Annonce
Portræt

Jakob og Dorte fejrer 25 år med kammerater og hygge

Jakob Olsen og Dorte Nielsen er glade for at bo på Askvej i Kerteminde, hvor de kan få hjælp til at klare hverdagen, og der også er altid er nogle at tale med, hvis der er behov for det. Foto: Mette Louise Fasdal
Bofællesskabet Askvej i Kerteminde kan fejre 25 år. Jakob Olsen og Dorte Nielsen har boet der i alle årene og nyder at have et hjem, hvor de kan få hjælp til hverdagens udfordringer, og hvor de finder gode venskaber.
Annonce

Kerteminde: Efteråret rumsterer derude - med dufte og farver.

47-årige Jakob Olsen har lige været rundt i det på en løbetur i Lundsgaardskoven i Kerteminde sammen med hjemmevejleder Jette Nielsen. Han løber hver mandag og torsdag.

Denne november-morgen blev der sat 4,3 kilometer ind på løbekontoen. Så tilfredsheden er stor hos ham, mens han sidder og nyder sin morgenmad ved det lange spisebord i fællesrummet i bofællesskabet Askvej, hvor Jakob Olsen bor sammen med syv andre udviklingshæmmede.

Det har han gjort i 25 år nu. Det samme har 53-årige Dorte Nielsen. Det er ligeså længe, som bofællesskabet har eksisteret.

Både Jakob Olsen og Dorte Nielsen er meget begejstrede for at bo på Askvej.

- Jeg har sådan nogle søde venner her. Og personalet er også søde, siger Dorte Nielsen og fortæller, at det er rart for hende at vide, at hun eksempelvis kan få hjælp til at vaske tøj og til besøg hos tandlægen og lægen.

Hun får også hjælp til at lave mad. Hun har en fast maddag hver tirsdag, hvor det er hende, der sammen med en pædagog står for menuen, og det må gerne være noget, hvor cocktailpølser indgår som en ingrediens.

For både Dorte Nielsen og Jakob Olsen er det rart at bo et sted, hvor de kan få hjælp og være sammen med andre, men også, hvor de har mulighed for at lukke én dør og være alene, hvis det er det, de har behov for.

Blå bog

Jakob Olesen, 47 år og Dorte Nielsen, 53 år.

Begge har i 25 år boet i bofællesskabet Askvej i Kerteminde.

Jakob Olsen kan godt lide at løbe en tur et par gange om ugen og er glad for at give en hånd med, hvor der er brug for hans hjælp.

Dorte Nielsen holder af at lave mad og er meget begejstret for Rasmus Seebach-sange. Hun kan i det hele taget godt lide at synge.

Annonce

Godt sammenhold

Da de bor i Kerteminde, er de heller ikke helt ukendte, når de bevæger sig rundt i byen. I Superbrugsen i Kerteminde kender medarbejderne Jakob Olsen som den meget hjælpsomme, der gerne giver et nap med, når de mange GLS-pakker skal slæbes ind i butikken, og flere har også set ham stå og folde pizzabakker i Zilans Pizzaria. Selv er han også ret glad for sit sommerjob med at dele rygeoste ud i vin - og ostehandleren i Kerteminde.

Dorte Nielsen kan godt lide at lægge vejen forbi Langegades Bageri, hvor hun får en god snak med personalet.

- Når jeg går rundt, tænker jeg jo ikke over, at jeg er handicappet. Jeg kan jo ikke gøre for, at jeg er, som jeg er, fastslår hun.

De otte beboere på Askvej bekymrer sig om hinanden, fordi de bor så tæt. Det er én af de gode ting ved at bo i bofællesskab, synes Jakob Olsen og Dorte Nielsen. Hvis der opstår konflikter - og de kan ikke undgås, er de også gode til at hjælpe hinanden med at løse dem.

- Vi bliver hurtigt gode venner, og jeg synes også, at jeg er god til at få folk til at grine, understreger Dorte Nielsen.

Jakob Olsen kan ind i mellem godt lide at tale med "Google," som han kalder Siri, som er den virituelle assistent på hans telefon. Hun kan eksempelvis fortælle ham hvor mange dage, der er til juleaften, og hvordan vejret er et bestemt sted på Grønland. Foto: Mette Louise Fasdal
Dorte Nielsen er glad for at lave mad, synge og rejse. Hun har lige været på en ferie til Mallorca med sin niece Camilla. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce