Annonce
Kerteminde Ugeavis

Biolog om naturen i forårstøjet: - Jeg kan ikke mindes en februar som denne

Lysegrønne bøgeblade midt i februar - det er aldeles usædvanligt. Også selvom det ikke er et stort træ, men en lille spæd kimplante. Det var Grethe Bergholdts skarpe øje, der fik øje på den lille forårsbebuder ved Klinten den 9. februar. Foto: Grethe Bergholdt
Naturen bruger ikke kalender: Når temperaturerne er til det, så springer tingene ud, og det gør de lige nu - inklusive påskeliljer og små bitte bøgetræer. Biolog ved Kerteminde Kommune, Martin Køhl Søholm, vurderer, at det hele er tre-fire uger tidligere fremme
Annonce

Nordøstfyn: - Det er forår, og alting springer ud, lyder en standardreplik.

Men der var ikke mange, der kunne gætte, at det ville komme til at passe sig at sige midt i februar. Men vi går alle sammen i denne tid og bliver lidt kåde af alle forårsbebudere, der allerede er dukket op. Sine steder er påskeliljerne sprunget ud, erantis og vintergæk har været her længe, og alle mulige træer og buske skyder med knopper og blade.

En af områdets mest trofaste iagttagere af naturen er Grethe Bergholdt, og for nylig fandt hun årets første udsprungne bøg. Det vil sige, et træ var det nu ikke, men en lille kimplante, der ad åre bliver et træ. Efter en spadseretur på Klinten havde hun et billede af det lille lysegrønne under med hjem og delte det straks på facebook, hvor hun også har beriget os med blandt andet årets første gule vorterod, der efter bogen først skal blomstre i april og maj.

Annonce

Tre-fire uger tidligere fremme

Biolog ved Kerteminde Kommune, Martin Søholm Køhl, er ikke forbavset over forårsblomsternes - og den spæde bøgs - gå-på-mod.

- Sådan er naturen, den indretter sig efter forholdene. Planter og dyr bruger ikke kalender. De mærker efter, og er der lunt, så stikker de hovedet frem og smider huen, siger han.

Han er til gengæld lidt overrasket over de høje temperaturer, der har lokket planterne så tidligt frem:

- Jeg kan ikke huske nogensinde at have oplevet en februar magen til den her med mildt klima hele tiden. Vi har jo ikke set et skyggen af et snefnug, og når temperaturerne bliver ved med at holde oven på en rekordvarm januar, så er jorden lun.

Han mindes, at vi for et par år siden også havde en mild februar - ikke som i år, men mildere end normalt. Den blev efterfulgt af bidende vinter i marts.

- Hvis det sker igen i år, så betyder det ikke, at alle de planter, der nu fejrer tidligt forår, dør. Det hele kommer til at gå i stå, men de her tidlige planter er jo tilpasset til at tåle, at det bliver koldt.

Martin Køhl Søholms vurdering er, at det hele er tre-fire uger tidligere fremme i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Slip corona-angsten for en aften - vind billetter til fjollet julefrokost:  - Vi har behov for at slå hjernen fra og bare grine

Annonce