Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ny udstilling på Toldboden: Farver i forlis - skibsportræt i sigte

Udstillingen "Farver i forlis – skibsportræt i sigte" kan ses på Toldboden frem til 11. juli. Foto: Ole Friis Nielsen

Kerteminde:  Fredag den 11. juni åbner vandreudstillingen ”Farver i forlis – skibsportræt i sigte” på Toldboden i Kerteminde. Udstillingen fortæller om skibsportrættet som en både særlig og skrøbelig genstand, og hvordan naturvidenskabelige analysemetoder hjælper museerne med at sikre den for eftertiden.

Et skibsportræt er et maleri, som forestiller et skib, der engang har eksisteret. Skibsportrættet var en almindelig måde at afbillede et skib på i perioden ca. 1750-1950. De blev udført af særlige skibsportrætmalere, som holdt til i havnene rundt om i verden, og havde et godt blik for de finere detaljer i skibenes konstruktion.

I tidens løb er der malet tusindvis af skibsportrætter af skibe hjemmehørende omkring Bælthavet og Det Sydfynske Øhav, og en stor del af dem er bevaret på museerne. Som udstillingens titel ”Farver i forlis” fortæller, er der imidlertid tale om en skrøbelig genstandsgruppe, som stiller museerne i et dilemma. Problemet er, at langt de fleste skibsportrætter er akvareltegninger, som er sårbare over for lys. Konservator Simon Schölch fra Bevaringscenter Fyn fortæller:

Annonce

- Hvis skibsportrætterne skal ses, kræver det, at de udstilles og udsættes for lys, men samtidig er lyset årsag til deres forfald.

Der er imidlertid hjælp at hente på Bevaringscenter Fyn, hvor konservatorerne bruger den naturvidenskabelige analysemetode ”microfading” til at beregne, hvor meget lys et skibsportræt kan tåle før dets farver, forandres for altid. Udover at fortælle skibsportrættets kulturhistorie giver ”Farver i forlis – skibsportræt i sigte” et indblik i, hvordan naturvidenskabelige metoder bidrager til bevaring af kulturarven.

Udstillingen er den tredje af fem vandreudstillinger, som indgår i projektet ”Fortiden i Fremtiden”. Projektet er et samarbejde mellem Østfyns Museer, Bevaringscenter Fyn, Langelands Museum, Svendborg Museum, Øhavsmuseet, Marstal Søfartsmuseum og Ærø Museum.

Udstillingen kan ses på Toldboden frem til og med 11. juli 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Grundlovsmøde i Venstre

Annonce