Annonce
Kerteminde Ugeavis

Debat: Naturpleje af Mejlø og Bogø er Kertemindes vigtigste naturprojekt

Lige nu er Bogø totalt tilgroet. Foto: Mogens Ribo Petersen
Annonce

Læserbrev: Forestil dig en tur på Fynshoved i forsommeren. Hele paletten af blomster i alle regnbuens farver er fremme.

Det spændende landskab er skabt af mennesker, som i århundreder har ladet deres dyr græsse på det fattige overdrev. Fugle og insekter, der er tilpasset dette landskab, findes ikke i det "almindelige" landbrugsland. Den enestående mosaik af natur tiltrækker med rette titusinder af turister hvert år.


Mistes denne natur, vil det tage århundreder at lave en ny.


Forestil dig så, at du har parkeret bilen og går ud mod Fynshoved i forventning om dejlige naturoplevelser. Chokeret opdager du, at alt er forandret. Alt er nu farvet mørkegrønt. De mange vandhuller er dårligt nok synlige mere, og blomster finder man stort set kun i den yderste kystbræmme, hvor havet laver sin egen naturpleje. Meterhøjt græs har overtaget hele Fynshoved og kvalt det meste liv. Det bliver en kedelig tur.

En afgræsset eng på Fynshoved, hvor blomsterne pibler frem. Foto: Mogens Ribo Petersen

Hvorfor denne triste fantasi ? Fordi at den i den grad er virkelighed.

Mejlø og Bogø er øer, der hver for sig er lige så store som Fynshoved, men i modsætning til denne, har køerne været væk i årtier. Græsning med kreaturer er helt afgørende for at få genskabt den natur, som bogstavelig talt ligger i dvale som frø lige under overfladen - med udløbsdato snart. En natur, som har været lige så enestående som på Fynshoved, men nu er blevet kvalt i græs og buske.

Miljø -, natur - og teknikudvalget må gøre sig klart, at opgaven skal løses. Mistes denne natur, vil det tage århundreder at lave en ny.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce