Annonce
Kerteminde Ugeavis

Thomas og Anette arbejder sammen hver dag: Tør marcipan førte bagerpar sammen

Hver dag bager Anette og Thomas Kirk 70 franskbrød sammen i  Eskelunds Bageri i Langeskov. Foto: Mette Louise Fasdal
Ægteparret Anette og Thomas Kirk er indehavere af Eskelund's Bageri i Langeskov. De har været sammen, siden de mødte hinanden over en mislykket bryllupskage.
Annonce

Langeskov: En konditorkage med marcipan skal ikke i køleskabet, for det overlever den ikke. Marcipanen bliver tør og falder af.

Det lærte Anette Kirk som 19-årig lærling i et bageri i Højby, hvor hun stod med en bryllupskage, som kun skraldespanden fik gavn af. Bryllupskagen var bestilt af den konditor, hun arbejdede sammen med, og Anette Kirk så kun én udvej. Hun var selvfølgelig nødt til at begynde forfra med kagen, og det var også klar til at gøre alene, men hendes mor havde én anden idé. Hendes mor var nemlig lærling ved Stub's Bageri i Langeskov, hvor Thomas Kirk var svend, og hun sørgede derfor for at sende den unge svend af sted for at give hendes datter en hjælpende hånd.

- Jeg havde jo nok godt kunne klare det alene, men så fik jeg da ham der, ler Anette Kirk og kigger over på Thomas Kirk, der står ved siden af hende i Eskelund's Bageri i Langeskov, hvor de side og side er ved at forme franskbrød.

For midt i arbejdet med at genskabe bryllupskagen begyndte amorinerne at flaske, og siden har de to bagere dannet par og fået to børn sammen - Alexander på 12 år og Anna på to.

Annonce

Svend blev mester

I december 2007 overtog de Eskelund's Bageri på hjørnet af Vandværksvej og Odensevej, hvor Thomas Kirk på det tidspunkt var svend. Bageriet har eksisteret i 125 år.


Det er jo en livsstil. Sygeplejersker har også skæve arbejdstider, og man vænner sig til det.

Thomas Kirk, indehaver af Eskelund's Bageri i Langeskov


Begge husker de den første tid med eget bageri som hektisk. Anette Kirk var højgravid med deres første barn, og hun var nødt til at hellige sig graviditeten og barslen i lejligheden ovenpå, mens Thomas Kirk styrede bageriet nedenunder alene.

Bageriet på hjørnet af Odensevej og Vandværksvej i Langeskov har eksisteret i 125 år. Foto: Mette Louise Fasdal

- Det var nok først to år efter, at vi havde overtaget bageriet, at jeg efter endt graviditet og ammehjerne sagde til Thomas: Så nu fortæller du mig, hvad det er, vi har skrevet under på, forklarer hun med et smil.

I dag har de fundet en rytme, hvor de passer gesjæften og familielivet. Klokken to om natten går de begge ned i bageriet sammen og begynder produktionen. Klokken seks går Anette Kirk op og vækker børnene og sørger for, at de kommer i henholdsvis skole og dagpleje. Klokken 8 er hun tilbage i bageriet igen, og lige før middag går de begge op og sover, inden der igen kommer børn i huset. Thomas arbejder hver weekend, mens Anette arbejder hver anden weekend, og den eneste ferie, der er om året, er en sommerferie.

Annonce

Bagerlivet er en livsstil

Andre måber, når de hører om Anette og Thomas Kirks døgnrytme, men for bagerparret er det bare sådan, det er.

- Det er jo en livsstil. Sygeplejersker har også skæve arbejdstider, og man vænner sig til det, siger Thomas Kirk og vender sig om imod en ovn, der bipper på opmærksomhed.

Ovnen er fuld af 140 muslingeskaller, som skal fyldes med tarteletfyld i Birkende Forsamlingshus. Klokken er lidt over 10, og der er endnu lige et par timer, inden bagermesteren lander i sin seng.

Med den nye indgangsdør med rampe ønsker Anette og Thomas Kirk at være på forkant med de ældre kunder, som de forventer, at der kommer, nu hvor Mogens Knudsen A/S bygger ældreboliger i nærheden. Foto: Mette Louise Fasdal

Tidligere havde Eskelund's Bageri kun to lukkedage om året - den 25. december og 1. januar, men for et par år siden indførte Thomas Kirk endnu en lukkedag, for han vil også gerne have fri den 26. december.

Når en god nats søvn er en mangelvare, og arbejdstimerne er mange, kan det tære på helbredet, men det oplever Anette og Thomas Kirk nu ikke, at det gør endnu.

Den foroverbøjet stilling ved bagerbordet, når dejen skal æltes, betyder dog til tider, at kroppen råber på opmærksomhed.

- Musklerne og kadaveret kan ikke altid følge med, men så må vi ind i mellem omkring en massør eller en kiropraktor, og så går det lidt igen, fortæller Anette Kirk.

Annonce

Ny indgangsdør

I øjeblikket bygger Mogens Knudsen A/S en del ældreboliger i nærheden af bageriet og for at være på forkant med den kundekreds' behov, har bagerparret netop etableret en ny indgang fra Odensevej til bageriet med en lille rampe.

Tidligere var der indgang fra Vandværksvej, og her var der også et par trappetrin ind til bageriet, og det var ikke så ældrevenligt, synes Thomas Kirk, der ind i mellem oplevede, at ældre blev udfordret både af trinene, og døren, der smækkede i bagved dem.

Derudover var det svært at se, om der kom nogen gående omkring hjørnet.

Bageriet har stadig parkering på Vandværksvej bag ved bageriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

Ny udstilling i Galleri KiK

Annonce