Annonce
Kerteminde Ugeavis

Grethe Hermansen fylder 100 år: Lykkelig for at vi valgte at flytte til Fyn

Grethe Hermansen
Sammen med sin mand Kai Hermansen grundlagde Grethe Hermansen i 1957 Exhausto Sorø. I 1963 flyttede de fabrikken  til Fyn. 57 år senere bor hun fortsat i villaen på fabriksgrunden, selvom den lille fabrik i årenes løb er blevet kæmpestor og solgt til en fransk koncern.
Annonce

Langeskov: Den store fabrik Exhausto i Langeskov er omkranset af et solidt, elektrisk hegn. Og inde bag hegnet ligger der lige først for til venstre en villa. Der har Grethe Hermansen boet i 57 år.

Da hun og hendes mand byggede villaen i 1963 var den næsten større end den fabrik, de opførte ved siden af. Men siden da er det gået temmelig godt for Exhausto, og udvidelse efter udvidelse gør, at villaen i dag bare er en ganske lille klat mellem alle de store fabriksbygninger. Men Grethe Hermansen elsker sit hjem, så hun bliver boende. Og her fejrer hun tirsdag den 8. september 100 års fødselsdag.

Det skarpe hjørne bliver rundet i fin stil, for bortset fra at, det kniber med bentøjet efter et uheld i en karusseldør for fem år siden, så er hun frisk som fisk og hun er fortsat knivskarp i hovedet.

- Det er en lykke at kunne fejre 100 års fødselsdag med så godt et helbred. For jeg føler mig rask, og jeg er altid glad og i godt humør, fastslår hun.

Annonce

Enke med fire uforsørgede børn

Grethe Hermansen startede sit liv på Sjælland, men hun og manden rykkede til Fyn for at bygge deres fabrik.

- Hvor har jeg mange gange sagt tak til Kai, for at han fik os herover. Jeg kunne aldrig tænke mig at tage tilbage til Sjælland, for fynboer er det rareste folkefærd, fastslår hun med det store, varme smil, hun er så gavmild med.

Dengang var Exhausto bare en ganske lille virksomhed, og Grethe Hermansen fik plads på kontoret, hvor hun sørgede for at skrive breve og fakturarer, tage telefoner og køre på posthuset. Desværre døde Kai Hermansen af kræft allerede i 1968.

- Der stod jeg med fire uforsørgede børn og en lille fabrik, der skulle drives videre, så der måtte Peter hjælpe til alt det han kunne, mindes hun.

Peter Hermansen var den ældste af Grethes fire børn, og han var på det tidspunkt i gang med en uddannelse som ingeniør. Han kom ind i familiefirmaet noget tidligere end beregnet.

Grethe Hermansen forblev i sit job på kontoret, indtil hun var 73. Da blev det alt sammen for moderne for hende.

- I flere år efter var det forsat mig, der pakkede lønsedlerne i kuverter og gik rundt til funktionærerne med en gang om måneden. Det var ren fornøjelse, for så fik vi os også en lille sludder, mindes hun.

Annonce

Klarer selv tøjvasken

I dag er Grethe Hermansen afhængig af sin rollator, men det afholder hende ikke fra at klare mange af hverdagens gøremål selv.


Hver morgen kommer der en hjemmehjælper og giver mig støttestrømper på, og hun tager avisen med ind til mig. Og det kan jeg sige dig, den kan jeg ikke undvære

Grethe Hermansen, fødselar


- Jeg står og og gør mig i stand og laver min morgenmad, fortæller hun.

- Hver morgen kommer der en hjemmehjælper og giver mig støttestrømper på, og hun tager avisen med ind til mig. Og det kan jeg sige dig, den kan jeg ikke undvære.

Så giver Grethe Hermansen sig selv lov til at læse avis til klokken 10 - med dispenastion til en halv time ekstra, hvis hun ikke når at blive færdig.

- Så river jeg tv-programmet ud, så jeg kan planlægge, hvad jeg skal se om aftenen. Men jeg ved på forhånd, at jeg skal se to to tv-aviser på DR og TV2, og så lige regionalprogrammerne, for man skal jo følge med.  Derefter vil jeg gerne se noget, jeg kan lære af, beretter hun.

I løbet af dagen kan hun så blandt andet klare tøjvask, når det er nødvendigt.

- Men jeg har en kone, der kommer en gang om ugen og gør rent, fortæller Grethe Hermansen og får først senere i samtalen fortalt, at denne kone, der har gjort rent hos hende i 21 år, faktisk er 82 og også lidt af en selskabsdame ved siden af.

Annonce

Aktiv i logen

Alderen til trods så har Grethe Hermansen et aktivt socialt liv, dels med en store familie, dels med venner og så med logesøstrene. For Grethe Hermansen går fortsat til logeaftner i Odd Fellow Logen i Odense, hvor hun er kommet i 31 år.

Familien tæller to sønneri Langeskov og en søn i Kolding, samt deres hustruer og børn og børnebørn.

- Min datter var flyttet til Tyskland, men desværre er hun død. Min tyske svigersøn er så sød, at han fortsat ringer hver eneste lørdag formiddag for at høre, hvordan jeg har det, fortæller hun.

- I det hele taget har jeg sådan en god familie, hvor alle er søde til at hjælpe og passe på mig.  Så når folk spørger, hvad jeg ønsker mig i gave, er svaret: Ingenting - jeg har ikke brug for noget, og jeg har ikke plads til noget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Ny udstilling i Galleri KiK

Annonce