Rynkeby: - To sejre er endt med en dobbeltsejr, mener ingeniør ved Kerteminde Forsyning, Henning L. Hansen.
Han står der i marts-solen i Rynkeby med smil under huen.
Samme tilfredse mine er der under huen på biolog og leder af naturteamet i Kerteminde Kommune, Martin Køhl Søholm, der lige ud for kirken i Rynkeby står ved siden af forsyningens ingeniør.
Begge er de henrykte over, hvad de sammen har fået skabt - ved at tale sammen og ved at kombinere deres viden og ønsker.
Henning L. Hansen havde et håb om at skabe et regnvandsbassin, der opsamler og forsinker vandet fra store regnskyl, og Martin Køhl Søholms ønske var at skabe et naturskønt område med et slynget vandløb og planter, hvor vandlevende smådyr, nyttige insekter og vilde planter boltrer sig
Henning L. Hansen, ingeniør ved Kerteminde ForsyningVi er ofte slemme til at gøre, som vi plejer, så ind i mellem er det godt at udfordre os selv, tænke ud af boksen og finde andre løsninger.
Oase i landsbyen
I Rynkeby får ingeniøren og biologen nu det, de hver især ønsker. På sigt kan det faktisk også komme borgerne i Rynkeby til gavn. For det, som Henning L. Hansen og Martin Køhl Søholm sammen er ved at skabe, kan meget vel ende med at være en lille oase i landsbyen, mener de.
I disse år er Kerteminde Forsyning ved at dele kloaknetværket, så rent regnvand ledes ud i naturen i stedet for at belaste kloaknettet og rensningsanlægget unødigt. I Rynkeby er en snip af sådan et projekt endt med et regnvandsbassin ved siden af kirken, og det kunne let være endt med en knap så interessant græsplæne i dette bassin, men så var det, at biologen og ingeniøren kom til at tale sammen over en kop kaffe.
- Vi er ofte slemme til at gøre, som vi plejer, så ind i mellem er det godt at udfordre os selv, tænke ud af boksen og finde andre løsninger, forklarer Henning L. Hansen.
Han fortæller, at han og Martin Køhl Søholm har haft en god ping-pong undervejs i projektet. Det er biologen enig i.
Dyr og planter, kom frit frem
Nu er vandløbet og regnvandsbassinet etableret, og der mangler blot at komme planter og dyreliv til.
Kerteminde Kommune er i dialog med firmaet Byblomst, som kan være med til at kickstarte området med vilde blomster. Men Martin Køhl Søholm tror også på, at både dyr og planter meget vel kan finde ud af melde deres ankomst uden, at kommunen er nødt til at styre det.
- Vand tiltrækker jo også liv, forklarer han og har på den måde et håb om, at naturen selv gør arbejdet.
Det eneste, han som kommunens mand gerne vil styre lidt, er, at der én gang årligt ankommer en buskrydder, der kan rydde lidt op, hvis der går for meget vildnis i det.
Martin Køhl Søholm håber, at projektet med vandmiljø og biodiversitet i Rynkeby kan være endnu et bidrag fra Kerteminde Kommune i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune - en konkurrence, som Miljøministeriet netop har udskrevet.