Annonce
Kerteminde Ugeavis

Skal langt væk på ferie, når det bliver muligt: Hindsholms eneste købmænd fejrer 25 travle år

Bodil og Carsten Osther har drevet Min Købmand Mesinge sammen i 25 år. Supermarkedet er det eneste på Hindsholm og er derfor blevet en vigtig del af lokalsamfundet. Mathias Banke
Til maj har ægteparret Bodil og Carsten Osther drevet Hindsholm eneste supermarked sammen. I den tid er andre lokale erhverv kommet og gået, men med kunder fra lokalsamfundet og turister trives Mesinge-supermarkedet stadig - også under corona.

Mesinge: - Så er de kommet, siger Carsten Osther, mens han holder en brun flaskeøl hen mod sin kone, Bodil Osther.

På flaskens mærkat står der "25 år i Mesinge," som er landsbyen på Hindsholm, hvor Bodil og Carsten Osther sammen driver købmandsbutikken Min Købmand Mesinge. Den 2. maj kan de fejre 25 års jubilæum for butikken.

- Hvor er de blevet fine, konstaterer Bodil Osther og giver Carsten Osther øllen tilbage, så han kan lægge den på lageret, mens Bodil Osther snakker med kunder og ansatte.

Senere, mens Bodil Osther går rundt på parkeringspladsen, bliver hun spottet af Asta Jacobsen, som har boet i området i 26 år. Hun kan huske, da familien Osther åbnede købmanden.

- Det er godt, at de kom her i stedet for den butik, der var der, roser Asta Jacobsen ægteparret og deres supermarked, der er det eneste på Hindsholm.

Udvikler sig

Det var Carsten Osthers idé, at han og Bodil Osther skulle springe ud som købmænd i sin tid.

- Da jeg var 40, sagde jeg til mig selv, at hvis jeg skulle prøve noget andet, så skulle det være nu, fortæller Carsten Osther.

Inden da havde de to drevet forskellige tøjforretninger, men ingen af dem havde potentiale til at blive en reel levevej. Det havde købmandsbutikken.

Den store fejring må udeblive, men heldigvis er der andre måder at markere et jubilæum på. Eksempelvis ved denne Jubilæums Ale, der sælges i butikken i Mesinge. Derudover har købmanden gang i en lodtrækningskonkurrence, hvor førstepræmien er 25 kasser øl. Foto: Mathias Banke

- Der har bare været travlt fra dag ét, fortæller Bodil Osther, som i dag er 57 år. Carsten Osther er 64 år.

Da parret overtog den lukningstruede brugs i Mesinge i 1996, havde de kun 100 kvadratmeter at gøre godt med. Med om- og tilbygninger gennem tiden er det tal i dag over 300 med butik, lager og en café på førstesalen, hvor kunderne kan nyde kaffe og brød fra butikken eller snuppe en bog fra Bodil Osthers minibibliotek.

Annonce

En stor familie

Når man ejer den eneste dagligvarebutik i området, starter mange af de lokale unge deres arbejdsliv i ens forretning, fortæller Bodil og Carsten Osther. Parrets egne to børn har da også arbejdet i supermarkedet, ligesom flere fra børnenes vennegrupper har været ansatte.


Det er lidt trist, at vi ikke kan markere det. Det havde vi set frem til. Nu har butikken været her i 25 år, så den skulle have hele armen.

Bodil Osther, købmand


Som chefer er det vigtigt for ægteparret, at deres unge ansatte får reelt ansvar i butikken.

- Det er, som nogle af de unges forældre siger: Det er en slags opdragelse at være her, siger Carsten Osther.

Susanne Andersen har arbejdet hos Min Købmand Mesinge, siden den åbnede, og kan ligeledes fejre 25 års jubilæum. Foto: Mathias Banke

En del af ungarbejderne fortsætter også, efter de fylder 18 år, og nogle bliver da også hos dem i mange år. Bagsiden af det er, at det godt kan være lidt vemodigt, når nogle efter mange år søger andre steder hen, siger Bodil Osther.

Andre ansatte er dog fast inventar i butikken. Eksempelvis kan en af butikkens ansatte også fejre 25 års jubilæum sammen med Carsten og Bodil Osther.

- Jeg tror, at folk godt kan lide at være her. Vi har også en ansat, der har haft tre barsler, men hun kommer altid tilbage. Det, tror jeg, skyldes, at vi er fleksible, så det er muligt at passe børn ved siden af arbejdet, siger Bodil Osther.

Annonce

Turisterne holder gang i hjulene

De seneste 25 år har Bodil og Carsten Osther set mange andre lokale forretninger dreje nøglen om. Ægteparret har dog stadig travlt i deres butik. Det skyldes blandt andet, at købmanden er den eneste på Hindsholm, og derfor bliver den brugt flittigt af både lokale og folk fra nærliggende sommerhuse.

Modsat mange erhverv, der har haft det hårdt under corona, har Min Købmand Mesinge trivedes netop på grund af folk, der har søgt tilflugt fra epidemien i sommerhusene.

Asta Jacobsen har boet i området i 26 år og har derfor altid handlet hos Bodil og Carsten Osther. Foto: Mathias Banke

Corona har selvfølgelig også sat en stopper for en masser planer, som for eksempel de fester, Bodil og Carsten Osther plejer at holde på parkeringspladsen hvert femte år.

I år skulle den anledning være brugt til at fejre jubilæet.

- Det er lidt trist, at vi ikke kan markere det. Det havde vi set frem til. Nu har butikken været her i 25 år, så den skulle have hele armen. Men lad os nu se, om vi ikke kan nå at holde noget til sommer, siger Bodil Osther.

- Den fest skal ikke kun være for de lokale, men også for de turister, der har været med til at holde gang i vores forretning under corona, pointerer Carsten Osther.

I øvrigt kan parret fejre sølvbryllup 30. april, men også her må den store fest udeblive på grund af corona.

Annonce

Fuerteventura

Bodil og Carsten Osther plejer at få et afbræk fra dagligdagens travlhed, når de tager sydpå om vinteren. På grund af corona har de ikke kunnet gøre det denne vinter. En indenlandsferie dur desværre ikke, for så får parret ikke den fred, de ønsker.

- Der bliver ringet efter os, når noget går galt, og så skal jeg køre afsted for at fikse det. Men det kan jeg ikke, når jeg sidder på Fuerteventura (en af de kanariske øer, red.), siger Bodil Osther og griner.

Min Købmand Mesinge har mange varer, der er produceret i lokalområdet, f.eks. øl, forskellige slags oste, kød, leverpostej og vine. Her er det bolcher fra Bolchepigen i Kerteminde. Foto: Mathias Banke

Ægteparret begynder da også at have tanker om, hvad der skal ske, når de i fremtiden stopper som købmænd.

- Jeg ser frem til at slappe af og nyde friheden, siger Carsten Osther, men han pointerer samtidig, at de ikke har planer om at stoppe lige foreløbigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Restaurant investerer i food truck og frygter genåbning i maj: - Det forventes jo, at jeg skal til at stå og gøre politiets arbejde

Kerteminde Ugeavis

Se video - Henrik fra Langeskov er danmarksmester og mad-missionær: Han vil lære dig at elske italienernes fattigmandsspise

Annonce