Annonce
Kerteminde Ugeavis

Stop Spild deler overskudsmad ud lillejuleaften

Sådan så det ud, da Stop Spild Lokalt, uddelte overskudmad i Vejle lillejuleaften 2017. Arkivfoto: Privatfoto
Den frivillige organisation Stop Spild Lokalt vil lillejuleaften samle overskudsmad ind, når butikkerne lukker og dele det hele ud samme aften. Det kommer til at ske i 70 byer rundt om i landet, og for første gang er Kerteminde med.
Annonce

Kerteminde: Hvert år uddeler velgørende organisationer julekurve fyldt med den mad, der hører julen til. Men den skal man søge om og godkendes til at modtage.

Hvis man falder uden for den kategori, så kan man i år i stedet glæde sig til, at organisationen Stop Spild lokalt i år vil dele overskudsmad ud den 23. december.

Organisationen har eksisteret siden 2016 og har hvert år stor maduddeling den 23. december - i år er første gang, Kerteminde er med.

- Vi er Facebook-baseret og dækker 109 byer i Danmark, fortæller bestyrelsesmedlem Mie Sørensen, der bor i Korsør.

- Til daglig kan medlemmerne dele overskudsmad med hinanden på Facebook, men til jul og påske arrangerer vi en egentlig uddeling.

Maden til uddelingerne får de fra de lokale købmænd og supermarkeder.

- Vi træffer aftaler med de lokale butikker om at hente deres overskudmad ved lukketid lillejuleaften, og så samler vi det et sted, hvor folk såer velkomne til at komme og hente, forklarer Mie Sørensen.

- Det bliver jo ikke decideret julemad, men det, der ikke kan holde sig i butikken julen over. Det vil især sige frugt, grønt, brød, pålæg og mejerivarer.

17-årige Rasmus satte det hele i gang

Det var 17-årige Rasmus Erichsen, der i 2016 tog initiativ til Stop Spild Lokalt. Hans ønske var at få private til at dele deres overskudmad med hinanden. Det satte en udvikling i gang, han aldrig kunne have drømt om.

I dag har Stop Spild Lokalt grupper i 107 byer, og desuden er der i ny større byer etableret madoaser, hvor der dagligt deles mad ud.

Stop Spild Lokalt uddeler dagligt cirka 12 tons overskudsmad (12.000 kg.) og er derfor blevet Danmarks største frivillige organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart deler overskudsmad ud, som ellers ville have mættet Danmarks containere og skraldespande.

(Kilde: SSL's hjemmeside)

Annonce

Informerer via Facebook

Det bliver med andre ord efter lukketid den 23., at man kan hente gratis mad et endnu ikke fastsat sted i byen.

- Der er ikke noget med tilmelding og godkendelse, man skal bare stille sig op i køen. Vi spørger ikke, hvor folk kommer fra, og alle er velkomne.

Mie Sørensen forklarer, at der ikke bliver pakket poser eller lignende. Folk kommer ind og tager det, de gerne vil have.

- Så vi kan ikke garantere, at der er for eksempel en liter mælk til alle, men vi deler så godt, vi kan. Vi vil bare ikke pakke i poser, for vi mener, at det er bedst, at man hver især tager det, man godt kan lide. Jeg skal jo for eksempel ikke stå med en pose med et blomkålshoved i, når jeg ikke kan fordrage blomkål.

Selvom alle er velkomne til at komme og hente mad, så er der ikke så mange andre end medlemmerne, der ved, hvor man skal gå hen, for det er på Facebook, det bliver offentliggjort.

- Men det når også vidt omkring. Vi har 267 medlemmer i Kerteminde, og de kan jo fortælle det videre til andre. Man kan også selv melde sig ind. Det er jo heldigvis sådan i dag, at stort set alle har adgang til Facebook via telefonen, hvis man ikke har en computer, siger Mia Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce