Annonce
Kerteminde Ugeavis

Se billederne: Gammel mølle er reddet - derfor nedlægger forening nu sig selv

Jacob Dauerhøj, tidligere borgmester og skoleinspektør, har i sine år som formand for Foreningen til Svanemøllens Bevarelse sat sig grundigt ind i, hvordan sådan en mølle fungerer, og han fortæller gerne om den indviklede men ret fantastiske teknik. Foto: Helle Nordström
I 60 år har Foreningen til Svanemøllens bevarelse samlet penge ind til at vedligeholde det gamle klenodie på Møllebakken.

Kerteminde: I 1961 stod på Møllebakken den fredede Svanemølle i en ikke alt for god forfatning. Den var ejet af maleren Johannes Larsen, der netop var død, og der var ikke penge til at vedligeholde den.

Omtrent 60 år senere står møllen der stadig - reddet af en folkelig indsats, der blev sat i gang i  museumsforeningen. En folkelig indsats, der nu slutter med konstateringen: Opgaven er løst.

Det var de ord, den sidste formand for Foreningen til Svanemøllens bevarelse, tidligere borgmester Jacob Dauerhøj, benyttede på generalforsamlingen forleden, hvor det blev besluttet at ophæve foreningen.

Annonce

Medvirkende til beslutningen var nu også, at formanden selv er fyldt 80 år, og de to andre bestyrelsesmedlemmer har også passeret pensionsalderen. De ønskede ikke at fortsætte, men det har ikke været muligt at finde nogen andre til at tage over.

Medlemskort, auktioner og lotterier

Fem engagerede medlemmer af museumsforeningens bestyrelse stiftede på mødet en novemberaften i 1962 et udvalg, der skulle gøre noget for at bevare Svanemøllen.

De gik straks i gang med at samle penge ind, og kort efter blev der lavet en aftale med Larsen-familien om at købe Svanemøllen med grund og tilhørende Møllerhus for 50.000 kroner.

De havde ganske vist kun indsamlet 7.000 kroner, men resten lånte de af kommunen. Og til at eje møllen stiftede man Foreningen til Svanemøllens bevarelse.

Svanemøllen står smukt på Møllebakken flankeret af de lille møllerhus. Foto: Helle Nordström

Da foreningen hermed havde overtaget møllen, skulle der skaffes penge.

- Man solgte medlemskort, man solgte lodsedler, og man holdt auktioner over billeder, man fik foræret eller tiggede sig til hos kunstnere, fortæller Jacob Dauerhøj.

- Der var virkelig gang i den kreative side, og det virkede.

Medvirkende til beslutningen var nu også, at formanden selv er fyldt 80 og de to andre bestyrelsesmedlemmer har også passeret pensionsalderen.

I godt 20 år holdt foreningen møllen ved lige. Men opgaven blev stadig vanskeligere, så i 1984, da man var gået i gang med at etablere et museum i Johannes Larsens hjem, forærede foreningen møllen til museet.

Det er paskram, der med vindkraft driver kværnene til at male mel. Foto: Helle Nordström

Det gav mulighed for at skaffe 450.000 kroner, som skulle bruges til en tiltrængt istandsættelse af møllen.

Foreningen fortsatte med at sælge medlemskort og skaffe penge til nødvendige renoveringsopgaver.

Annonce

Pas godt på møllen

Nu er en epoke imidlertid forbi. Den folkelige indsats har tjent sit formål, og nu bliver det museet, der skal videreføre arbejdet.

25.000 kroner af de penge, der var tilbage på foreningens konto, vil nu blive brugt på at få skrevet en lille bog om møllen og bevaringsforeningen.

- Jeg overbragte museet resten af foreningens penge og bad dem om at passe godt på møllen, og det har de lovet mig, at de vil, fortæller Jacob Dauerhøj.

Pas godt på møllen, manede den sidste for,mand for Foreningen til Svanemøllens bevarelse, Jacob Dauerhøj, da han overbragte foreningens sidste penge til museet. Foto: Helle Nordström

En af de store opgaver, der venter museet, er at få repareret den såkaldte rundgang rundt om møllen, så møllevingerne igen kan drejes om i vindsiden, så de kan komme til at snurre som i gamle dage.

Jacob Dauerhøj er meget fascineret af det sindrige system, nogen engang for mange år siden har udtænkt. Foto: Helle Nordström
Det store, tunge tandhjul med en diameter på et par meter, der driver de fire kværne, hviler på denne lille spids midt på møllegulvet på 2. sal. Foto: Helle Nordström
Sådan en gammel mølle er fuld af detaljer, man bare ikke kan blive træt af at beundre. Foto: Helle Nordström
- Vi er meget opmærksomme på borebiller, forsikrer den tidligere for mand for Foreningen til Svanemøllens bevarelse, Jacob Dauerhøj. Sådan nogle lede små insekter ville være ødelæggende for de fantastiske trækonstruktioner. Foto Helle Nordström
Annonce
Kerteminde Ugeavis

Ladbykongen sætter alle sejl

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Forårskoncert med Danmarks Underholdningsorkester

Annonce
Kerteminde Ugeavis

Seebach Band i Munkebo

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Fra Nørrebro til det enkle liv på landet: Familie dyrker giftfrie grøntsager til hele lokalområdet på genboens eng

Kerteminde Ugeavis

Kerteminde Apotek tester hørelsen gratis

Kerteminde Ugeavis

Vellyd på Munkebo Bibliotek

ERHVERV

Bladt-chef om nyt center på Odense Havn: - Man skal være varsom med at kalde noget historisk, men

Kerteminde Ugeavis

Mød Sigurd Barrett ved Torvet i Kerteminde

Kerteminde Ugeavis

Autocamperne kan roligt køre til Kerteminde: Der er intet ulovligt i kommunens udlejning af pladser

Kerteminde Ugeavis

Dorthe og Anne Grete holder fanen højt i Galleri KiK

Kerteminde Ugeavis

Strandfitness på Nordstranden i Kerteminde

Kerteminde Ugeavis

Pelle blev født i Kerteminde

Kerteminde Ugeavis

Great Northern er i centrum for stort show: 800 kan være med til at hylde Dronning Margrethe

Kerteminde Ugeavis

Hvorfor springer direktøren altid i vandet?

Kerteminde Ugeavis

Se video - Lou danser sig ind på særlig uddannelse: Det har kostet adskillige afslag til fester

Annonce