Annonce
Kerteminde Ugeavis

Landsbyfolk lader haven gro vildt: Nu er frøer, rådyr og insekter flyttet ind

Heidi Hagedal Busk har mobiliseret adskillige haveejere på Hindsholm til at dyrke have til gavn for insekterne. Foto: Helle Kryger
Heidi Hagedal Busk har mobiliseret adskillige haveejere på Hindsholm til at dyrke have til gavn for insekterne.
Annonce

Salby: En to meter høj mur af uigennemtrængeligt brombærkrat kan få de fleste havefolk til at tage benene på nakken. Men ikke Heidi Hagedal Busk og hendes mand, som flyttede ind i et lejet hus i Salby for et års tid siden.

Datteren på 19 rystede bare på hovedet, mens hendes far og mor købte en trailer og gik i gang med grensaks og motorsav. Det var al besværet værd. Bag huset, bag de stikkende torne og under det mandshøje græs gemte sig nemlig en forunderlig have. Med gamle æbletræer, et lille vandbassin, et stenbed, en nøddelund og i den fjerneste ende et gammelt legehus og en terasse med fliser.

- Hele haven har været én stor opdagelse. Da vi fik den befriet for brombær, syntes vi, den var meget naturlig, og vi besluttede os for, at hvis vi kunne få en have, som vi ikke skulle bruge så meget krudt på og samtidig bidrage til flere insekter i naturen, så kunne det være fantastisk, fortæller Heidi Hagdal Busk.

Annonce

Inspireret af Bonderøven

I dag - kun et år efter - har arbejdet allerede båret frugt. Helt bogstaveligt talt. Æbletræerne bugner af fuldmodne æbler, frøerne har indtaget det lille vandbassin, pindsvin er flyttet ind i grenbunkerne, og rådyrene har opfostret et kid inde bag buskene.

Haven i foråret 2019. To meter højt brombærkrat havde fuldstændig taget magten. Bagerst det høje æbletræ, som står i blomst. Privatfoto

Da Heidi Hagedal Busk for nylig så DR-programmet "Giv os naturen tilbage" på DR1, hvor Bonderøven Frank Erichsen hjælper Hjørring Kommune med at vende insekternes tilbagegang, besluttede hun sig for at mobilisere en lignende bevægelse på Hindsholm.

- Jeg sad og så det her program fra Hjørring og tænkte: Det må vi da også kunne gøre her. Jeg troede faktisk, det ville være svært at få folk med, men det har virkelig grebet om sig, fortæller hun.


Lad os få insekterne tilbage i vores natur, og skabe en have, hvor det blomstrer og summer af liv. Lad os få gang i ideerne inden foråret kommer. Måske kan vi få kommunen med.

Heidi Hagedal Busk


Hun oprettede Facebook-gruppen "Hindsholms Vilde Haver," og i løbet af få dage havde 65 medlemmer bidt på opfordringen:

"Lad os få insekterne tilbage i vores natur, og skabe en have, hvor det blomstrer og summer af liv. Lad os få gang i ideerne inden foråret kommer. Måske kan vi få kommunen med."

Nu deler de viden om insektvenlige haver, inviterer hinanden på have-vandringer, og deler erfaringer med hinanden. En lokal naturvejleder har meldt sig ind i gruppen. Måske vil de lokale bønder også være med. Ligesom i Hjørring:

- I Hjørring fandt de ud af, at landmændene kunne tage fem procent jord fra og lade det stå udyrket, uden at de mistede støtte. Det var typisk besværlige hjørner af en mark eller meget vådt eller sandet jord, som var svært at dyrke, fortæller Heidi Hagedal Busk.

Annonce

Samler frø i grøftekanterne

Selvom sommeren er gået på hæld, er det stadig havesæson for dem med vilde haver.

- Det er nu, vi skal i gang med at gøre haverne klar til foråret. Mange frø har faktisk godt af at få noget kulde for at de spirer, fortæller Heidi Hagedal Busk.

Naturen i krise

Overalt i Danmark er insekterne i tilbagegang. Både i antal og arter, der ligefrem uddør her i landet. Værst går det for sommerfuglene, hvor en lang række arter, der før var almindelige, nu er sjældne eller helt forsvundet. Det, der mangler, er levesteder – især områder med mange forskellige vilde blomstrende planter, der tiltrækker svirrefluer, smukke sommerfugle og vilde bier. I DR1-serien “Giv os naturen tilbage” rykker Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven ind på rådhuset i Hjørring. Han skal hjælpe kommunen og borgerne med inspiration og motivation til at vende udviklingen.

Hun har været ude i grøftekanterne for at plukke frø fra de vilde blomster. Græsset rundt om æbletræet skal fræses op, så der kan lægges grus og frøene får en mere næringsfattig jord at vokse op i.

Haven oktober 2020. Med fuldmodne æbler på det høje æbletræ, stenbed og havedam. Foto: Helle Kryger

Og så er der alle de overraskelser, som bliver ved med at dukke op:

- Der er stadig planter, der vokser op, hvor vi tænker, hov, hvad søren var det, fortæller Heidi Hagedal Busk.

Det hårdeste arbejde er dog for længst overstået. I en vild have er der god tid til at nyde naturen.

- Vi har haft besøg af ræv. Der er masser af rovfugle her. Vi kan få flere timer til at gå bare med at stirre op i luften. Det er én stor naturperle herude, fortæller Heidi Hagedal Busk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

En provokatør siger farvel: - Jeg ville være en stupid idiot, hvis ikke jeg sagde, at jeg fortryder det Facebook-opslag

Kerteminde Ugeavis

Lyt til foredrag om tang

Kerteminde Ugeavis

Hicham vil sælge hummus og arabiske retter i lille landsby: Folk vil gerne købe noget, de ikke er vant til at spise

Kerteminde Ugeavis

Madklubben samles i Kino

Annonce