Annonce
Kerteminde Ugeavis

Bondemad på menuen: Pernille deler sine madeksperimenter fra bondegårdens køkken virtuelt

Det er rabarber-sæson lige nu, og derfor har madblogger Pernille Janbæk Jørgensen netop eksperimenteret sig frem til en opskrift på rabarbersnittet med hvid chokolade. Foto: Mette Louise Fasdal
I to år har Pernille Janbæk Jørgensen fra Urup lokket besøgende ind i sit virtuelle køkkenværksted på bloggen "Bondemad." Hun har også en facebook - og instagram-konto med samme navn, hvor hun svøber sine følgere ind i bondegårdslykke og andre positive betragtninger fra sin hverdag på landet.
Annonce

Urup: Til hverdag arbejder hun som ingeniør på letbaneprojektet i Odense, men når hun tjekker ud fra arbejde, kaster hun sig gerne ud i eksperimenter i køkkenet på sin bondegård ved Urup.

På gården med islandske heste i folden og fritgående høns i haven med gamle frugttræer og en prangende køkkenhave bor 32-årige Pernille Janbæk Jørgensen med sin mand, Claus og deres to døtre, Laura på seks år og Agnes på tre.

I to år har hun på sin blog "Bondemad" beredvilligt delt de bage - og madopskrifter, som hun leger sig frem til i sit køkken.

- Jeg oplevede, at hvis jeg eksempelvis skulle lave boller i karry, så gik jeg ofte på opdagelse på nettet og fandt flere forskellige opskrifter, som jeg lod mig inspirere af.

- Jeg fulgte aldrig nogen af dem slavisk, men lavede min egen version, som jeg skrev ned. Til sidst besluttede jeg mig for, at jeg vil dele ud af de opskrifter, jeg sjussede mig frem til. Så kunne andre måske få glæde af dem, fortæller hun om baggrunden for sin blog.

På familiens bondehård har Pernille Janbæk Jørgensen en prangende køkkenhave, hvor hun gerne henter ingredienserne til de opskrifter, hun udtænker i køkkenet og lægger på sin blog. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Tager udgangspunkt i havens skattekammer

Bloggen bliver løbende opdatereret med opskrifter, som tager udgangspunkt i de råvarer, Pernille Janbæk Jørgensen, finder i sin egen have, og hun sørger også hele tiden for, at det er opskrifter, der er aktuelle for årstiderne, der ligger i toppen på siden. For nogle uger siden var det opskriften på hveder, og lige nu er det opskrifter på syrensaft og rabarbersnitter, der møder bloggens besøgende.

- Jeg prøver at formidle opskrifterne i et sprog, så de er lette at forstå og gå til, fortæller hun og tilføjer, at "Bondemad" også har en facebook-side og en instagram-konto med over 1000 følgere.

Her deler hun ud af billeder og småfortællinger om livet på landet med familien, haven, dyrene og surdejen Olga, som hun har haft i godt tre år og nu er kommet til sin værdighed herunder corona-tiden.

- Jeg tror faktisk ikke, at jeg har købt et rugbrød i de sidste måneder, siger hun og fortæller, Olga ellers har slumret i noget tid i køleskabet, hvor surdejen ikke har været brugt så meget.

Annonce

Glad bondekone

Hendes mor studsede lidt over, at hun valgte at kalde bloggen for "Bondemad."

- Pernille, dine kager er jo så pyntede og på ingen måde bonde-agtige, sagde hun til mig. Men jeg bor på en bondegård, og det er jeg stolt af, siger hun med et smil og fortæller, at hun er vokset op i et parcelhus i Nyborg, men altid har drømt om at flytte på landet på en bondegård.

- Jeg synes, at navnet "Bondemad" indeholder en stemning af aftensmad, boller, kager, nydelse og ingen stress. Det giver også et indtryk af, at der er arbejdet med råvarerne. Det vil jeg bare gerne give videre, fastslår hun.

Hun inddrager gerne sine piger i den daglige madlavning, selv om hun ved, at det kan være mere tidskrævende, og gulerødderne til salaten eksempelvis ikke lige bliver skåret, som hun synes, at det skulle gøres.

Pernille Janbæk Jørgensen erkender dog, at hendes mor har lidt ret i det med de pyntede kager.

- Jeg kan bare godt lide, at det ser pænt og ens ud. Jeg kan godt lide at stå og pynte. Jeg slapper af ved at gøre det, fortæller hun.

Sidste år blev hendes kage "Stikkelsbærdrøm" vinder af Ar'kagen 2019 - en bagedyst arrangeret af Arkaden Street Food i Odense.

Annonce

Blot en hobby

For Pernille Janbæk Jørgensen er det også vigtigt, at hun med "Bondemad" ikke videregiver et poleret billede af sit hverdagsliv, men også giver noget ægthed på facebook og instagram.

- Men når jeg laver billeder til bloggen, nørder jeg nok lidt mere med lyset og teknikken. Der er jo ikke nogen, der gider at klikke ind på en opskrift med et kedeligt billede, som slet ikke er inspirerende, fastslår hun og fortæller, at hendes mand ind i mellem griner lidt af hende, når han ser, hvordan hun står og arrangerer sine retter, så de tager sig bedst ud på billederne.

Madbloggeren fra Urup går nu ikke meget op i promovere sig selv, og derfor er det heller ikke hende, der har tusindvis af følgere og gavmilde sponsorere.

- Jeg skal jo ikke leve af der her. Jeg kan faktisk godt lide mit arbejde, og så har jeg også to børn og en anden krævende hobby på fire ben, der går rundt derude, siger hunog peger ud på folden, hvor familiens heste går rundt.

- Jeg har ikke behov for at sige "se mig," men når jeg pludselig opdager, at det er én på nettet, der deler én af mine opskrifter, bliver jeg da superstolt.

Pernille Janbæk Jørgensen er også en del af Fynske Influcencers, hvor hun henter erfaringer fra andre fynske bloggere, og hun har også deltaget i nogle af de arrangementer, der bliver arrangeret.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce