Annonce
Kerteminde Ugeavis

Jorden er fuld af guld og skatte: Her er de tre vildeste fund i 2021

Malene Beck er museumsinspektør og arkæolog på Vikingemuseet Ladby. Arkivfoto: Kim Rune
Der bliver gjort stribevis af arkæologiske fund på Fyn hvert år. Malene Beck fra Vikingemuseet løfter sløret for sine favoritter fra året, der er gået.

Nordøstfyn: - Når først vi har taget tingene op, fra hvor de lå, sender vi dem afsted til konservering med det samme, fortæller Malene Beck om de fund, der dukker op af den nordøstfynske muld.

Derfor er sølvmønten, gudeofret og de små amuletter og smykker, som det hele handler om, ikke til stede, da avisen møder Malene Beck på et ellers lukket og slukket vikingemuseum. Alle fundene er alle sendt til konservering på Bevaringscenter Fyn, der behandler fund fra alle fynske museer - bortset fra Odenses.

Og selvom der ikke er dukket en ny Ladbykonge op, fortæller de tre fund, Malene Beck har valgt at fremhæve, på hver deres måde noget om dem, der boede her for tusindvis af år siden.

Annonce

- Nogle gange er det relativt simple ting, men de bliver interessante i kraft af, hvor eller hvordan de bliver fundet. Så kan genstandene pludselig fortælle noget om, hvad folk troede på, hvem de var, eller hvordan de levede.

1 Kong Haralds sølvmønt

Harald Hen var bror til Knud den Hellige, der blev dræbt i Odense Domkirke, og var med på et af de sidste vikingetogter til England i 1069. Øgenavnet "Hen" betyder en blød slibesten, og han skal have fået det, fordi han var blød og eftergivende. Foto: Vikingemuseet Ladby

Hvad: Sølvmønt slået af kong Harald Hen (udtales, så det rimer på "Hven") mellem 1076 og 1080, hvor han var konge. Fundet af Jan Hein i Dalby i forbindelse med undersøgelsen af nogle byggegrunde.

- Nogle gange får man sådan et blik lige ned i fortiden, fortæller Malene Beck om sølvmønten.

- Vi stod på udgravningen med mønten i hånden, og så kunne vi hæve blikket og se over på kirken. Dem, der har boet i de huse, vi fandt, har sandsynligvis været med til at planlægge bygningen af Dalby Kirke. Så det er Dalbys rødder, vi har fat i her. Og den sidste, der havde den her mønt i hånden, var ejeren.

Mønten blev fundet i en væg-grøft, altså der hvor husets væg har stået.

- Det har måske været et lille hus-offer, som man har gravet ned under væggen, da man byggede huset, mod brand eller ulykker. Lidt på samme måde som når man for eksempel hænger en hestesko over døren i dag, fortæller Malene Beck.

- Hvis man har villet købe en ko eller et våben, har man nok skullet bruge flere penge, men man har sagtens kunnet købe noget med den ene mønt.

Sølvmønter - som den fra Dalby - var ikke i omløb i ret lang tid. Dels blev de hugget i stykker, hvis man ikke brugte hele møntens beløb, og dels blev der altid slået nye mønter, når der kom en ny konge.

Harald Hen var ikke konge særlig længe, så der findes ikke mange mønter fra hans tid. Derfor giver mønten også en ret præcis indikation af, hvornår husene i Dalby stammer fra.

2 Ofret til guderne

Smykkerne fra lerkarret var pløjet i stykker efter deres cirka 3000 år lange ophold i jorden. Her ses et stykke af et bæltesmykke med fine ornamenter. Foto: Vikingemuseet Ladby.

Hvad: Lerkar med store halsringe, dragtnåle og bæltesmykker fra bronzealderen, mellem 900 og 1100 før Kristus. Fundet af Børge Holm og Dennis Fabricius Holm nær Ullerslev.

I januar sidste år blev Malene Beck ringet op af de to detektorførere, der mente, at de havde gjort et fund, hun hellere måtte se nærmere på.

Smykkerne var pløjet i stykker efter at have ligget i jorden i næsten 3000 år, og brudstykkerne lå spredt ud over et stykke af den mark, de blev fundet i.

Kvindesmykkerne i lerkarret er sandsynligvis blevet ofret til nogle for længst glemte guder.

- Isoleret set er smykkerne flotte, men her bliver de fundet sammen med lerkarret, de har ligget i. Vi kan også se på undergrunden, at de har ligget nær en lille sandlomme, så vi ved, at smykkerne har ligget nær det, der måske har været et lille kildevæld, forklarer Malene Beck.

- Fordi vi har andre lignende fund, og fordi de her lerkar med smykker ofte bliver fundet ved det, der har været moser, åer og andre steder med vand, tolker vi det som en ofring. Så de her mennesker har set vandet som en snitflade eller en kontakt til en anden verden.

3 Minivalkyrien og amuletterne

fra venstre: Lille valkyrie med skjold (800-tallet). Amulet (800-tallet). Stjerneformet dragtnål i emalje (8-900-tallet). Urnespænde, hvor to dyr kæmper mod hinanden, et meget almindeligt motiv i den tidlige kristne tid (1000-tallet). Guds Lam-smykke, lammet er også i dag et almindeligt symbol på Kristus (1100-tallet). Foto: Vikingemuseet Ladby

Hvad: Miniaturer og smykker fra mellem 800 og 1100. Fundet nær Hersnap af forskellige detektorførere tilknyttet Vikingemuseet Ladby.

- Ladbykongens grav er et ekstremt rigt fund, men indtil 2011 var der kun meget få fund på Nordøstfyn, der kunne kaste lys over tiden før, under og efter at Ladbykongen herskede i området, fortæller Malene Beck.

Hvert år indleverer frivillige detektorførere tusindvis af fund til museet, og de fund tilføjer mange og vigtige brikker til historiens store puslespil, som Malene Beck og hendes kolleger på museet arbejder på at lægge.

- Detektorførernes indsats har nærmest revolutioneret vores viden om den yngre jernalder, vikingetiden og middelalderen gennem de seneste 10-15 år.

- De fem små smykker har 300 år imellem sig, og de beskriver overgangen fra asatro til kristendom, og de tegner et billede af et rigt og aktivt samfund med mange kontakter ud i verden. På den måde maler de også en baggrund for den rige Ladbygrav, og de er et udtryk for, at der har opholdt sig mennesker på stedet gennem mange århundreder, forklarer Malene Beck.

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Foredrag med kulturredaktør Anette Hyllested

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kirsten Holm fortæller fra sin barndom i Grænselandet

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ny særudstilling på Johannes Larsen Museet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Debat: Fremtidens løsning for vores skrantende lille planet

Kerteminde Ugeavis

Kom-og-prøv SUP, havkajak og crawl

Kerteminde Ugeavis

Jorden er fuld af guld og skatte: Her er de tre vildeste fund i 2021

Kerteminde Ugeavis

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

Kerteminde Ugeavis

Galleri Milo tilbyder corona-venlige besøg til dig og dine venner

Kerteminde Ugeavis

Kan ikke undvære papiravisen: Vibeke og Claus er trofaste læsere siden 1971

Kerteminde Ugeavis

Kæmpe hul i baghaven er led i en stor plan: Nu mangler Alex og Vera bare regnen

Kerteminde Ugeavis

Gode Gerninger i Kerteminde Kommune hjælper børn i Syrien

Kerteminde Ugeavis

Se de vilde forvandlinger: Christina hjælper dig af med en kvart meter af dit hår til en god sags tjeneste

Kerteminde Ugeavis

Et liv på forventet efterbevilling

Annonce