Annonce
Kerteminde Ugeavis

Jul anno 1957: Fællesspisning i arresten

Fra lokalarkivets gemmer: Julestemning i Kerteminde fra en gang i 50-erne, selvfølgelig med ægte, klædelig julesne. Foto: Kerteminde Lokalarkiv
Ingen skal lide nød juleaften. Sådan var det også i 1957, hvor Kjerteminde Avis i en artikel var rundt og høre, hvordan plejehjem, sygehus, Falck-station og politistation fejrede juleaften.
Annonce

Kerteminde: Der var engang - og det er kun en menneskealder eller to siden - da Kerteminde både havde sygehus og politistation med egen arrest. Det var sammen med plejehjem og Falckstation steder, hvor der skulle være nogen på arbejde juleaften. Og dem, der var på arbejde, skulle tage sig af nogen, der ikke kunne fejre jul med deres nærmeste og kæreste.

Takket være en artikel i Kjerteminde Avis i 1957 er der bevaret et tidsbillede af, hvordan en juleaften forløb for dem, der ikke var hjemme.

- Som god sædvane begynder man på De Gamles Hjem festen ved middagstid juleaftensdag, fortæller bestyrerinde frk. Sørensen.

- Den indledes med en omgang kråsesuppe plus tilbehør.

I løbet af eftermiddagen var der både juleandagt og borgmesterbesøg, inden julemiddagen skulle indtages. Risengrød, gåsesteg og  fløderand med karamelsauce.

Også Falck fortalte, at de ville holde traditionerne i hævd, traditioner der skrev sig tilbage til 1906.


Der vil være vagt, men da det nu er Kerteminde, tager vi det en lille smule lettere.

H. Hansen, Falckstationsleder


- Der vil være vagt, men da det nu er Kerteminde, tager vi det en lille smule lettere og går hjem på skift, så vi da i hvert fald kan få en lille smule juleaften, sagde stationsleder H. Hansen til avisen.

Annonce

Politiet måtte nøjes med klemmer

På sygehuset var der også varmet op til en traditionel juleaften med risengrød, og gåse- eller flæskesteg, og lige som på de Gamles Hjem ville pastor Sørensen kigge forbi og holde en juleandagt, fortalte oversygeplejerske frk. Martha Pedersen.

På politistationen var der til gengæld ikke noget pjank. Menuen stod på "klemmer", hvis man ikke kunne nå at få en bid julemad, inden aftenvagten startede klokken 18.

I arresten derimod var der næstekærlig juleånd:

- I arresten vil der i videst muligt omfang blive fællesspisning, oplyste arrestforvarer Bech til avisen.

- Der vil blive serveret den traditionelle risengrød med efterfølgende flæskesteg og rødkål, og der bliver hygget så meget om arrestanterne, som forholdene tillader. For selv om man er kommet på kant med samfundet, skal juleaften ikke gå upåagtet hen, som den rare arrestforvarer understregede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Mindeord: Farvel Kojak

Annonce