Annonce
Kerteminde Ugeavis

De gik én kilometer og fandt 17,5 kilo affald i vejkanten: - Folk er nogle miljøsvin

C4-klassen på specialskolen i Mesinge drager ofte ud for at samle affald i naturen. Afdelingsleder på skolen. Peter Rieper, har sagt, at han giver fem kroner for hvert kilo affald, de samler. Folk smider meget affald, og derfor har eleverne snart penge til den cafétur, som de drømmer at komme på. Foto: Carina Hulgard
Hver uge rykker C4-klassen på Kerteminde Kommunes specialskole, Mesingeskolen, ud med affaldssække for at befri naturen for unødigt skrald.

Mesinge: - Folk er nogle miljøsvin, fastslår 14-årige Anton Lynge Voller bestemt.

Det betyder derfor, at Peter Rieper godt kan berede sig på, at han kommer til lommerne. Han er afdelingsleder på Kerteminde Kommunes specialskole, Mesingeskolen, hvor Anton Lynge Voller går i C4-klassen sammen med 12-årige Alberte Kamstrup Pedersen, 13-årige Mads Lambertsen Nissen, 12-årige Lucas Dyrup Mogensen og 15-årige Elias Dyrup Mogensen.

De sidste to år har de fem sammen med deres lærere, Maria Ansbjerg og Carina Hulgard, lagt en masse kræfter i at samle affald i lokalområdet, og Mesingeskolens afdelingsleder besluttede i november, at det initiativ skal belønnes. Derfor har han lovet klassen, at han lægger fem kroner for hvert kilo affald, der bliver samlet ind. Den ihærdige affaldspatrulje får hver uge samlet mange kilo, fordi der er så mange mennesker, der smider affald fra sig i naturen, så lige nu skylder Peter Rieper faktisk klassen 500 kroner.

Annonce

- Vi har fundet 17,5 kilo affald bare på en tur på en kilometer, fortæller Anton Lynge Nielsen.

Hver gang børnene og deres lærere har været på rundtur for at samle affald, bliver poserne vejet, så de kan sørge for at opkræve Peter Rieper de fem kroner, som han har lovet dem for hvert kilo affald, de samler ind. Her er det Anton Lynge Voller, der er ved at veje affaldssækken. Foto: Mette Louise Fasdal

Pantflasker giver penge

Da klassen første gang blev opmærksom på, hvor meget skrald, der flyder rundt omkring, deltog de i Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald i naturen, som nu igen finder sted fra 12. april til 18. april.


Vi har fundet 17,5 kiloaffald bare på en tur på en kilometer.

Anton Lynge Voller


På klassens tur rundt med de store skraldeposer fandt eleverne og deres lærere mange pantflasker, og der opstod uenighed blandt børnene om, hvem der skulle have glæde af den værdi, de tomme flasker havde. Til sidst blev de enige om, at de alle skal have glæde af pengene, og så vil de gå ud og spise sammen. Derfor blev deres affaldsture sat lidt mere i skema, så de kunne danne sig et overblik over, hvornår de har penge nok.

Hokus, pokus plastik er i fokus

I år tæller Danmarks Naturfredningforeningsindsamling, der foregår fra 12. april til 18. april, særligt fokus på take away-emballage.

Engangsbestik, plasttallerkener, papkopper og burgerbakker er blandt den engangsemballage, som ofte havner i naturen. Alle indsamlere opfodres til at optælle engangsemballage og derved hjælpe med at sætte fokus på netop denne type affald i naturen.

Fælles for meget engangsemballage fra takeaway er, at det ikke har nogen værdi. Og for at undgå, at det bliver til affald og ender i naturen, skal det have en værdi. En oplagt løsning er pant.

Danmarks Naturfredningsforening ved fra tidligere affaldsindsamlinger, at der ligger langt færre flasker og dåser med pant i naturen, fordi danskerne er motiveret til at aflevere dem tilbage.

Forbruget af plast bliver ved med at stige - til skade for vores miljø, natur og dyreliv.

På affaldsindsamlingen.dk kan du finde ud af, hvor der er en indsamling i nærheden af dig.

De skal bruge 872 kroner, hvis de skal have råd til burgere og sodavand på Café A i Odense, som er den café, de har besluttet sig for at spise på. De er nu godt på vej til at nå i mål, og skulle de ende med at få lidt flere penge på bogen, er der også råd til dessert.

- Så vil jeg gerne have pandekage med is, bebuder Anton Lynge Voller, og Lucas Dyrup Mogensen drømmer om en chokolademilkshake.

Der blev ført nøje regnskab over hvilken værdi, de pantflasker, som eleverne samler på deres ture, har. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Rundt i kommunen

Når klassen samler affald ind, nøjes de nogle dage med at gøre det med en tur rundt ved skolen i Mesinge, men omkring hver 14. dag tager de også gerne et andet sted hen i kommunen.

Senest var klassen også med i We Walk Strandoprydning, hvor formålet var at samle affald ind langs stranden. Her tog de turen langs Vestermanen og Nordstranden.

Derfor har du måske set affaldspatruljen gå omkring med store handsker på og bærende på fyldte plastiksække.

Der kan også blive tid til lidt spas, når man bevæger sig ud i naturen. Her er det Mads Lambertsen Nissen, der gemmer sig for sin lærer, Carina Hulgard. Foto: Carina Hulgard

- Der er mange, der fortæller os, at vi er seje, når vi går rundt, forklarer Alberte Kamstrup Pedersen og tilføjer, at hun og hendes klassekammerater af andre er blevet belønnet for deres indsats med sodavand, kakao og kaffe.

Hver gang eleverne og lærerne rykker ud, undrer det dem, hvad det er, folk smider ud.

- Det mærkeligste, vi har fundet, er nok en kaffemaskine, fortæller Alberte Kamstrup Pedersen og tilføjer, at hun også har fundet to perlekæder.

Desuden er børnene også noget forundret over hvor mange cigaretskodder, de finder hver gang, de bevæger sig ud.

Lucas Dyrup Mogensen kravler rundt for at finde affald. Foto: Carina Hulgard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce