Annonce
Kerteminde Ugeavis

Folk har brug for et fysisk sted at mindes deres efterladte: Fremtidens kirkegårde skal gøres mindre uhyggelige

Foran sit hus i Hersnap har Ulrik Christiansen også et bud på lidt anderledes og mere kunstneriske gravminder. Foto: Mette Louise Fasdal
Ulrik Christiansen vil gerne udfordre, hvordan vi mindes de døde og være med til, at kirkegårde bliver mindre skræmmende.

Hersnap: De danske kirkegårde og deres fremtid har stor betydning for Ulrik Christiansen, der er tidligere kirkegårdsleder i Kerteminde og Drigstrup.

Sidste år stoppede han med sit arbejde for at kaste sig over et projekt med at udvikle en gravvase, hvor høj brugsværdi, bæredygtighed, dansk design og kunstnerisk udsmykning går hånd i hånd.

Han vil gerne udfordre, hvordan vi mindes de døde. Alternative begravelser bliver mere almindelige. Pårørende spreder urnen på havet eller graver den ned i en skov, men Ulrik Christiansen er sikker på, at mange efterladte på den måde kommer til at savne et fysisk sted, hvor de kan mindes deres afdøde.

Annonce

- Når man først har valgt at sprede en urne på havet, er det jo uigenkaldeligt, så har du ikke nødvendigvis et sted at gå hen og mindes, forklarer han og fortæller, at han selv har kontaktet efterladte, som har valgt den løsning og har fundet af, at de har manglet et sted.

- Så har de udsmykket en lille sten, som de har lagt på stranden et sted, som kun de ved, hvor er.

Kunstneriske frihed på gravstederne

Han tror på, at det er væsentligt, folk får et sted, hvor de kan gå hen og tale om den afdøde og give fortællingen videre om vedkommende til andre familiemedlemmer eller venner.


Når man først har valgt at sprede en urne på havet, er det jo uigenkaldeligt, så har du ikke nødvendigvis et sted at gå hen og mindes.

Ulrik Christiansen, tidligere kirkegårdsleder i Kerteminde og Drigstrup


Selv om mange betragter kirkegårde som steder for hvile og fred, kan mange også opleve dem som skræmmende.

Det vil Ulrik Christiansen gerne være med til at arbejde på, at der bliver lavet om på. Det kan med ske mere kunstneriske frihed på gravstederne, så de får et personligt udtryk og fortæller noget om de døde.

Hvis kirkegårde også omdannes til lidt mindre dystre steder, kan det være med til, at folk ikke valgte dem fra, men i stedet til og får et sted, hvor de kan gå hen og mindes de døde.

Tidligere har Ulrik Christiansen været med til at lave en kunstudstilling på kirkegården i Kerteminde, hvor han sammen med en række kunstnere udfordrede folks tankegang om kirkegårde og mindesmærker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce