Annonce
Kerteminde Ugeavis

Tung sky på vej

Lucy Bergström synes, at Greta Thunberg kan få de voksne til at vride sig af dårlig samvittighed - det er ikke småting, mener klummeskribenten.
Annonce

Jeg holder meget af Greta Thunberg. Hun er rendyrket, passioneret, banebrydende som miljøforkæmper. Som hun dog kan få de voksne til at vride sig af dårlig samvittighed - det er ikke småting. Når hun skal deltage i en FN konference i New York, sejler hun over Atlanten i en sejlbåd. Ikke alene, altså, men alligevel.

Miljøproblemer er ikke det første, jeg tænker på, når jeg vågner. Men de lurer på min horisont som en mørkegrå, tung sky. Den kravler stille og roligt hen imod mig. Jeg har planer om at gøre noget for at afhjælpe klimakrisen, men hvor skal man begynde? Hvis jeg holder op med at flyve, vil jeg have det meget svært med at besøge min familie i USA, og jeg ville ikke kunne bære det; jeg ville savne dem forfærdeligt, især min datter, svigersøn og barnebarn. Jeg har ikke Greta Thunbergs sejlervenner, og man kan ikke længere sejle over Atlanten med krydstogtskib.

Jeg vil gerne købe en elbil, men prisen overstiger min pung. Den billigste, jeg kan se i et hurtigt tjek på nettet, er en VW e-UP, en lille fiks sag, som kun koster 191.996 kr. (Til sammenligning, betalte vi 40.000 kr. for vores nuværende, brugte bil.) Danmarks mest populær elbil, Nissan Leaf, koster 263.880. Hvis jeg vandt i lotteriet, kunne jeg købe en Tesla Model X til 960.225 kr. Hvis de nu ikke var så meget dyrere end benzindrevne biler, kunne mange flere af os miljøbevidste folk være med. Jeg læste for flere år siden, at Estland ville gøre noget ved de forurenende biler, så de betalte tilskud, så alle estere kunne udskifte deres benzinsluger med en elbil. I Danmark var elbiler fritaget for den normale registreringsafgift indtil 2015, men et bredt flertal besluttede, at det skulle afskaffes. Således var planen, at afgiften skulle indfases over fem år, men da salget af elbiler gik i stå, blev det i 2017 besluttet, at indfasningen skulle gå endnu langsommere. For et år siden var der kun ca. 9000 elbiler på de danske veje. Det er for galt!

Jeg lyste op, da jeg så en quiz på Facebook: CNN havde en “Climate Solutions Quiz” - en quiz om klima-løsninger med underteksten “De mest effektive måder at begrænse klimaændringer på vil måske overraske dig.” Den var opbygget på pædagogisk vis i flere kategorier, hvor man skulle gætte hvilke af 4 eller 5 løsninger var den mest effektiv. Første gang jeg tog quizzen fik jeg 31.3 procent ren dumpekarakter. Det tror jeg er fordi vi læser om klimaløsninger, men aner ikke, hvilke af dem batter mest! Og jeg blev overrasket over den løsning, som vil gøre størst gavn for miljøet - I gætter det aldrig. Nr.1 klimasyndere er køleskabe og aircondition som lækker drivhusgaser, så det brager. Det skal der gøres noget ved, og der er faktisk en traktat om dette, som 167 lande har skrevet under på, dog ikke mit kære hjemland, USA. Her vil jeg vise et vredt ansigt!

Den anden mest effektive løsning er at oprette flere vindmøller på land. (Jeg ved ikke hvorfor, de anses for at være mere effektive end havvindmøller.) Men de er forholdsvis billige at anlægge og anlægsudgiften er hurtigt tjent ind. Danmark er virkelig godt med - jeg kan sætte et flueben her!

Nr. 3 er “Skær ned på madspil.” Vores ven Villy er langt foran os. Han går på jagt, ikke efter rådyr eller ænder, men efter mad, som supermarkeder har smidt ud. Så ringer han og siger “Kom og hent hos mig! Denne gang er det mest frugt og grønt!” Jeg læste på en hjemmeside, man linkede til fra CNNs quiz, Project Drawdown, at kun 2/3 af den mad, som bliver produceret, bliver købt, og det er langt fra al den mad, vi køber, som vi faktisk spiser. Så supermarkedernes udsmid er mad, de er forpligtet til at smide ud, men som stadig kan spises. Det er nok endnu værre på restauranter, de smider en masse ud. Her vil jeg vise et grædende ansigt, og tænke på alle de sultne børn i Afrika!

Nr.4 er bestemt noget alle enkeltmennesker kan gøre noget ved: Spis flere planter og mindre dyr. Hvis man ikke helt kan give slip på kød, spis da mindre af det. Det kød, som er mest forurenende, er oksekød. Her vil jeg snart kunne sætte flueben. Jeg er allerede god til at lave måltider med forholdsvis lidt kød og meget grønt.

Nr. 5 handler om regnskoven. I disse dage, når regnskoven i Brasilien brænder, bliver vi opfordret til at plante regnskove! Det bliver forhåbentlig den helt store julegave i år, donationer til Verdens Naturfonden (WWF) og lignende NGO’er, som støtter træplantning i troperne. Det kunne også blive et mål for unge, som vil tage sig et fjumreår - at plante træer i Indonesien eller Paraguay!

Elbiler var ikke i de top 5, men er alligevel vigtige! Vi kan selv gøre noget for, at regeringen tilbyder et større tilskud til elbil-bevægelsen, så der snart er mange flere af dem på de danske veje.

Næste gang transportministeren er på “Ring til regeringen” på P1, vil jeg presse på! Og selvfølgelig spare op. Danmark er på niveau med Letland, Rumænien og Slovakiet mht hyppighed af elbiler på vejene. Det er for ringe! Jeg kan høre Greta Thunbergs intense stemme nu: “Se at gøre noget NU! Huset brænder NU!”

Lucy Bergström
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde Ugeavis

At blive voksen

Annonce