Annonce
Kerteminde Ugeavis

Nyt Robothus: Teknologien starter i Langeskov

Rasmus Vind Rudbæk Sørensen (tv) er i gang med at demonstrere, hvordan deres robot til konkurrencen First Lego League fungerer sammen med Simon Huynh. Foto: Louise Holmgaard Nielsen

For fire år siden fik Klavs Norup Lauridsen idéen til et hus, som skal uddanne unge mennesker i teknologiens retning. Det munder ud i et stort robothus, som åbner efter planen i april 2019. Læs idéen bag her.

Annonce

Langeskov: Legoklodser i alverdens farver ligger hulter til bulter i en kuffert. Ved siden af står flere børn bøjet indover et bord, hvor bordpladen sender tanker til det ydre rum. Det samme gør legoklodserne, som er samlet på en måde, de fleste nok ville kalde leg med lego på et nyt niveau. 15-årige Rasmus Vind Rudbæk Sørensen fra 9. klasse på Langeskov Skole får ved hjælp af nogle få tryk en robot bygget af legoklodser til at køre over månelandskabet på en nøje udvalgt rute.

- Det er fedt, også fordi det kan bruges i virkeligheden. Vores robot skal levere vand til rumstationen der, fortæller Rasmus Vind Rudbæk Sørensen.

- Det er sjovt at arbejde med. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde med det senere, fortæller Simon Huynh, inden arbejdet går videre med at arbejde på sin robot.

Dette scenarium bliver hverdag i Robothus Fyn, når det åbner til foråret. Facaden står klar. Nu mangler der bare alt det indvendige, som forventes at stå klar i april 2019.

- Vi snakkede i skolebestyrelsen meget omkring skolens profil, og hvad vi kunne gøre i forhold til at udvikle skolen. Det er jo skolebestyrelsen plus ledelsens opgave at se frem i tiden. Udover at vi er en folkeskole og meget bredt skal ramme alle børn, så er der ingen tvivl om, at teknologi er en del af vores allesammens fremtid, men det er egentlig også en stor del af Fyns fremtid, fortæller Klavs Norup Lauridsen, skoleleder på Langeskov Skole.

Robothus Fyn er i gang med at blive bygget. Facaden er oppe, men indmaden mangler stadig. Huset skal efter planen stå klar til april 2019. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce

Robotteknologi vokser i fremtiden

Robothuset Fyn bliver det første af sin slags på Fyn og kommer til at åbne dørene op for mange forskellige robotter til glæde for både folkeskoleelever og lærere. Fremtiden vil nemlig byde på en mere teknologisk tankegang ifølge Klavs Norup Lauridsen, og det vil Langeskov Skole være en del af.

- Målet er egentlig at gøre flere interesseret i teknologi. Både den etik der ligger i at være en del af et moderne samfund, hvor teknologi fylder rigtig meget, hvad gør det ved os mennesker, hvad gør det, at vi alle sammen kigger på en skærm hele tiden både fysisk og psykisk, og hvad kan vi forvente os af kunstigt intelligens, forklarer Klavs Norup Lauridsen og fortsætter:

- Det er lige så meget en kompetence på niveau med at læse, skrive og regne. Det er et enormt vigtigt fag, som vi prøver at begive os ind, fortæller han.

Det kræver en del benarbejde at få robothuset til at brede sine vinger og få skabt sig et navn, men det er et produkt, som efterspørges ifølge Klavs Norup Lauridsen. Derfor ser han en stor fremtid for robothuset.

13 elever fra Langeskov Skole er med i konkurrencen First Lego League, som fremover skal afholdes i Robothus Fyn. I år blev finalen på Fyn afholdt i Odense på HF & VUC Fyn. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce

Unge skal være problemløsere

Robothus Fyn skal være et samlingssted for teknologi. Robothuset kommer til at indeholde robotter fra Lego, men også fra Universal Robots.

De unge lærer at arbejde projektorienteret og tænke i løsninger, når de leger og lærer med teknologi, hvilket Klavs Norup Lauridsen er sikker på er en kompetence, der vil blive efterspurgt mere i fremtiden.

- Vores klode står overfor mange ressourceudfordringer, og vi har behov for at unge mennesker ikke går i stå, når de møder et problem, men kan se hvordan kan vi løser det her både teknologisk og etisk. Vi har behov for de her problemknusere, som tænker kreativt, og det synes jeg, man opnår langt hen af vejen ved at arbejde med robotteknologi, fortæller han.

Det er ikke kun elever fra folkeskolen, som har mulighed for at bruge det teknologiske hus. Der bliver afholdt camps og lejrskoler helt op til gymnasieklasser samt kurser for lærere og for lærerseminaret. Alt sammen med start fra april 2019.

Udover robotter fra Lego kommer der også til at være robotter fra Universal Robots i Robothus Fyn, hvor både lærere og elever kan blive klogere på teknologi. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Eleverne lærer både at arbejde sammen, samtidig med at de lærer at løse problemer ved at arbejde med teknologi. Derfor er det så vigtigt med et robothus, mener Klavs Norup Lauridsen, skoleleder på Langeskov Skole. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Robothus Fyn er i gang med at blive bygget. Facaden er oppe, men indmaden mangler stadig. Huset skal efter planen stå klar til april 2019. Foto: Louise Holmgaard Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce