Annonce
Kerteminde Ugeavis

Niels har realiseret drømmen: Droppede livet i hovedstaden for at dyrke gode grøntsager

Niels Rosenkvist i det store drivhus, der lige er blevet bygget med venners hjælp. Her er der både peber, bønner, tomater, buttersquash og jordskokker. Foto: Helle Nordström
Gårdbutikken Fridalund på Enghavevej ved Martofte er ny, og den er blevet en succes fra starten. - Folk er utroligt velvillige og imødekommende, og de spiser alt, hvad vi kan avle, fortæller indehaver Niels Rosenkvist.

Martofte: Fårene har samlet sig under den enorme hængepil på engen, haren putter sig under æbletræet, og en fasan har fundet vej ind til drivhusets lækkerier. Alting ånder fred og idyl på Enghavevej 60, og midt i det hele finder vi Niels Rosenkvist. Det er nemlig hans idyl. Sammen med hustruen dyrker han 6 hektar jord.

- Egentlig ville vi bare lave lidt til en vejbod, men det greb hurtigt om sig, så det er blevet til gårdbutikken Fridalund, fortæller den 45-årige fritidslandmand.

Parret flyttede ind i 2014 og sidste år tilkøbte de fire hektar til de to, de havde i forvejen. Samtidig er de gået i gang med at omlægge til økologisk.

Annonce

- Det med økologien er ikke fordi, jeg er frelst. Det virker bare mere logisk at arbejde i samspil med naturen i stedet for imod den, forklarer han.

- Og det er da tankevækkende at se, at medens der er masser af blomster i grøftekanterne, så er der ikke en blomst at se på de dyrkede marker.

Vi troede, at vi såede rigeligt

Parret har lavet en masse bede rundt om på jorden tættest ved gården. Her dyrker de alverdens grøntsager, som sælges i gårdbutikken. Og på markerne går både får og høns og inden længe også gæs og ænder, der skal have et godt liv, indtil de skal slagtes til jul.

30 høns i et mobilt hønsehus. Dermed kan de flyttes rundt, så de altid har græs under fødderne. Det kommer til at foregå i et skifte med gårdens får. Foto: Helle Nordström

- Det her er vores første rigtige år med grøntsager, så det er en prøvesæson, og der er uendeligt meget at lære, erkender han. Vi troede for eksempel, at vi havde sået godt til. Men vi er alligevel ved at være udsolgt med alt, fortæller han.

- Det er utroligt så mange squash, siger Niels Rosenkvist. Men ud over gårdbutikken, leverer han også grøntsager til både Lulus Cafe og Cafe Agnes H. Foto: Helle Nordström

- Folk har taget utroligt godt imod os, og de spiser det hele. Vi har 250 kvadratmeter med grøntsager, men til næste år skal vi have dobbelt, hvis ikke tre gange så meget. Og så skal vi sørge for at så flere gange. Ærterne løb vi for eksempel tør for i løbet af ingen tid.

Annonce

På den gammeldags maner

At Niels Rosenkvist skulle ende som fritidslandmand på Nordøstfyn stod bestemt ikke skrevet ved hans vugge. Han er opvokset i Hvidovre og hans forældre er akademikere. Der er ikke noget landbrug i hans slægt. Han blev da også selv uddannet som skolelærer.

- Jeg har altid gerne villet på landet - ud hvor der er stort nok til, at man kan blive væk og alligevel være hjemme, griner han.

- Og så vil jeg gerne dyrke jorden og dyreholdet på gammeldags maner, sådan med at det hele hænger sammen. I dag er alting jo monokultur, hvor man har specialiseret sig i en enkelt ting. Jeg synes, at det er spændende at få alting til at spille sammen. Jeg er godt klar over, at det er svært, og at vi kommer til at begå mange fejl. Men det skal prøves. Om mantraet her i huset er: Det er bare at gå i gang.

Annonce

Huske at leve medens man kan

Det gør de så fra morgen til aften, for de har begge et arbejde at passe ved siden af jorden.

- Vi har rykket aftensmaden til kl. 21, så vi kan arbejde igennem til klokken 20, fortæller han.


Følelsen af at være rigtigt brugt om aftenen, den er altså stærkt undervurderet.

Niels Rosenkvist, fritidslandmand


- Tidligere kunne jeg godt lide at se sport på tv, men nu har jeg afbestilt alle pakkerne, for der er alligevel ikke tid til det.

Han drømmer om at bruge endnu mere tid på landbruget. Og drømmer om at udvide dyreholdet med grise og kaniner, så de kan hjælpe fårene og fjerkræet med at spise det, der bliver til overs i grøntsagsproduktionen.

Niels Rosenkvist har mod på at prøve alle mulige grøntsager. Glaskål kendte han for eksempel ikke, før han såede dem, men han er blevet positivt overrasket over den gode smag. Han indkøber de økologiske frø fra leverandører i England og Tyskland. Foto: Helle Nordström

- Ikke fordi jeg er ked af lærerjobbet, men det her, det trækker bare mere. Og måske skal jeg bare tage springet. Man skal huske at leve medens man kan, og for mig er det at dyrke jorden. Dagene forsvinder bare. Man står op om morgenen og går i gang. Plukker bønner, planter salat, ser om hønsene har lagt æg,  og lige pludselig er det tid til aftensmad, beskriver han tilfreds.

- Følelsen af at være rigtigt brugt om aftenen, den er altså stærkt undervurderet.

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Kirsten Holm fortæller fra sin barndom i Grænselandet

Annonce
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ny særudstilling på Johannes Larsen Museet

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Nu kan fodboldspillerne komme på kunstgræs

Kerteminde Ugeavis

Kom-og-prøv SUP, havkajak og crawl

Kerteminde Ugeavis

Jorden er fuld af guld og skatte: Her er de tre vildeste fund i 2021

Kerteminde Ugeavis

Parkeringsdebat: Hellere komme galt afsted end aldrig at komme afsted

Kerteminde Ugeavis

Galleri Milo tilbyder corona-venlige besøg til dig og dine venner

Kerteminde Ugeavis

Smask: Mystisk æggekaster på spil i fynsk landsby

Kerteminde Ugeavis

Kan ikke undvære papiravisen: Vibeke og Claus er trofaste læsere siden 1971

Kerteminde Ugeavis

Kæmpe hul i baghaven er led i en stor plan: Nu mangler Alex og Vera bare regnen

Kerteminde Ugeavis

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Kerteminde Ugeavis

Natteravnene i Kerteminde er på vej - kom til infomøde

Kerteminde Ugeavis

Gode Gerninger i Kerteminde Kommune hjælper børn i Syrien

Kerteminde Ugeavis

Se billederne: Museumsfolkene graver på livet løs, inden mark fyldes med boliger

Kerteminde Ugeavis

Stor udrykning lørdag aften: Brand på produktionsskole

Kerteminde Ugeavis

Debat: Brug Nordre Havnekaj til de manglende parkeringspladser

Kerteminde Ugeavis

Christmas Carols i Kerteminde Kirke

Kerteminde Ugeavis

Politiet tordner mod forbipasserende efter dødsulykke: - Det er uetisk og forkert

Kerteminde Ugeavis

Købmanden giver byen gave: - Det er Kertemindes DNA, der skal reddes

Kerteminde Ugeavis

Blomster med havudsigt: Vibeke åbner igen butik

Kerteminde Ugeavis

Ambitiøst mål: Vi vil prøve at dele julehjælp ud til endnu flere

Kerteminde Ugeavis

Debat: By- og havneudviklingsplanen vil skabe underskud og kaos

Kerteminde Ugeavis

75 år: Kommunaldirektøren der er god til at styre en fjerbold

Annonce