Annonce
Kerteminde Ugeavis

Borgmester siger tak til borgerne: - I har håndteret krisen fantastisk

Kasper Ejsing Olesen, borgmester i Kerteminde Kommune, ønsker god sommer. Arkivfoto: Michael Bager
Klumme
Annonce

Kalenderen siger juli. Skolebørnene har fået ferie. De fleste voksne er startet på eller ser frem til snart at skulle have en velfortjent ferie. Det danske vejr er lunefuldt. Alt er, som det plejer – i hvert fald på overfladen.

Ovenpå et forår hvor Covid-19 satte den helt store dagsorden for hvert enkelt borger lige meget alder, køn og man bor i Martofte eller Rønninge, ja faktisk lige meget hvor på Fyn, hvor i Danmark, du bor - ja alle steder i verden har Covid-19 sat dagsordenen.

Der har dog været stor forskel på, hvordan de enkelte lande har håndteret krisen. I Danmark vil den 11. marts skrive sig ind i historiebøgerne som dagen, hvor landet lukkede ned med dertil hørende restriktioner og gode råd - nu hvor jeg sidder og tænker tilbage, må jeg sige, jeg synes det er vildt, det “kun” er fire måneder siden. Det føles som en evighed. Fire måneder, der har forandret den vestlige verden (var startet noget før i Kina). Forandringer, der har været forskellige fra land til land både i forhold til restriktioner, og hvor tidligt de kom, men også i forhold til hvor mange smittede, der har været i det enkelte land, om der er sammenhæng mellem disse to parametre, er der mange holdninger til. Jeg er ikke i tvivl. Selvfølgelig er der det.


I løbet af de sidste måneder har jeg skulle træffe beslutninger, om ting jeg aldrig havde troet, jeg skulle forholde mig til. De beslutninger er hele tiden truffet ud fra holdningen; hvis jeg var i tvivl, var jeg ikke i tvivl, sundheden kom først.

Kasper Olesen (S), borgmester


Jeg vil her gerne benytte lejligheden til at sige TAK, til der er bosat eller har deres arbejde i Kerteminde kommune. I har håndteret krisen fantastisk og har alle en del af æren for, der kun har været 15 smittede i Kerteminde kommune. Det har været en fornøjelse at følge, hvordan kommunens medarbejdere har stået sammen om opgaven samt løbende været omstillingsparate i takt med retningslinjerne har ændret sig. Omstillingsparate og så det ord/begreb "samfundssind," Statsministeren opfordrede til på pressemødet den 11. marts er de overskrifter, jeg ser for mig, når jeg tænker tilbage på foråret 2020. Dog kan jeg ikke komme udenom endnu en overskrift nemlig frygt. Fra dag et viste samfundssindet sig, for selvom vi bor i en kommune, hvor foreningslivet, det frivillige sociale liv blomstrer i hverdagen, så var det helt vildt at opleve hvor mange personer og på hvor mange nye måder der blev budt sig til. Omstillingsparatheden har både i det private og offentlige været helt enorm, hvor mange selvstændige oplevede og dermed også deres ansatte, at det forretningskoncept, som de havde, ikke lige havde taget højde for Corona. Men ved at være kreative og handle hurtigt, var der mange, der fik ændret deres koncept til den nye virkelighed, og samtidigt blev igen det nye begreb samfundssind vist, og der blev bakket op om lokale tiltag. I det offentlige skulle man næsten dagligt forholde sig til nye nationale retningslinjer, der ud over var der lokale bestemmelser, som kunne omsættes med det samme, det sædvanlige bureaukrati var væk, processen fra tanke og beslutning til udførelse kunne gøres på en eller højst et par dage. Det kunne godt være fristende at drømme om, at tingene altid kunne ske i det tempo, men så fjerner man sig også fra det demokrati, jeg er vild med, hvor der inden afgørelse er mulighed for offentlig debat. Men en ting skal vi tage med os: Lige meget om det er i det offentlige eller private, bør vi sørge for at blive ved med at gå på de veje der har vist sig gangbare, og som vi ikke kendte, i stedet for bare finde tilbage til de gamle.

Som tidligere skrevet har vi klaret os rigtig flot i Kerteminde. Det har man heldigvis også i resten af Danmark, og hvor Danmark havde stået sammen om nedlukningen, gik der lige pludselig overbudspolitik i genåbningen.

I løbet af de sidste måneder har jeg skulle træffe beslutninger, om ting jeg aldrig havde troet, jeg skulle forholde mig til. De beslutninger er hele tiden truffet ud fra holdningen; hvis jeg var i tvivl, var jeg ikke i tvivl, sundheden kom først. Omvendt var der heller ikke noget, der skulle være lukket, hvis det kunne håndteres på en forsvarlig måde. Jeg må bare konstatere, det ikke er samme parameter, overbudspolitikerne bruger, man kunne næsten få den opfattelse at Corona ikke kunne smitte mere, men det kan vi bare spørge dem om i Hjørring, om det kan. Vi ser stater og regioner i andre lande, som ellers havde åbnet op være nødt til at lukke ned igen. I disse dage bliver der næsten hver dag slået rekord i antal af nye smittede på verdensplan.

De muligheder, som Danmarks flotte tal giver os, dem skal vi forkaste. Vi skal have vores fulde frihed tilbage, og det får vi kun, hvis vi kan fastholde det lave kontakttal/smittetryk, så rådene om afstand og vaske hænder de gælder stadig. En ting, der bekymrer mig, er, når man ser tallene for virussen på verdensplan. Kerteminde Kommune er den kommune på Fyn og en af de kommuner på landsplan med flest industriarbejdspladser pr. indbygger. En stor del af de virksomheder eksporterer deres varer og er derfor afhængige af, der kommer styr på økonomien i hele verden, så når vi ser de lukker ned i f.eks. i USA igen, så har det betydning for Kerteminde kommune.

Lige nu ser det ud til, at efter sommerferien vil langt de fleste ting være som før 11. marts, de retningslinjer vi kender på nuværende tidspunkt for f.eks. skoler og daginstitutioner gør, at vi er tilbage i normal drift, selvfølgelig med de ting vi er blevet klogere og dygtigere på.

Med troen og krydsede fingre på, vi også kommer flot igennem sommeren, ønsker jeg alle en rigtig god sommer.

Kasper Ejsing Olesen

Borgmester

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce