Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kerteminde-Dalby: Valgmenighed fejrer 150 års jubilæum

Formand for Kerteminde-Dalby Valgmenigheds bestyrelse, Inge Napora og valgmenighedspræst, Anders Lundbeck, er fotograferet foran alteret i Emauskirken i Kerteminde. Jubilæet vil blive markeret med en gudstjeneste i Betlehemskirken i Dalby. Foto: Mette Louise Fasdal

20. januar kan Kerteminde-Dalby Valgmenighed markere sit 150 års jubilæum. Det sker med gudstjeneste i Dalby og reception og middag i Dalby Forsamlingshus efterfølgende.

Annonce

Kerteminde/Dalby: Søndag 20. januar kan det sagtens være, at nogle er nødt til at stå op ved gudstjenesten i Betlehemskirken i Dalby, fordi siddepladserne i kirken simpelthen slipper op.

Inge Napora, der er formand for Kerteminde-Dalby Valgmenighed, udelukker ikke, at det kan blive tilfældet, for denne søndag kan valgmenigheden fejre sit 150 års jubilæum, og hun forventer, at der kommer mange - også fra andre valgmenigheder på Fyn.

Jubilæet vil efter gudstjenesten, som begynder klokken 10, blive markeret med en reception i Dalby Forsamlingshus klokken 11.15. Klokken 13 er der i forsamlingshuset middag med mad fra Møllekroen i Bullerup , og der er underholdning af Nils-Peter Holm og Tage Krogh Nielsen, der vil lave et potpourri af Benny Andersens sange.

Når valgmenigheden fejrer sit 150 års jubilæum, kan den også fejre et kirkeligt fællesskab, hvor man løfter i flok, understreger valgmenighedens præst, Anders Lundbeck og formanden for bestyrelsen.

Sådan har det egentlig været, siden valgmenigheden blev stiftet.

Annonce

To kirker

Kerteminde-Dalby Valgmenighed har to kirker. Emauskirken i Kerteminde blev indviet 24. januar 1869, og den første præst i menigheden var Laurits Christian Haagen.

Han var kommet til Kerteminde fra det tabte Sønderjylland, fordi han var dansksindet og ikke ville aflægge troskabsed til den prøjsiske konge. Nu blev han så valgmenighedens første præst. Året før - den 15. maj - var valgmenighedsloven blevet underskrevet. Tanken var at give folkekirkemedlemmer, der var utilfredse med lokale forhold, mulighed for at ansætte deres egen præst frem for at træde ud af folkekirken og danne en frimenighed. I den forbindelse mødtes en lille gruppe bønder og borgere i Kerteminde 14. juni for at danne valgmenigheden. De brød sig ikke om den eksisterende præst i Kerteminde på det tidspunkt, som var meget missionsk, forklarer Anders Lundbeck.

I begyndelsen bestod menigheden af lidt under 200 jævne og almindelige mennesker - gårdmænd og husmænd, karle og piger, købmænd og håndværkere.

I Dalby, hvor Christen Kold havde holdt skole, etablerede man et bedehus, som stod færdigt i oktober 1868. I 1898 blev bedehuset til Betlehemskirken. Én af forklaringerne på, at Kerteminde-Dalby Valgmenighed har to kirker, menes at være, fordi der i valgmenighedsloven var et krav om, at der skulle være mindst 20 familiefædre eller enker med egen husstand inden for en mil fra kirken eller bedesalen for, at en valgmenighed kunne godkendes. Der måtte godt være medlemmer i valgmenigheden, der boede længere væk fra kirken, men mindst 20 husstande skulle altså ligge inden for en mils afstand af kirken. Det menes at kunne have bevirket, at medlemmerne fra Hindsholm, der bare fra Dalby og Stubberup sogne i 1871 udgjorde 35 procent af medlemsskaren, så sig nødsaget til at bygge et bedehus i Dalby.

Annonce

Stigende medlemstal

I øjeblikket er der omkring 450 medlemmer af valgmenigheden, og Anders Lundbeck, der er Kerteminde-Dalby Valgmenigheds præst nummer 13, fortæller, at antallet af voksne medlemmer stiger.

- Vores medlemstal har i mange år været stigende, fordi Kertemindeegnes Friskoles konfirmander og nogle af deres forældre melder sig ind i valgmenigheden i forbindelse med konfirmation. Dér har vi en "fødekæde," forklarer han.

Konfirmanderne får også en særlig opgave til valgmenighedens jubilæumsmiddag søndag 20. januar. Her skal de hjælpe med at servere. Som tak er der lovet en burger, når de sammen med Anders Lundbeck i marts skal på den årlige konfirmandtur med stop ved Danmarks dåbsattest, Jellingstenen og en tur til Ribe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce