Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kæmpe hul i baghaven er led i en stor plan: Nu mangler Alex og Vera bare regnen

Alex Haurand (SF) og Vera Perino har brugt omkring 170.000-180.000 kroner på at omlægge haven. Her står de foran søen, som endnu engang er blevet gravet op og belagt med 90 tons bentonit. Arkivfoto: Daniel Poulsen
Alex' og Veras projekt om at få en bæredygtig have med flora og fauna skrider frem. Nu har de fået anlagt en sø og mangler dermed bare regnen.

Hundslev: Bulldozerne har netop forladt Alex Haurands og Vera Perinos have, hvor det sidste stykke jord er blevet gravet op. Ægteparret har anlagt en sø i deres baghave - som en del af deres biodiversitetsplan for hele deres 10.000 kvadratmeter store grund.

- Hele projektet har kostet det, folk normalt bruger på et nyt køkken og et nyt badeværelse. Så vi har et meget gammelt køkken og meget gammelt badeværelse, fortæller Alex Haurand, der sidder i byrådet for SF, med et grin.

Bulldozerne har netop færdiggjort arbejdet med søen i parrets baghave. Foto: Aida Jahic

Ægteparret vil have flora og fauna i deres baghave, hvor søen er den nyeste tilføjelse til projektet. Man må dog væbne sig med tålmodighed, som parrets naboer gjorde, da de tog Hundslev-salamandre med til søen. De undrede sig over, at der ingen sø var at se.

Annonce

Indtil videre er der ikke andet end mudder og ler. Her er det dog en god idé at huske på udtrykket: "Stol på processen".

- Vi mangler bare regnen. Når det er regnvejr, og alle andre er lidt kede af det og triste, jubler vi herude i Hundslev, fordi vi får vand i vores vandhul, fortæller Alex Haurand.

90 tons ler

Søen, der mere ligner et hul på nuværende tidspunkt, er et led i en stor plan, der begyndte for to år siden. Her ryddede Alex Haurand og Vera Perino den granskov, de havde i deres baghave. Herefter plantede de 2,5 tusind buske og træer og gravede et hul til en sø.

Den 600 kvadratmeter store sø lykkedes dog ikke i første omgang, da de første gang kom til at grave igennem lerlaget, og vandet blev derfor ved med at sive igennem jorden.

Ægteparret har endnu engang fået hjælp af HedeDanmark, der har gravet jorden væk og lagt 90 tons bentonit, der er en fed lerart, i hullet. Søen skulle derfor nu være klar til at tage imod regnen.

Der er kommet mange nye sommerfugle til parrets baghave. Foto: Privat

- Helt grundlæggende skaber vi projektet, fordi vores planter, dyr og insekter mangler levesteder. Det er ikke et lokalt problem. Det er et globalt problem. Over alt mangler dyr et sted at være, fortæller Alex Haurand om projektet.

Hvis der er nogle, der finder salamander i kælderskakten og ikke ved, hvad de skal gøre af dem, så vil vi meget gerne tage vare på dem. Det er jo sådan et dyre-refugie, som vi prøver på at lave.

Alex Haurand (SF)

Siden Alex Haurand og Vera Perino gik i gang med bio-projektet, er et væld af dyr dukket op i deres baghave.

- Vi har dokumenteret, at vi har fået 19 forskellige slags sommerfugle i haven. Vi ser et væld af fugle, også som ikke er helt almindelige fugle. Vi har haft kernebider og træløber, og vi har haft grønspætten på besøg. Egern er der også kommet, uddyber Alex Haurand om de insekter og dyr, der bedst kan ses i foråret.

Der er kommet mange nye sommerfugle til parrets baghave. Foto: Privat

Når søen står klar, er planen også, at den skal huse diverse tudser og padder som salamander og frøer.

- De her vandlevende dyr har det rigtig svært, fordi vi har drænet rigtig meget og fjernet mange vandhuller, så en del af at skabe de her biotoper i haven, er også at skabe et vandhul, forklarer Alex Haurand.

Annonce

En besked til naboerne

Vera Perino og Alex Haurand vil gerne have naturen tæt på dem, og så er de stolte af at vise området frem, når årstiden er til det. Sammen har de tre børn, som også er stolte over projektet og er glade for at gå tur i den store baghave.

- I stedet for at have en grøn græsplane, der er veltrimmet, vil vi hellere have en mangfoldig have, fortæller Alex Haurand.

- Før var det megatrist at gå en tur i området. Det er det ikke mere, siger Vera Perino.

Med den nye sø istandsat har Alex Haurand også en besked til beboerne i Hundslev.

Søen ser ikke ud af meget på nuværende tidspunkt. Den mangler endnu regn og tudser og padder. På billedet ses Vera Perino. Foto: Aida Jahic

- Man må ikke flytte padder. Det skal man have en særlig tilladelse til, siger han. Han har dog et men:

- Nede i Hundslev har vi salamandere, så de er lokale, og de må meget, meget gerne komme herop, siger han og fortsætter:

- Så hvis der er nogle, der finder salamandre i kælderskakten og ikke ved, hvad de skal gøre af dem, så vil vi meget gerne tage vare på dem. Det er jo sådan et dyre-refugium, som vi prøver på at lave.

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Foredrag med kulturredaktør Anette Hyllested

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kirsten Holm fortæller fra sin barndom i Grænselandet

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ny særudstilling på Johannes Larsen Museet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Debat: Fremtidens løsning for vores skrantende lille planet

Kerteminde Ugeavis

Kom-og-prøv SUP, havkajak og crawl

Kerteminde Ugeavis

Jorden er fuld af guld og skatte: Her er de tre vildeste fund i 2021

Kerteminde Ugeavis

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

Kerteminde Ugeavis

Galleri Milo tilbyder corona-venlige besøg til dig og dine venner

Kerteminde Ugeavis

Kan ikke undvære papiravisen: Vibeke og Claus er trofaste læsere siden 1971

Kerteminde Ugeavis

Kæmpe hul i baghaven er led i en stor plan: Nu mangler Alex og Vera bare regnen

Kerteminde Ugeavis

Gode Gerninger i Kerteminde Kommune hjælper børn i Syrien

Kerteminde Ugeavis

Se de vilde forvandlinger: Christina hjælper dig af med en kvart meter af dit hår til en god sags tjeneste

Kerteminde Ugeavis

Et liv på forventet efterbevilling

Annonce