Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kan planter give et bedre indeklima?

Du kan med fordel have planter i dit hjem, da de både renser luften, men også producere ilt. Bolius’ Arkivfoto.
Planter kan medvirke til at forbedre indeklimaet i din bolig, fordi de renser luften og omdanner udåndingsluften CO2 til ilt. Læs, hvilke planter der er bedst for indeklimaet.
Annonce

Planter: Planter i dit hjem kan være med til at forbedre dit indeklima – både fordi de producerer ilt og giver en højere luftfugtighed, som primært er gavnligt om vinteren, hvor luften er mere tør.

Visse planter kan også rense luften for forurenende stoffer. Forskerne har dog ingen entydig viden om, hvilke planter der er bedst til at rense luften for stoffer. Men de planter, der har den største fotosyntese og får lys nok, er de bedste til at omsætte udåndingsluftens CO2 til ilt og vand.

Fotosyntese er biokemiske processer, hvor planter, alger og bakterier via solenergi omdanner atmosfærens kuldioxid (CO2) til organiske forbindelser og ilt.

12 gode planter til indeklimaet

Generelt er bladrige planter gode for indeklimaet - blandt andre:

1. Afrikansk dracæna/drageblodstræ (Dracaena deremensis)

2. Almindelig efeu (Hedera)

3. Aloe vera

4. Edderkoppeplante, væddeløber (Chlorophytum elatum)

5. Fingerfilodendron (Monstera deliciosa)

6. Fredslilje (Spathiphyllum)

7. Guldranke (Scindapsus aureus og Scindapsus pictus)

8. Gåsefod symposium (Syngonium podophyllum)

9. Småbladet paraplytræ (Schefflera arboricola)

10. Stuebirk (Ficus benjamina)

11. Svigermors skarpe tunge/Bajonetplante (Sansevieria trifascatia)

12. Bregner (Boston-bregne) (Neprolepis)

Holdbare planter med blomster er blandt andre:

1. Koraltop (Kalanchoe)

2. Orkide: (Phalaenopsis)

Kilder: Indeklimaportalen.dk, Boligvogter.dk og Avisen.dk

Annonce

En grøn støvsuger

Undersøgelser har vist, at folk, der arbejder i et miljø med planter, generelt har mindre hovedpine, mindre sygefravær, bedre trivsel og øget produktivitet.

Ud over at producere ilt fungerer planter også som en slags støvsugere, hvor de suger støvpartikler til sig ved hjælp af statisk elektricitet, som gør, at partiklerne bliver på bladene.

Husk derfor at skylle planterne engang imellem for at få støvet af bladene. Sprøjt dem med vand under vandhanen eller bruseren eller brug en forstøver.

Andre stoffer optages via plantens spalteåbninger og lagres eller nedbrydes af planterne.

Annonce

Kan rense luften

Vores indeluft indeholder ofte kemikalier, fordi produkter som for eksempel computere, elektronik, tæpper, tøj, maling og møbler afgiver dem som flygtige, organiske gasser (VOC).

Undersøgelser har vist, at nogle planter er i stand til at optage forurening og dermed nedbryde nogen af disse kemikalier i indeluften.

Det gælder eksempelvis almindelig efeu, stuebirk, væddeløber og guldranke, der blamdt andet kan optage giftige stoffer som toluen og benzener fra luften.

Toluen bruges som fortynder i især farve- og lakindustrien og kan også findes i tryksager, spraymaling og legetøjsgummi.

Benziner findes blandt andet i benzin og anvendes i den kemiske industri som et vigtigt råstof for fremstilling af et stort antal betydningsfulde mellemprodukter.

Ifølge forskellige medier på internettet har studier vist, at planter som aloe vera, orkideer, philodendron og palmer er gode til at optage kemikalier fra luften – blandt andet xylen (orkideer og philodendron), formaldehyd (aloe vera, palmer) og benzen (palmer).

Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne.

Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

Annonce

Vælg bladrigt

Ifølge Carl-Otto Ottosen, professor på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, er forsøgene dog udført så forskelligt, at man i princippet hverken kan sammenligne dem eller konkludere noget entydigt.

Generelt er det bedst at vælge bladrige arter, som skal have godt med lys og tilpas med vand for, at fotosyntesen fungerer optimalt.

Vær opmærksom på, at lysmængden kan falde flere hundrede gange, hvis du flytter en plante fra vinduet ind i rummet.

Annonce

Find egnede planter

Alle rum i din bolig er umiddelbart velegnede til at have planter i, hvis du gerne vil forbedre indeklimaet.

Betingelsen er dog, at planterne får både vand og lys nok, så de trives. Det vil i mange tilfælde udelukke et toilet uden vinduer.

Find planter, der egner sig bedst til de lys- og temperaturforhold, der er i rummene – kombineret med rummenes funktion.

For eksempel kan du vælge at dyrke krydderurter i køkkenet og undgå varmeelskende – og måske også for duftende – planter i soveværelset.

Annonce

Lys og luft

Eksempelvis kræver følgende planter disse lysforhold:

• Fredslilje og orkidé: Skygge.

• Fingerfilodendron: Middel lys.

• Edderkoppeplante, drageblodstræ, aloe vera og væddeløber: Lys.

• Svigermors skarpe tunge og koraltop: Sol.

Planter kan dog ikke alene sikre et godt indeklima. For at få et godt indeklima er det vigtigt, at du også sørger for at lufte godt ud et par gange om dagen, støvsuge ofte og ikke have uopvarmede rum i dit hjem om vinteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce