Annonce
Kerteminde Ugeavis

Bondemads brunkage-krans

Foto: Pernille Janbæk Jørgensen

Lad julehyggen sprede sig i hele huset med duften af spiselig julepynt. Hjemme hos os tilføjer jeg gerne lidt bagt julepynt på både juletræ, som bordkort, dekorative peberkagehuse og ikke mindst denne fine brunkage-krans.

Ingredienser

Til brunkagerne:

125 g smør

65 g lys sirup

125 g brun farin

½ tsk stødt nellike

½ tsk stødt ingefær

1 tsk stødt kardemomme

½ spsk stødt kanel

1¼ tsk potaske

½ spsk lunt vand

250 g hvedemel


Til glasur (royal icing):

25 g pasteuriseret æggehvide

55 g flormelis


Til samling:

100 g sukker


Dertil et fint bånd til at hænge kranse op med

Annonce

Sådan gør du:

Start med at komme smør, brun farin og sirup i en gryde og varm massen ved middel varme til den er håndvarm (omkring de 35-40 grader).

Tag derefter gryden af varmen og rør krydderierne (nellike, ingefær, kardemomme og kanel) godt ud i massen.

I en lille skål opløses potaske i lunt vand (vær her opmærksom på, at blandingen bliver lidt varm). Den opløste potaske kommes i dejen, hvorefter mel også tilsættes.

Rør til dejen er ensartet i konsistensen og ælt endelig ikke dejen for meget, da vi gerne skal have bagt sprøde brunkager.

Dejen pakkes ind i husholdningsfilm og lægges på køl i 30-45 minutter.

Ovnen tændes på 200 grader almindelig ovn således den er klar, når hviletiden er ovre.

Dejen rulles nu ud til ca. 4 mm tykkelse på stykke bagepapir. Du skal nu lave en ring samt dine snefnug og stjerner til kransen. Ringen skal gerne måle hhv. 20 cm indvendigt og 25 cm udvendigt i diameter. Du skal dertil gerne have samlet set 20-25 snefnug og stjerner lidt afhængig af størrelsen på dine udstikkere. Af den resterende dej bager du dejlige brunkager lige til at spise.

Bag en plade ad gangen i ca. 5-7 minutter og lad småkagerne køle af på en rist.

Æggehvide og flormelis piskes i ca. 5 minutter til en tyk og luftig glasur (også kaldet royal icing). Glasuren kommes i en sprøjtepose (evt. med en helt lille rund tyl, hvis du har sådan én). Snefnug og stjerner pyntes i et ønsket mønster og lægges til tørre.

Imens glasuren tørrer, varmes sukkeret på en pande ved middel varme til en gylden karamel – vær opmærksom så den ikke brænder på. Brug karamellen til at lime snefnug og stjerner fast en ad gangen og pas godt på fingrene med den varme karamel.

Lad nu karamellen sætte sig helt inden båndet sættes forsigtigt fast og kransen hænges til pynt. Ønsker du ikke at hænge kransen op, så kan den fint pynte på et fad sammen med lidt gran og måske en lille nisse samt et hyggeligt lys.

Bag om Bondemad

  • Jeg hedder Pernille Janbæk Jørgensen, er gift med Claus og sammen har vi to piger fra hhv. 2013 og 2016.
  • Uddannet og arbejder til daglig som ingeniør i vejsektoren.
  • Fritiden bruges på mine heste og ikke mindst dette – mit lille madunivers, hvor jeg kan dele lidt af det, som sker i mit køkken.
  • Jeg er en stolt fynbo, som nyder livet på landet sammen med familien på vores gård ved Urup. Jeg sætter pris på den friske luft, vores store have, køkkenhavens afgrøder og god mormormad.
  • Læs mere på www.bondemad.dk
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Foredrag med kulturredaktør Anette Hyllested

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kirsten Holm fortæller fra sin barndom i Grænselandet

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ny særudstilling på Johannes Larsen Museet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Debat: Fremtidens løsning for vores skrantende lille planet

Kerteminde Ugeavis

Kom-og-prøv SUP, havkajak og crawl

Kerteminde Ugeavis

Jorden er fuld af guld og skatte: Her er de tre vildeste fund i 2021

Kerteminde Ugeavis

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

Kerteminde Ugeavis

Galleri Milo tilbyder corona-venlige besøg til dig og dine venner

Kerteminde Ugeavis

Kan ikke undvære papiravisen: Vibeke og Claus er trofaste læsere siden 1971

Kerteminde Ugeavis

Kæmpe hul i baghaven er led i en stor plan: Nu mangler Alex og Vera bare regnen

Kerteminde Ugeavis

Gode Gerninger i Kerteminde Kommune hjælper børn i Syrien

Kerteminde Ugeavis

Se de vilde forvandlinger: Christina hjælper dig af med en kvart meter af dit hår til en god sags tjeneste

Kerteminde Ugeavis

Et liv på forventet efterbevilling

Kerteminde Ugeavis

Nu kan fodboldspillerne komme på kunstgræs

Kerteminde Ugeavis

Parkeringsdebat: Hellere komme galt afsted end aldrig at komme afsted

Annonce