Annonce
Kerteminde Ugeavis

En læser får svar: - Bare rolig Erik, Amanda går ingen steder

Amanda-statuen står ved Langebro i Kerteminde. Arkivfoto: Robert Wengler
Erik Ellerup Pedersen fra Bramming mindes, at han havde en kæreste, der hed Amanda - flot pige - og nu vil han gerne vide, om Kerteminde stadig har deres Amanda.

Kerteminde: "Min Amanda, er hun der endnu?"

Det vil Erik Ellerup Pedersen fra Bramming gerne vide og har derfor sendt spørgsmålet til Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion, hvor han samtidigt nævner, at han "sgu havde en kæreste, der hed Amanda. Flot pige!"

Kerteminde-redaktionen kan berolige Erik Ellerup Pedersen, at ja, Amanda står stadig ved Langebro i Kerteminde.

Billedhuggeren Robert Lund Jensen huggede i 1954 skulpturen i granit, og hun er siden blevet vartegn for byen og den virksomheder.

Da det ikke altid er nok at sende nogle turistbrochurer, hvis man gerne vil gøre opmærksom på Kerteminde og området omkring, forlod Amanda i 2015 sin plads for at drage til København.

- Vi stjal hende i nattens mulm og mørke og fik hende transporteret til København. De eneste, der vidste det, var kommunen, og så havde vi bedt Robert Lund Hansens familie om tilladelse og havde tegnet en forsikring på hende, fortæller turistchef ved VisitKerteminde, Dorte Frandsen.

- Det var en af de typiske impulsive tanker, som kun kertemindere kan have, men som viser hvor meget hjerte og varmt blod, der er omkring det. Det kunne ikke lade sig gøre, hvis der ikke var så mange, der var friske på ideen, understreger hun.


Derfor kommer Amanda langt bredere ud, end vi nok selv er klar over. Det varmer helt ind i hjertet, når vi hører hvor mange, hun egentlig fylder hos.

Dorte Frandsen, turistchef ved VisitKerteminde


- Da folk hørte, at Amanda var i København, trak det folk til Hovedbanegården, og de var bare nødt til at have en selfie med hende, fordi de havde en historie om hende, selv om de ikke havde været i Kerteminde i lang tid.

- Derfor kommer Amanda langt bredere ud, end vi nok selv er klar over. Det varmer helt ind i hjertet, når vi hører hvor mange, hun egentlig fylder hos, understreger turistchefen.

Annonce

Amanda hed egentlig Sofie

Dorte Frandsen fortæller, at historien om Amanda faktisk er en trist én af slagsen. Egentlig hed hun slet ikke Amanda, men blev født Sophie Krag og var fra Kerteminde. Hun led en krank skæbne og døde af sygdom kun 40 år gammel.

Som 20-årig rejste hun til København for at blive skuespillerinde ligesom sin søster, Augusta Møller. I København blev hun optaget som revyskuespiller på Nørrebros Teater, og hun blev forlovet med forfatter, Anton Melbye, som var 10 år ældre end hende. Det forlyder, at hun mødte en gammel bekendt fra Kerteminde, jurastuderende Vilhelm Nielsen, som hun, selv om hun var ringforlovet, flirtede med. Det førte til, at forlovelsen blev brudt, og i det bedre borgerskab forårsagede det stor forargelse.

En af Anton Melbyes venner, komponisten Axel Schwanenflügel, skrev til vinterrevyen en vise "Harper i luften" fra 1893. Visen indledes med den berømte indledningslinje "Min Amanda var fra Kerteminde."

Byen Kerteminde har forlængst tilgivet sin "Amanda," mener turistchefen.

Amanda er nu bare et symbol på Kertemindes dejlige døtre der - friske og yndige, som de er - bør elskes. I øvrigt betyder ordet Amanda, der er latinsk, også "hende, der bør elskes."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce