Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kendt café på fynsk gods shanghajer 24-årig kok fra Lieffroy: Lasse bruger den lokale natur til madmagi

Lasse Sølvstrand er klar med sit første folkekøkken-arrangement fredag 11. juni. Foto: Mette Louise Fasdal
Lasse Sølvstrand blev udlært kok i oktober. Nu er han ny køkkenchef i Café Agnes H på Lundsgaard Gods.

Kerteminde: Løvstikkemayo, syrensirup og syltede asparges.

Naturen er et stort spisekammer, som lige nu bugner af planter og kan hives med hjem i køkkenet og blive til lækker mad, der kan få dine smagsløg til at danse cancan. Hvis du vel at mærke formår at forvandle det hele til madmagi.

Det gør 24-årige Lasse Sølvstrand. Med guldmedalje og særpris for kreativitet og innovation, blev han færdig som kok sidste år i oktober efter at have været kokkeelev på Restaurant Lieffroy i Nyborg. Siden midten af maj har han været ansat som køkkenchef i Café Agnes H på Lundsgaard Gods i Kerteminde. Her har han et kæmpe væksthus og en hel skov at boltre sig i til at finde planter til sin kogekunst.

Annonce

Lasse Sølvstrand afløser Stephen Freitheit og Thomas Kurek, der i fem år der stod bag café-succesen på godset.

Krydderurterne til sin madretter henter Lasse Sølvstrand fra Lundsgaard Gods' store væksthus. Foto: Mette Louise Fasdal

Lige før årsskiftet besluttede parret sig for, at de ville noget andet. Sammen med Stephen Freiheits søster købte de "Kartoffelavlerens Gård" beliggende nær Løkken, hvor de ønsker at dyrke deres egne økologiske grøntsager og etablere et madlaboratorium med fokus på udvikling af nytænkt vegetarmad.


Han laver sindssyg god mad.

Vini Iuel, godsejerfrue


Perfekte match

Godsejerparret Vini og Rudolf Iuel måtte derfor på udkig efter en ny køkkenchef, der ville passe perfekt til deres café, og med den entusiasme, som godsejerfruen fortæller om Lassse Sølvstrand, er der ingen tvivl: Lasse Sølvstrand er det perfekte match for dem.

- Han laver sindssyg god mad, fastslår hun, lyser op i et stort smil og understreger, at hun bliver fast inventar, når cafeen fra fredag 11. juni genoptager de populære folkekøkken-arrangementer.

For fremtiden vil være der folkekøkken hver fredag aften. Derudover er der almindeligt åben i cafeen lørdag og søndag fra klokken 10 til 16.

Annonce

Fra Vestjylland

Lasse Sølvstrand bor i Nyborg, men er oprindeligt fra Nørre Nissum. Ligesom han i dag ofte går i skoven, brugte han meget af sin barndom i Danmarks tredjestørste skovområde, Klosterheden Plantage, midt mellem Struer og Lemvig, hvor hans bedsteforældre boede. Også her findes der et sandt mekka af spiselige planter.

Egentlig havde han regnet med en karriere under havoverfladen, da han gerne ville være marinebiolog, men da han altid har haft en interessere for at lave mad, fik han et fritidsjob på Restaurant Under Klippen i Holstebro, mens han var i gang med at tage en HTX-uddannelse i Holstebro. Og så blev han solgt til kokkefaget og kom i mesterlære - også i Restaurant Under Klippen.

Alle planter står i øjeblikket og strutter ved væksthuset på Lundsgaard Gods. Foto: Mette Louise Fasdal

Han havde blot været kokkeelev i et halvt år, da han sammen med en anden kokkeelev vandt konkurrencen om, hvem der kunne lave den bedste mad med lokale råvarer.

Senere trak kærligheden, den fynske Emilie, kokkeeleven til Nyborg, hvor han afsluttede sin elevtid på Restaurant Lieffroy.

Annonce

Passion for faget

Lasse Sølvstrand holder meget af det fag, han er endt i. Også selv om mange betegner det som hårdt.

- Man kan ikke holde til det, hvis man ikke har én passion for det. Det er et kunstnerfag, understreger han.

Hans kunstværker forsvinder så blot med det samme, når han er færdig.

Nu ser Lasse Sølvstrand frem til at folde sin kunst ud i Café Agnes H.

Sammen med godsejerparret lægger han vægt på, at cafeen skal være en ambassadør for lokale producenter i Kerteminde-området.

Blandt de lokale producenter, der leverer råvarerne til Lasse Sølvstrand, er Hindsholmgrisen, Sybergkvæg, Urup Dam Oksen og Nybro Frugt. Aspargesene bliver hevet op af jorden på  Sanderumgaard, og fisken til menuerne hentes naturligvis ved kajkanten i Kerteminde.

Lasse Sølvstrand fortæller, at han har brugt noget noget tid på at være rundt ved lokale producenter for at hilse på. Det betyder meget for ham, at han selv har set, hvor det hele kommer fra.

Fredag 11. juni er han klar med sit første folkekøkken-arrangement. Der er plads til 50 indenfor, og det er nødvendigt at bestille plads forud, for cafeen vil gerne undgå madspild.

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Fodboldkamp lukkede cafe: Vi kunne ikke nå det hele

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Debat: Havnens folk må lave en søsætningsplan

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Kia klipper dig hjemme hos dig selv: På sigt vil hun få plejehjemsbeboere til at føle sig pæne

Kerteminde Ugeavis

Koncert på Anexet: Kom på en musikalsk rejse ind i dansk og svensk visetradtion

Kerteminde Ugeavis

Debat: Efter flotte tegninger - nu kommer reaktionerne på de alvorlige forringelser

Kerteminde Ugeavis

Elsebeth har opfundet ny festival: Forventer at tiltrække folk fra hele landet med klang-terapi, yoga og krystaller

Kerteminde Ugeavis

Generalforsamling i Munkebo Biblioteks Venner

Kerteminde Ugeavis

Nu starter billetsalget til Hav(n)efesten

Kerteminde Ugeavis

Hans arbejder hurtigt: Sort ishus snart klar med is på stranden

Kerteminde Ugeavis

Grundlovsmøde med Kristendemokraterne

Kerteminde Ugeavis

Marsvin var et hit i 2020: Fjord & Bælt satte rekord

Kerteminde Ugeavis

Kræmmermarked vender retur og trykker startknappen i bund: - Lige nu bygger vi båden, mens vi sejler

Kerteminde Ugeavis

Grundlovsmøde i Venstre

Kerteminde Ugeavis

Debat: Vinteropbevaringspladsen er et håbløst projekt

Kerteminde Ugeavis

Kirsten Milo fylder 70 år: Den runde fødselsdag fejrer hun med en udstilling i sit galleri

Kerteminde Ugeavis

Preben måtte pludselig opereres to gange i hovedet: Nu kæmper han med at holde styr på årstal og sit syn

Kerteminde Ugeavis

Stines tanke er at skabe en vild have ved 'Arnolds gård'

Kerteminde Ugeavis

Her kan du opleve sankthansbål (hvis vi må tænde ild): Vær forberedt på tæt lufttrafik af flyvende hekse

Kerteminde Ugeavis

Lene lægger arm med EU og bureaukratiet: Sybergkvæg kæmper for at få lov til at aflive dyrene på marken

Kerteminde Ugeavis

Ny kunstudstilling i Galleri KiK

Kerteminde Ugeavis

Kerteminde Biblioteks Venner gør status på året

Kerteminde Ugeavis

Norden holder møde med ost, litteratur og musik

Kerteminde Ugeavis

Sommerkoncert med Nenia Brass Band

Annonce