Annonce
Kerteminde Ugeavis

Når man føler sig utilstrækkelig

De unge skal være både enestående og tilstrækkelige i alle sammenhænge, og det er for meget forlangt for selv den bedste, mener Betina Noer Rasmussen i sin klumme. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Vi har altid haft den her gamle ven af familien i vores omgangskreds, Erik, eneboeren i mosen, som ikke forlangte sig noget andet af livet end at vågne til det. Og da han op i sine 90’ere indså, at det nok var ved at være for meget at forlange, forestillede han sig, hvordan Vorherre ville tage ham til sig på trods af hans utilstrækkelighed, som han sagde, fordi hans store kærlighed, Anna, ville komme frem af skyerne og tale hans sag.

Hans liv havde været enestående, hans faldefærdige hus og lysningen i mosen det samme, - han selv, derimod, var omfattet af en ganske betydelig utilstrækkelighed, når han selv skulle sige det.

Enestående og utilstrækkelig. Og han var tilfreds. Han forventede ikke af sig til at være tilstrækkelig. Han havde måske nok ønsket det, men ikke forventet det.


Hjortkær påpeger efter flere fine betragtninger, at målet ikke er fritage de unge for ansvar, men netop at give dem realistisk ansvar.

Betina Noer Rasmussen


Jeg kom sådan til at tænke på gamle Erik, da jeg forleden læste bogen Utilstrækkelig af Christian Hjortkær. I bogen beskriver Hjortkær de unges svære situation, nemlig den at være pålagt at være enestående, fri, vælge efter sin mavefornemmelse, ikke lade sig binde af noget, at være sin egen og død og pine sætte pris på den frihed deres generation har til at udleve sig selv og deres potentiale. De er så at sige bundet af en frihed, som alt for mange har en mening om, hvordan de skal indfri. Og så skal de gøre det, de gør godt og lidenskabeligt. Gør man noget halvt, kunne man ligeså godt lade være. Eller som Hjortkær påpeger, så er grunden til at stadig flere og flere rammes af angst, sindsforstyrrelser af forskellig art og en grundlæggende følelse af utilstrækkelighed nok at finde i den tendens, der er blevet overskriften over forventning til de unges liv: ”Hvis bedre er muligt, så er godt ikke godt nok.”

Betina Noer Rasmussen, sognepræst i Kerteminde og Drigstrup

Og det er ikke befordrende for noget som helst. For bedre er jo altid muligt. Man kan altid få flere 12-taller, man kan altid være bedre til fodbold, man kan altid have flere venner eller være gladere og sjovere og dygtigere. I den optik, vil man altid være utilstrækkelig, og stadig leve underlagt kravet om at være enestående og passioneret i alle sine valg – og hele tiden at få mest muligt ud af alle øjeblikke, - endelig ikke stå stille, endelig ikke stille sig tilfreds.

Man ser det alle steder, mener Christian Hjortkær. Slogans, reklamer, tøj, rejsebureauer: Få mest muligt ud af din dag (Google), Be awesome – Be Fierce, be you (Børnetøjmærket Name it), Just do it (Nike) Break the rules, Shine like a Star, Free your mind (VRS børnetøj). Har man først fået øje på det, er det alle steder. Kravet om at være unik, bryde ud af kasserne, være modig, være fantastisk og enestående og endelig – altid være sig selv. Som om man kun kan være sig selv, når man bryder reglerne, gør noget ekstraordinært, skinner som en stjerne, sætter sig selv i scene. Hvad så med alle de dage, man ikke gør det? Hvem er man så? Og har man så fejlet? Har man så spildt en dag? Et valg? En mulighed for at være unik? Ifølge Hjortkær er det netop det, der er de unge største udfordring. At de så gerne vil forsøge at være alt det rigtige, og at de rammes af skam, når de (selvfølgelig) ikke altid kan være det. De har simpelthen for meget skam i livet, er Hjortkærs konklusion. De skal være både enestående og tilstrækkelige i alle sammenhænge, og det er for meget forlangt for selv den bedste.

Hjortkær påpeger efter flere fine betragtninger, at målet ikke er fritage de unge for ansvar, men netop at give dem realistisk ansvar. Det er ikke at fjerne utilstrækkelighedsfølelsen, for den hører med til at være menneske, - det er måske det, vi har glemt. – Det er derimod at finde de idealer, det er værd at være utilstrækkelig overfor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Debat: Vi - en stor del af beboerne i Måle - blev hurtigt udnævnt til skurke

Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Kerteminde Ugeavis

Efter langt forløb og uenigheder: Bagerbod flytter ud af Måle

Kerteminde Ugeavis

Debat: Tåbeligheder kender tilsyneladende ingen grænser - heller ikke i Måle

Annonce