at være sammen med. Den der børnelogik er så fantastisk.

Hun uddyber:

- Vi er ikke nogen, børnene på den måde skal stå til ansvar for. Det bliver lidt mere frit, når der står sådan en som mig i klasseværelset og siger hej. Så taler vi om det at miste, at det er noget, alle oplever. Og at det er okay at være ked af det. At man gerne må sige til sidemanden: 'Jeg er lidt ked af det i dag'.

Selvom døden kan være barsk, hersker der hos Mette Andersen ingen tvivl om, at børn er i stand til at håndtere den:

- Børn er gode til at tackle sådan noget. Børn de er seje. Det samme er voksne, men voksne skal igennem flere lag for at være seje, fordi vi har alle de her filtre, vi er ødelagt med, men som også beskytter os. Dem har børn ikke.

Holm Begravelser A/S

Etableret i 2001.

I dag ejet og drevet af Mette Andersen.

Har et kontor i Kerteminde og to kontorer i Odense.

Beskæftiger i alt fire bedemænd: to på fuldtid og to på deltid.

Af virksomhedens årsrapport for 2019 fremgår det, at forretningens overskud i det seneste regnskabsår er faldet fra 1,3 millioner kroner til 1,1 millioner kroner før skat.

Selv om 2019 endte med et overskud på 837.495 kroner efter skat, faldt formuen i selskabet fra 1,5 millioner kroner til 1,4 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce