Annonce
Kerteminde Ugeavis

En provokatør siger farvel: - Jeg ville være en stupid idiot, hvis ikke jeg sagde, at jeg fortryder det Facebook-opslag

Knud Ahrnkiels tilværelse står endnu en gang ved en skillevej. Han siger farvel til lokalpolitik efter den fængselsdom han for nylig fik for at ytre rabiate holdninger på facebook. Foto: Helle Kryger
Knud Ahrnkiel siger farvel til lokalpolitik efter en særdeles stormfuld karriere. Sådan har den 63-årige provokatør altid levet sit liv. Når en dør lukker, åbner han en ny.

Nyborg: Som dreng tilbragte han utallige lørdage med eftersidninger i depotet på den lille landsbyskole ved Fjerritslev, hvor han er vokset op. Når lørdagsundervisningen sluttede klokken 11, tilbragte Knud Ahrnkiel og en kammerat en times tid med at spidse blyanter og hyggesnakke, mens skolelederen gik i haven lige udenfor.

- Det var faktisk helt hyggeligt, men en dag glemte han os, fordi han havde så travlt med havearbejdet. Han fik tilfældigt øje på os gennem vinduet klokken 16, og siden har jeg ikke fået en eneste eftersidning, fortæller Knud Ahrnkiel og griner.


Annonce

Alt det jeg har været igennem i mit liv gør nok, at jeg er ret godt psykisk rustet. Der skal meget til at bringe mig ud af fatning.

Knud Ahrnkiel


Humøret er højt, selvom han faktisk lige har fået en eftersidning af samfundet, som har ført hans tilværelse til en skillevej. Mandag den 19. oktober blev han idømt 60 dages betinget fængsel for et omdiskuteret facebook-opslag og kort efter blev han smidt ud af Kerteminde Byråd. Han lever af førtidspension, har konstante smerter i ryggen efter en cocktail af hårdt fysisk arbejde, en arbejdsulykke i 2006 og en færdselsulykke på motorcykel i 2019. Han er lige gået fra kæresten, og har netop købt et dødsbo lidt uden for Frørup, som skal have den helt store overhaling, før det er beboeligt.

En folder i postkassen

Han er nemlig ikke vokset fra det. Altså trangen til at provokere og sige sin mening højt. Til gengæld tager han også stadig konsekvenserne med oprejst pande:

- Alt det jeg har været igennem i mit liv gør nok, at jeg er ret godt psykisk rustet. Der skal meget til at bringe mig ud af fatning. Jeg ved, at når en dør lukker, åbner der sig en ny. Hvis jeg var barn i dag, havde jeg nok fået diagnosen adhd i tredje potens, fortæller han.

Det var i forbindelse med arbejdsulykken i 2006, at han indledte sin politiske karriere med at melde sig ind i Dansk Folkeparti.

- Jeg fik min førtidspension og var lige flyttet til Kerteminde, da der dumpede en folder ind i postkassen. Det var svært fra den ene dag til den anden at miste arbejdslivet og det store netværk, der følger med. Jeg gik ind i politik, fordi jeg ikke gad at sidde og stirre ud i luften hele dagen, fortæller han.

Knud Skov Ahrnkiel

63 år

Bor i Nyborg

Byrådsmedlem i Kerteminde Kommune i perioden 2011-2020. Senest for Miljøpartiet.

Tidligere medlem af Dansk Folkeparti.

Har arbejdet som slagter, smed og DSB stationsbetjent samt sømand. Han er dog efter en arbejdsulykke nu førtidspensionist. Fraskilt og far til en søn.

Han var ikke bange for at sige sin mening, og i 2011 afløste han DF'eren Karl Krapalis, der måtte træde ud af byrådet før tid. Pludselig sad han til sit første byrådsmøde på Kerteminde Rådhus.

- Jeg kan huske, at jeg kiggede mig omkring og tænkte: Hvad fanden er det, jeg har gang i? Der var så mange ansigter og navne, jeg ikke kendte, men jeg er heldigvis god til at improvisere, siger han.

Annonce

Karantæne fra Facebook

Markante ytringer er siden blevet hans politiske varemærke. En helt bevidst strategi, fortæller han:

- Det er da helt klart for at få opmærksomhed. Ren provokation. Jeg er jo blevet kendt på at gå til kanten hele tiden. Der er ikke mange andre politikere, der har fået så meget taletid som mig. Jeg har aldrig hoppet i takt, fortæller Knud Ahrnkiel.

Kort før kommunalvalget i 2017 kalder han i et Facebook-opslag indvandrere for "parasitter." I februar 2018 rager han uklar med partiledelsen i Dansk Folkeparti, fordi han på samme medie skriver: "Muslimsk indvandring er langt værre end den tyske invasion." I efteråret 2018 skriver han så: "Fantastisk med den kulturberigelse, men hvor er vores friske ungdom henne, bør i ikke finde sammen, bevæbne jer, og sammen engang for alle fjerne den ondskab, husk med ondt skal ondt fordrives".

Det bliver for meget for Dansk Folkeparti, og han melder sig ud af partiet og fortsætter i byrådet for Miljølisten.

Tre gange har han fået karantæne fra Facebook, og nu har ytringerne tilmed kostet ham en fængselsdom og en politisk karriere. Om han fortryder?

- Jeg ville da være en stupid idiot, hvis ikke jeg sagde, at jeg fortryder, at jeg skrev "bevæbne jer." Men jeg anede jo ikke, at det kunne få de konsekvenser, fortæller han.

Om det for altid er et farvel til politik?

- Det kan jeg hverken svare ja eller nej til. Jeg skal ned og scannes om lidt, og så skal jeg sikkert opereres i ryggen en gang derefter. Så vi må se, hvad fremtiden bringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce