Annonce
Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Grillen, som Henrik Sommerlund her bruger er én kamado-grill - en keramikgrill. Foto: Mette Louise Fasdal
Tidligere danmarksmester i grill, Henrik Sommerlund fra Langeskov, deler nu både på Facebook og Youtube ud af sine fif til den gode, sprøde pizza.

Han har grillet sig til førstepladser i danmarksmesterskab i grill nogle gange og har været rundt i hele verden for at konkurrere i at grille. Derfor er det ved grillen, de fleste kender Henrik Sommerlund fra Langeskov, der, indtil ryggen sagde stop, tog ud til folk og sørgede for maden til deres fester.

Henrik Sommerlund ser sig selv lidt som en missionær. Hvor en missionær i traditionelt forstand er én, der arbejder på at udbrede en religion, arbejder han på at sprede kærligheden til mad. Lige nu er det hans passion for pizza, han arbejder på at få ud til folket.

- Jeg har altid været besat af det italienske køkken, og selv om pizza i Italien tidligere blev anset for fattigmandsspise, fordi den dybest set kun består af dej og fyld, kan den altså noget, fortæller han.

Annonce

Fyldet er vigtigt

For omkring et år siden tonede han første gang frem på sin Facebook-side "Sommerlund pizza." Her har han nu over 1300 følgere, der kigger med, når han får en ny idé til en pizza. For generelt vil han udfordre tanken om, at hvad en pizza er, og hvor meget og hvilket slags fyld, sådan én skal have på.

Færdigbagt pizza - lige klar til at spise. Her bruger Henrik Sommerlund en saks til at "skære" pizzaen ud. Foto: Mette Louise Fasdal

Meget fyld er ikke det afgørende for Henrik Sommerlund. Snarere tværtimod. For mens mange sværger til en "meatlover" (kødelsker, red.), hvor kødfyldet hober sig op, foretrækker han det enkelte.

- Keep it simple, er hans mantra.


Jeg har altid været besat af det italienske køkken, og selv om pizza i Italien tidligere blev anset for fattigmands-spise, fordi den dybest set kun består af dej og fyld, kan det altså noget.

Henrik Sommerlund


Faktisk synes han selv, at den bedste pizza, han kan få, er den helt enkelte pizza margherita, som han laver med sin egen tomatsovs, mozzarellaost, basilikum-pesto og revet, rød primadonna-ost.

Her har Henrik Sommerlund valgt at lave fordej, som han har koldhævet i køleskabet. Foto: Mette Louise Fasdal
Annonce

Norden møder Italien

Lige nu arbejder Henrik Sommerlund på at lade det nordiske køkken møde den italienske pizza. Det hele skal vendes 180 grader - nøjagtigt, som han ynder at gøre det, når han griller. Derfor ligger tanken om en pizza med stegt flæsk og persillesovs-referencer ham ikke fjernt.

- Det kunne være en pizza med tyndskåret flæsk, persilleolie, sprød kål og kartoffelchips på, forklarer han.

På Facebook er Henrik Sommerlund selv medlem af grupper, hvor folk nørder pizzaer. Her synes han, at der er en tendens til, at andre har mere fokus på dejen til pizzaen end selve fyldet. Og selv om han selv synes, det er sjovt at arbejde med forskellige dejtyper, er det hverken forskellige meltyper eller langtidshævning, der er vigtigt, når han lægger en pizza på grillen eller sætter den i ovnen.

- Det må også gerne være sådan, at vi kan være impulsive og sige, at vi spiser en pizza om tre timer og lægger dej derefter, forklarer han.

En kagerulle skal ikke i brug, når du skal lave en god pizza, mener Henrik Sommerlund. Brug dine hænder til at forme dejen. Foto: Mette Louise Fasdal

Han er i øjeblikket ved at bygge en youtube-kanal op, hvor han kommer med sine gode fif til den perfekte pizza. Sammen med en ingeniør er han ved at udvikle en pizzasten til grillen, som isolerer og varmeleder uden, at pizzaen bliver brændt og sort i bunden. Den perfekte pizza skal nemlig være sprød både ovenpå og nedenunder. Den sten, som han nu afprøver, er lavet af chamotte.

Blå bog

Henrik Sommerlund bor i Langeskov med sin familie.

Han har flere gange været danmarksmester i grill og har undervist i grill ved Meyers i København.

Han har tidligere været driftsleder for Kerteminde Kommunes veje.

I dag arbejder han som driftschef i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Når coronaen har lagt sig, og de mange restriktioner ophæves, planlægger Henrik Sommerlund også at fylde sin private terrasse i Langeskov med folk, der kommer på pizzakursus.

- Vi skal nørde pizzaer, fortæller historier og drikke god vin, fortæller han.

Han har tidligere holdt pizzakurser, men det var helt tilbage i 2012. Nu vil han gerne genoptage kurserne, og på Facebook er der allerede flere, der har tilkendegivet, at de er klar til at nørde med ham.

Så er pizzaen klar til at komme ud på grillen - eller i ovnen. Foto: Mette Louise Fasdal
Henrik Sommerlund løfter låget på grillen, og duften af nybagt pizza spreder sig. Foto: Mette Louise Fasdal

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce